sâmbătă

2 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 decembrie, 2010

Bătălie între gazul rusesc şi acordul de comerţ liber UE- Moldova. Ministrul de finanţe suedez Carl Bildt a declarat pentru EUObserver că un posibil acord de comerţ liber cu UE ar fi mai benefic pentru viitorul Republicii Moldova decât actuala aprovizionare cu gaz ieftin rusesc, oferit în contextul influenţei pe care puterile vecine vor s-o construiască în Moldova post-electorală. “Nu am oferit gaz Moldovei, pentru că Suedia nu are aşa ceva, la fel ca şi Polonia”, a spus diplomatul, la câteva zile după vizita sa la Chişinău, împreună cu omologul său polonez Radek Sikorski. “Am luat notă de vizita şefului administraţiei prezidenţiale ruse, cu câteva zile înainte, şi ne interesează care va fi agenda europeană a noului guvern de la Chişinău asupra acordului de asociere cu UE”, a mai spus Bildt. (EU Observer)

Proteste violente după victoria lui Berlusconi. Poliţia a tras cu gaze lacrimogene, după ce manifestanţii ieşitipe străzile Romei au dat foc la automobile, au aruncat cu ouă,vopsea şi pietre în clădirea Parlamentului. Primul ministru Silvio Berlusconi a cîştigat, la limită, votul de încredere în Camera Deputaţilor, cu 314 voturi pentru şi 311 împotrivă. Circa 50 de poliţiştişi 40 de manifestanţi au fost răniţi în timpul protestelor, considerate unele dintre cele mai violente din Italia ultimilor ani. Criticii premierului spun că acesta este pre aimplicat în scandalşi corupţie pentru a rămâne în funcţie. Berlusconi (74 de ani) se află la jumătatea mandatului său de 5 ani, dar poziţia sa a fost slpbită de numeroase scandaluri,în special în c epriveşte relaţiile sale cu femeile. Aliatul său politic Gianfranco Fini, împreunăcu alte zeci de suporteri şi-au retras susţinerea,pierzând astfel majoritatea din Cameră. (BBC NEWS

Procesul miliardarului Kodorkovshi începe azi în Rusia. Rusia se confruntă cu unul dintre cele mai importante procese ce au loc în timpul mandatului Putin-Medvedev, cel mai cunoscut caz de fraudă intentat unui fost oponent al lui Putin, Mihail Kodorkosvski. Cel care a fost cândva cel mai bogat om din Rusia, afacerist cu petrol, a fost închis în 2003, sub acuzaţia de fraudă. Procesul va demonstra încă o dată stilul sovietic al justiţiei din Rusia, aflată la discreţia liderilor ţării. O achitare în acest caz, improbabilă însă, ar fi văzută ca o victorie a forţelor reformatoare din Rusia. Acesta este al doilea proces intentat lui Kodorkovski şi fostului său partener de afaceri Platon Lebedev, arestaţi în 2003 şi condamnaţi pentru fraudă şi evziune fiscală doi ani mai târziu. (Guardian)


SUA ar putea începe retragerea din Afganistan, în iulie 2011. Preşedintele Barack Obama va prezenta, joi, o analiză asupra războiului din Afganistan, în care va arăta că SUA au făcut suficient de multe lucruri pentru a asigura securitatea acestei ţărişi va începe să-şi retragă trupele la jumătatea anului viitor. Obama va vorbi însă şi despre problemele existente în ce priveşte guvernarea afgană, ca şi despre Pakistan, ţara în care extremiştii sunt la ei acasă. Liderul de la Casa Albă va susţine, în continuare,nevoia de a adduce acasă trupeleamericane, din 2011, după ce a ordonat, în urmă cu un an, ca 30.000 de oameni să fie trimişi în Afganistan pentru a amortiza atacurile talibanilor. Coaliţia doreşte să predea controlul securităţii în zonă către trupele afgane până la finalul lui 2014, în acets moment aflându-se în Afganistan 100.000 militari americani. (Telegraph)

Premierul kosovar, legături cu crima organizată. Comandanţii fostei Armate de Eliberare din Kosovo (KLA) sunt acuzaţi, într-un raport al Consiliului Europei, de abuzuri asupra drepturilor omului, inclusiv trafic de organe şi drogur. Potrivit unui proiect de raport, citat de BBC, documentul va face referire la numele fosutlui lider al KLA, actualul premier kosovar Hashim Thaci de 27 de ori. Guvernul din Kosovo a declarat că proiectul este nefondat şi defăimător. Raportul urmează a fi publicat joi, fiind rezultattul unor investigaţii făcute de raportorul special al Consiliului Europei, Dick Martz, timp de doi ani.  BBC NEWS)


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: