fbpx

19 martie, 2025

Banca Centrală Europeană (BCE) se pregătește să lanseze propria monedă digitală (CBDC – central bank digital currency) sau euro digital. Christine Lagarde, șefa BCE, a vorbit despre apropierea momentului de lansare la cea mai recentă conferință de presă. „Președinta Lagarde a subliniat că euro digital este «mai relevant ca oricând»”, a scris BCE pe X.

Lagarde a subliniat că digital euro, soluția CBDC a Uniunii Europene, urmează să fie lansat să fie lansat în octombrie 2025 – cu condiția să treacă de procesul legislativ care implică toate părțile cheie interesate, încluzând Comisia Europeană, Parlamentul și Consiliul European.

De ce este euro digital mai relevant ca oricând?

Christine Lagarde a făcut recent o prezentare în Parlamentul European, susținând că euro digital este necesar pentru a reduce dependența UE de soluțiile străine de plăți. Băncile europene trebuie să inoveze metodele de plată, dar principala preocupare a UE nu este doar dependența de giganții tehnologici precum Google Pay sau Apple Pay, ci și de proliferarea pe scară largă a protocoalelor dereglementate fără controlul băncilor centrale, precum Bitcoin și stablecoin.


BCE are în vedere și evoluțiile geopolitice, mai ales că SUA adoptă cripto, Bitcoin și stablecoin (o nouă clasă de criptomponede a cărei valoare este legată strict de o clasă de active) – tehnologii care prezintă un risc pentru reglementarea și controlul centralizat. Astfel, BCE alege o altă cale. Potrivit Reuters, „băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde eforturilor președintelui american Donald Trump de a promova stablecoin”, ca parte a unei strategii cripto mai ample. Piero Cipollone, membru al consiliului BCE, a explicat această strategie europeană, spunând: „Această soluție cripto elimină intermerdiarii și afectează veniturile băncilor, deoarece se pierd comisioane, se pierd clienți… De aceea avem nevoie de un euro digital”, conform Reuters.

Europenii nu sunt interesați de euro digital… deocamdată

BCE a publicat recent concluziile unui sondaj privind atitudinea consumatorilor față de CBDC, utilizat ca monedă de retail, realizat în rândul a 19.000 de europeni din 11 țări din zona euro. Elementele cheie ale concluziilor sondajului:

1) Lipsa de interes – Majoritatea europenilor nu sunt interesați de euro digital, deoarece metodele de plată existente le satisfac foarte bine nevoile.

2) Europenii sunt deschiși către nou – În timp ce interesul publicului este scăzut, sondajul a constatat că europenii sunt receptivi la educația și informarea bazate pe video. Studiul BCE sugerează că videoclipurile legate de CBDC ar putea conduce la adoptarea pe scară largă prin schimbarea convingerilor consumatorilor. Raportul artată că: „Consumatorii cărora li se afișează un scurt videoclip care oferă o comunicare concisă și clară despre caracteristicile cheie ale monedei euro digitale au mult mai multe șanse să-și actualizeze convingerile… ceea ce crește probabilitatea imediată de a-l adopta.”

3) Preferința pentru metodele de plată existente – „Europenii au o preferință puternică pentru metodele de plată existente și nu văd niciun beneficiu real într-un nou tip de sistem de plată”. Deși această constatare sună ca o respingere pozitivă, poate servi ca un precursor al unei tactici de integrări tehnologice. BCE ar viza crearea euro digital asemănător cu yenul digital e-CNY care este integrat în cele mai populare aplicații de plăți din China (DiDi, Meituan, Ctrip, WeChat Pay și Alipay), o strategie care a facilitat adoptarea sa pe scară largă. În ciuda neîncrederii inițiale, e-CNY se laudă acum cu 180 de milioane de utilizatori care dețin un portofel persnal cu moneda virtuală și o valoare totală a tranzacțiilor de 1 trilion de dolari.


Chritine Lagarde a spus despre acest nouă soluție monetară că va permite băncii centrale să dețină controlul asupra tranzacțiilor digitale. Este de așteapt ca introducerea monedei euro digitale să elimine treptat plățile în numerar, crescând îngrijorările cu privire la confidențialitate și monitorizarea activităților financiare ale cetățenilor europeni.

Criticii spun că BCE va supraveghea fiecare portofel virtual ceea ce în va permite să monitorizeze, restricționezea sau să inverseze tranzacțiile.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: