vineri

2 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 mai, 2011

Preşedintele Traian Băsescu a ssuţinut, joi, că majorarea taxei pe valoare adăugată de la 19% la 24% a întârziat cu 6 luni relansarea economică a ţării, iar el dorea în locul acestei măsuri impozitarea cu 10% a tuturor pensiilor.

A fost una dintre marile erori politice. Alternativa era să reducem pensiile cu 10%. Oricine poate face socoteala şi ar spune: Păi, 10% nu acoperă cât încasaţi din TVA. Da, aşa a fost înţelegerea cu FMI – întâi s-a încercat printr-o ordonanţă, care a fost imediat respinsă de Curtea Constituţională, dar era o a doua variantă, pentru care am insistat: introducerea unui impozit temporar de 10% pe toate pensiile. Din păcate, Coaliţia toată a refuzat soluţia, au intrat în şedinţă de guvern şi au stabilit creşterea TVA. A fost cred eu, momentul care a întârziat cu cel puţin şase luni ieşirea României din recesiune şi s-a mutat sarcina doar pe o categorie de beneficiari ai banilor bugetului statului„, a spus Băsescu, la un seminar organizat de Ziarul Financiar.

Băsescu a spus că majorarea TVA ”a fost o mare greşeală pe care o vom târâi încă câţiva ani”.


Vlădescu vrea regândirea sistemului de taxe

Fostul ministru de Finanţe din perioada adoptării măsurilor de austeritate, Sebastian Vlădescu, a apreciat că sistemul de taxe şi impozite trebuie regândit în anul 2012 pe următorii 10 ani.

”Sunt adeptul ideii de restructurare a sistemului de taxe şi impozite, cu o taxă pe corporaţii de 15%, cu taxare progresivă a veniturilor, cu alt TVA şi un alt regim al redevenţelor. Sistemul fiscal românesc actual a fost gândit în anul 2000, care, deşi a fost an electoral, a permis foarte multe reforme, pentru că primul-ministru a avut o dedicaţie solidă pentru economia românească”, a spus Vlădescu, la conferinţa ZF.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: