cursdeguvernare

duminică

6 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

BCE a cumpărat toate obligațiunile din aprilie și mai ale Italiei, și a defavorizat cota bondurilor germane

3 iunie, 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) a cumpărat integral noile obligaţiuni emise de Italia în lunile aprilie şi mai, însă acest efort excepţional nu a permis decât stabilizarea costurilor de finanţare, arată datele publicate marţi de BCE, potrivit Reuters.

În ultimele două luni, BCE a achiziţionat obligaţiuni de stat italiene în valoare de 51,1 miliarde de euro, în condiţiile în care oferta netă de titluri italiene a fost de 49 miliarde de euro, potrivit analiştilor de la UniCredit.

Cu toate acestea, randamentele pentru titlurile de stat italiene pe 10 ani au scăzut cu doar patru puncte de bază, ajungând vineri la 1,491%. De asemenea, diferenţa dintre randamentele pentru obligaţiunile italiene şi cele germane s-a redus cu doar opt puncte de bază, până la 190 puncte de bază.


Datele statistice mai arată că BCE a renunțat la regulile sale interne şi a achiziţionat mult mai multe obligaţiuni italiene decât cota ce revenea acestui stat, conform regulilor de repartiţie bazate pe populaţie şi ponderea economică a fiecărei ţări din zona euro.

În schimb, BCE a achiziţionat mai puţine obligaţiuni germane decât cota ce revenea Germaniei. Acest aspect ar putea stârni un val de critici, în contextul în care o decizie a Curţii Constituţionale a Germaniei cu privire la programul de relaxare cantitativă al BCE a provocat deja tensiuni în relaţia cu Bundesbank.

BCE şi Banca Italiei au cumpărat obligaţiuni italiene în valoare de 37,4 miliarde de euro în cadrul programului Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), adică 21,6% din totalul achiziţiilor derulate în aprilie-mai în conformitate cu acest program.

Teoretic, partea ce revenea Italiei din această schemă era de 17%. Mai important, deviaţia de la cotele teoretice este şi mai mare în cadrul achiziţiilor de obligaţiuni derulate de BCE în cadrul Public Sector Purchase Programme (PSPP), conform cărora partea ce a revenit Italiei a fost de 26,5% şi de doar 13,9% pentru Germania.


Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: