Analiză

Precizări și observații importante pe deficitul bugetar

Recentul comunicat al Eurostat referitor la soldul execuţiei bugetare pe primul trimestru din 2019 (-4,5% din PIB zice organismul de statistică al Uniunii, -0,5% din… Mai mult

05.08.2019

Evenimentul

Primăria Capitalei înființează un Birou special pentru diaspora și pentru familiile rămase în țară

În cadrul PMB se va înfiinţa un birou special pentru românii care muncesc în străinătate, astfel încât aceștia să-și rezolve rapid problemele administrative atunci când… Mai mult

31.07.2019

Chestiunea

Aproape trei cincimi dintre români nu îşi permit o vacanţă de o săptămână

Aproape trei cincimi dintre români nu-şi permit o vacanţă de o săptămână în afara casei, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un procentaj de 58,9%,… Mai mult

31.07.2019

La obiect

Semnal de alarmă la statistica înmatriculărilor auto: primii din UE la autoturisme, ultimii la camioane și utilitare

Puse cap la cap, ultimele statistici ale industriei auto relevă un trend îngrijorător în ceea ce privește înmatriculările de autovehicule: în România se investește în… Mai mult

30.07.2019

Cronicile

Băsescu-UDMR, ultima ofertă: 8 megajudeţe + 2 judeţe. Băsescu: Ţinutul Covasna-Harghita nu există. Korodi: Există un scepticism foarte mare

de Vladimir Ionescu 23.6.2011

Preşedintele Traian Băsescu le-a propus celor de la UDMR formarea a 8 megajudeţe la care să se adauge Harghita şi Covasna în forma actuală, neschimbată. El  a sugerat, miercuri, la postul B1TV, ca legea pentru reorganizarea administrativ-teritorială să fie adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului, la pachet cu statutul minorităţilor.

Băsescu a infirmat informaţiile apărute în presă, potrivit cărora oferta sa presupunea 8 megajudeţe plus un al nouălea judeţ format prin comasarea Harghitei cu Covasna.

Varianta de 8 judeţe plus Ţinutul Covasna-Harghita este o minciună. Acest ţinut nu există. Ceea ce se poate întâmpla maximal este ca cele două judeţe Harghita şi Covasna să rămână aşa cum sunt. Acestea vor rămâne dependente de finanţarea de la Guvern, spre deosebire de celelalte regiuni”, a spus Băsescu, la postul B1 TV.

Şeful statului a precizat că un refuz al UDMR ar amâna reorganizarea teritorială, însă guvernul ar trece la o reformă a serviciilor deconcentrate ale ministerelor.

Dacă variantele de reorganizare sunt refuzate de către UDMR, se trece la varianta reformei deconcentratelor. Se vor face reforme în instituţii. Se reduce astfel numărul de salariaţi, se reduc cheltuielile”, a spus şeful statului.

Băsescu a mai arătat că reorganizarea administrativ teritorială ar trebui adoptată prin angajarea răspunderii la pachet cu statutul minorităţilor.

”Este un obiectiv major al României reorganizarea? Şi statutul minorităţilor e un obiectiv pentru minorităţi, şi este un pachet. Nu poţi în politică să faci continuu cadouri. Sunt pachete în care partidele se înţeleg”, a spus Traian Băsescu, la postul B1TV.

 

Korodi: Există un scepticism mare

 

Deputatul de Harghita Attila Korodi a confirmat, pentru cursdeguvernare.ro că Băsescu a propus varianta 8+2 judeţe, explicând că presa a tradus greşit unele afirmaţii ale vicepremierului Marko Bela la un post TV în limba maghiră. Potrivit postului TV, Preşedintele ar fi propus 8 judeţe plus un al nouălea, format prin comasarea Harghitei cu Covasna – versiune care a fost înspă dezminţită de abmele părţi.

”Traducerea din limba maghiară este greşită. Domnul preşedinte Marko a spus ceea ce a spus preşedintele Băsescu: judeţul Harghita plus judeţul Covasna, separate.

Ceea ce astăzi s-a discutat în şedinţa comună a grupurilor parlamentare ale UDMR a fost că a fost o propunere de compromis care menţinea judeţul Harghita şi judeţul Covasna în condiţiile actuale, plus celelalte opt mari judeţe”, a spus fostul ministru al Mediului.

El a arătat că în urma discuţiilor avute la grupurile parlamentare ale UDMR, miercuri dimineaţa, opinia majoritară a fost împotriva propunerii lui Băsescu

Din discuţiile avute dimineaţa, există un scepticism mare, pentru motivul că nu rezolvă acele principii de la care a plecat şi care reflectă participarea comunităţilor etnice la deciziile publice şi reprezentarea lor. Pentru că nu putem să închidem o poveste când vedem 500.000 de oameni incluşi într-o poveste, care reprezintă ponderea majoritară din zona Carpaţilor Orientali. De aceea, această propunere, o considerăm destul de pripită”, a spus Korodi.

El a afirmat că parlamentarii UDMR, în majoritate, s-au exprimat pentru votarea unei eventuale moţiuni de cenzură depuse de Opoziţie dacă Guvernul îşi angajează răspunderea pe reorganizare.

Dacă nu găsim o soluţie acceptabilă pentru părţi, noi propunem amânarea acestei probleme pe o perioadă mai lungă. Dacă Guvernul îşi asumă răspunderea din discuţiile avute, vocea majoritară este de a nu însuşi această amânare”, a mai spus Attila Korodi.

 

Rozalia Biro: Nu ne convine ca centrul judeţului Bihor să fie mutat la Cluj-Napoca

 

Preşedinta Consiliului Unional al UDMR, bihoreanca Rozalia Biro, a criticat vehement propunerea preşedintelui Traian Băsescu, pe motiv că nici etnicilor maghiari şi nici românilor din judeţul Bihor nu le-ar conveni să fie înglobaţi într-un megajudeţ care să aibă reşedinţa la Cluj-Napoca.

”Cred că în Bihor, nici populaţiei de etnie maghiară, nici populaţiei de etnie română nu i-ar conveni ca centrul de judeţ să fie la Cluj-Napoca, pentru că aceasta este varianta propusă de domnul preşedinte. Atunci când administraţia locală judeţeană se confruntă cu birocraţie, a mai transforma în ceva mai mare mi se pare cel puţin nepotrivit”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, Rozalia Biro.

Ea a apreciat că oferta lui Băsescu este ”venită din senin” şi a subliniat că UDMR îşi susţine în continuare proiectul său de reorganizare pe 16 regiuni, cu păstrarea actualelor judeţe.

”Asistăm acum, de a nu ştiu câta oară, la o propunere a domnului Băsescu venită din senin, fără fundamentale, fără argumente, fără un studiu prealabil. Poziţia noastră, a UDMR, rămâne că propunerea noastră s-a referit la varianta cu 16 regiuni de dezvoltare şi cu cele 41 de judeţe existente. A împinge România acum într-o transformare administrativ-teritorială atât de adâncă, indiferent că vorbim despre 8 judeţe-mamut sau vorbim despre 8 judeţe plus 2 sau plus unul care are statut special – ce statut special, când în Constituţie nu găseşti nicio referire la vreun statut special? Indiferent despre ce vorbim, a parcurge acum o astfel de transformare înseamnă a îndrepta toată atenţia şi eforturile noastre la aceste transformări, atunci când noi ar trebui să ne luptăm pentru a scoate România din criza economică”, a spus preşedinta forului de conducere a UDMR

Deci este într-un moment total nepotrivit, într-un mod total nepotrivit abordat şi propus. Dacă şi propunerea noastră cu 16 regiuni de dezvoltare aşteaptă din 2008 să fie analizată, atunci în mod singur prioritatea pentru noi ar trebui să fie ieşirea României din criză şi apoi reorganizarea administrativă”, a conchis ea.

 

Kelemen, despre ieşirea de la guvernare: Orice e posibil

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a mai ameninţat şi miercuri cu posibilitatea ieşirii Uniunii de la guvernare, dacă se adoptă reorganizarea dorită de Băsescu.

Orice este posibil, mai puţin să oprim gravitaţia”, a spus Kelemen, întrebat dacă se gândeşte la ieşirea de la guvernare.

UDMR se reuneşte sâmbătă la Consiliul Reprezentanţilor Unionali şi va decide dacă va susţine propunerea lui Traian Băsescu privind reorganizarea administrativ-teritorială a ţării.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.6.2011

2 comentarii

 1. adrian_hora
  8.8.2011, 2:38 pm

  nu pot sa vad altfel decat ca un prim pas catre federalizarea Romaniei aceasta reorganizare pe regiuni. Urmatorul pas ar fi ca in loc de 8+1 regiuni sa avem 4 provincii si un tinut autonom (gen kosovo). Nu cred ca va fi prea greu ca dintr-o mare de baroni locali, adevarate cozi de topor, sa nu se alaeaga cativa care vor dori sa fie marii sefi (presedinti) ai acestor provincii -de aici e f putin pana la Romania o noua Iugoslavie.

 2. pedro
  20.6.2012, 8:34 am

  Propunerea lui Basescu e de-a dreptul criminala prin consecintele pe care le-ar antrena.Sunt demne de luat in seama si “fasoanele” cocotei udemeriste, care stramba din nas la cadoul pehlivanului cotrocenist,ingrijorat,cica, de surplusul de salariati din administratie. E aceiasi manevra de “invaluire” utilizata cu succes in toate marile “opere” de instrainare spre jefuire a companiilor profitabile romanesti.Cu asemenea conducatori,viitor de
  carpa tara noastra are,ce va fi calcata ades in picioare….

Lăsați un comentariu


Europa

Întâlnire Macron – Putin în avanpremiera G7. Franța vrea să fie mediatoare

Adrian N Ionescu

Preşedintele francez Emmanuel Macron încearcă să joace rolul de mediator între Rusia și grupul celorlalte cele mai puternice 7 țări ale lumii cu excepția Chinei… Mai mult

Stiri

Creștere masivă a importului de electricitate, stimulat de politica guvernamentală: 38% pe primele 5 luni. Tendința continuă

Adrian N Ionescu

România a importat cu 38% mai multă electricitate în primele cinci luni ale acestui an, față de aceeași perioadă similară din 2018, potrivit celui mai… Mai mult

Europa

Polonia ar putea participa la misiunea coordonată de SUA în Golful Persic

Iulian Soare

Polonia ar putea sprijini misiunea internaţională coordonată de Statele Unite pentru protejarea navelor comerciale în Golful Persic, în contextul tensiunilor cu Iranul, a declarat Jacek… Mai mult

Stiri

Reuniune cu ușile închise a Consiliului de Securitate ONU: noul conflict India – Pakistan

Vladimir Ionescu

Consiliul de Securitate ONU urmează să se întâlnească vineri cu uşile închise, la cererea Chinei şi a Pakistanului, pentru a discuta decizia Indiei de a… Mai mult

Stiri

20.000 de vouchere suplimentare în programul Rabla

Vladimir Ionescu

Românii care vor să caseze mașinile vechi și să cumpere unele noi au la dispoziție, începând din 19 august, un nou pachet de 20.000 de… Mai mult

Stiri

Donald Trump – interesat de cum ar putea SUA să cumpere Groenlanda

Iulian Soare

Preşedintele american Donald Trump şi-a întrebat în mai multe rânduri consilierii dacă este posibil ca Statele Unite să cumpere Groenlanda de la guvernul danez, iar… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie de o actiune cuprinzătoare şi coordonată la toate nivelurile, inclusiv politic

Vladimir Ionescu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, în discursul rostit la ceremoniile de Ziua Marinei, de la Constanţa, că, pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării… Mai mult