La obiect

Prețul carburanților în România: Ponderea taxelor, mult sub media europeană. Marjele benzinăriilor au crescut cu peste 4% în ultimii patru ani

Ponderea taxelor în prețul final al carburanților din România este cu peste zece procente mai redusă decât media europeană în cazul benzinei, respectiv cinci procente… Mai mult

05.12.2019

Evenimentul

NATO – concluziile unui summit sensibil: Cele 3 premiere din declarația oficială și întorcerea ”în cazarmă” a Turciei

Zarva, îndoielile și contondențele dintre aliați au fost atât de mari înaintea summitului NATO de la Londra, încât evenimentul a avut de pus ordine până… Mai mult

04.12.2019

Analiză

Creşterea costului forţei de muncă, triplă față de creșterea economică și în contradicție cu scăderea productivității muncii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2019 cu 13,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult

04.12.2019

La obiect

Și o veste bună: „Inflaţia industrială” a scăzut puternic

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu peste patru puncte procentuale pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 6,38% în octombrie 2018 la doar… Mai mult

03.12.2019

Cronicile

Băsescu-UDMR, ultima ofertă: 8 megajudeţe + 2 judeţe. Băsescu: Ţinutul Covasna-Harghita nu există. Korodi: Există un scepticism foarte mare

de Vladimir Ionescu 23.6.2011

Preşedintele Traian Băsescu le-a propus celor de la UDMR formarea a 8 megajudeţe la care să se adauge Harghita şi Covasna în forma actuală, neschimbată. El  a sugerat, miercuri, la postul B1TV, ca legea pentru reorganizarea administrativ-teritorială să fie adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului, la pachet cu statutul minorităţilor.

Băsescu a infirmat informaţiile apărute în presă, potrivit cărora oferta sa presupunea 8 megajudeţe plus un al nouălea judeţ format prin comasarea Harghitei cu Covasna.

Varianta de 8 judeţe plus Ţinutul Covasna-Harghita este o minciună. Acest ţinut nu există. Ceea ce se poate întâmpla maximal este ca cele două judeţe Harghita şi Covasna să rămână aşa cum sunt. Acestea vor rămâne dependente de finanţarea de la Guvern, spre deosebire de celelalte regiuni”, a spus Băsescu, la postul B1 TV.

Şeful statului a precizat că un refuz al UDMR ar amâna reorganizarea teritorială, însă guvernul ar trece la o reformă a serviciilor deconcentrate ale ministerelor.

Dacă variantele de reorganizare sunt refuzate de către UDMR, se trece la varianta reformei deconcentratelor. Se vor face reforme în instituţii. Se reduce astfel numărul de salariaţi, se reduc cheltuielile”, a spus şeful statului.

Băsescu a mai arătat că reorganizarea administrativ teritorială ar trebui adoptată prin angajarea răspunderii la pachet cu statutul minorităţilor.

”Este un obiectiv major al României reorganizarea? Şi statutul minorităţilor e un obiectiv pentru minorităţi, şi este un pachet. Nu poţi în politică să faci continuu cadouri. Sunt pachete în care partidele se înţeleg”, a spus Traian Băsescu, la postul B1TV.

 

Korodi: Există un scepticism mare

 

Deputatul de Harghita Attila Korodi a confirmat, pentru cursdeguvernare.ro că Băsescu a propus varianta 8+2 judeţe, explicând că presa a tradus greşit unele afirmaţii ale vicepremierului Marko Bela la un post TV în limba maghiră. Potrivit postului TV, Preşedintele ar fi propus 8 judeţe plus un al nouălea, format prin comasarea Harghitei cu Covasna – versiune care a fost înspă dezminţită de abmele părţi.

”Traducerea din limba maghiară este greşită. Domnul preşedinte Marko a spus ceea ce a spus preşedintele Băsescu: judeţul Harghita plus judeţul Covasna, separate.

Ceea ce astăzi s-a discutat în şedinţa comună a grupurilor parlamentare ale UDMR a fost că a fost o propunere de compromis care menţinea judeţul Harghita şi judeţul Covasna în condiţiile actuale, plus celelalte opt mari judeţe”, a spus fostul ministru al Mediului.

El a arătat că în urma discuţiilor avute la grupurile parlamentare ale UDMR, miercuri dimineaţa, opinia majoritară a fost împotriva propunerii lui Băsescu

Din discuţiile avute dimineaţa, există un scepticism mare, pentru motivul că nu rezolvă acele principii de la care a plecat şi care reflectă participarea comunităţilor etnice la deciziile publice şi reprezentarea lor. Pentru că nu putem să închidem o poveste când vedem 500.000 de oameni incluşi într-o poveste, care reprezintă ponderea majoritară din zona Carpaţilor Orientali. De aceea, această propunere, o considerăm destul de pripită”, a spus Korodi.

El a afirmat că parlamentarii UDMR, în majoritate, s-au exprimat pentru votarea unei eventuale moţiuni de cenzură depuse de Opoziţie dacă Guvernul îşi angajează răspunderea pe reorganizare.

Dacă nu găsim o soluţie acceptabilă pentru părţi, noi propunem amânarea acestei probleme pe o perioadă mai lungă. Dacă Guvernul îşi asumă răspunderea din discuţiile avute, vocea majoritară este de a nu însuşi această amânare”, a mai spus Attila Korodi.

 

Rozalia Biro: Nu ne convine ca centrul judeţului Bihor să fie mutat la Cluj-Napoca

 

Preşedinta Consiliului Unional al UDMR, bihoreanca Rozalia Biro, a criticat vehement propunerea preşedintelui Traian Băsescu, pe motiv că nici etnicilor maghiari şi nici românilor din judeţul Bihor nu le-ar conveni să fie înglobaţi într-un megajudeţ care să aibă reşedinţa la Cluj-Napoca.

”Cred că în Bihor, nici populaţiei de etnie maghiară, nici populaţiei de etnie română nu i-ar conveni ca centrul de judeţ să fie la Cluj-Napoca, pentru că aceasta este varianta propusă de domnul preşedinte. Atunci când administraţia locală judeţeană se confruntă cu birocraţie, a mai transforma în ceva mai mare mi se pare cel puţin nepotrivit”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, Rozalia Biro.

Ea a apreciat că oferta lui Băsescu este ”venită din senin” şi a subliniat că UDMR îşi susţine în continuare proiectul său de reorganizare pe 16 regiuni, cu păstrarea actualelor judeţe.

”Asistăm acum, de a nu ştiu câta oară, la o propunere a domnului Băsescu venită din senin, fără fundamentale, fără argumente, fără un studiu prealabil. Poziţia noastră, a UDMR, rămâne că propunerea noastră s-a referit la varianta cu 16 regiuni de dezvoltare şi cu cele 41 de judeţe existente. A împinge România acum într-o transformare administrativ-teritorială atât de adâncă, indiferent că vorbim despre 8 judeţe-mamut sau vorbim despre 8 judeţe plus 2 sau plus unul care are statut special – ce statut special, când în Constituţie nu găseşti nicio referire la vreun statut special? Indiferent despre ce vorbim, a parcurge acum o astfel de transformare înseamnă a îndrepta toată atenţia şi eforturile noastre la aceste transformări, atunci când noi ar trebui să ne luptăm pentru a scoate România din criza economică”, a spus preşedinta forului de conducere a UDMR

Deci este într-un moment total nepotrivit, într-un mod total nepotrivit abordat şi propus. Dacă şi propunerea noastră cu 16 regiuni de dezvoltare aşteaptă din 2008 să fie analizată, atunci în mod singur prioritatea pentru noi ar trebui să fie ieşirea României din criză şi apoi reorganizarea administrativă”, a conchis ea.

 

Kelemen, despre ieşirea de la guvernare: Orice e posibil

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a mai ameninţat şi miercuri cu posibilitatea ieşirii Uniunii de la guvernare, dacă se adoptă reorganizarea dorită de Băsescu.

Orice este posibil, mai puţin să oprim gravitaţia”, a spus Kelemen, întrebat dacă se gândeşte la ieşirea de la guvernare.

UDMR se reuneşte sâmbătă la Consiliul Reprezentanţilor Unionali şi va decide dacă va susţine propunerea lui Traian Băsescu privind reorganizarea administrativ-teritorială a ţării.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.6.2011

2 comentarii

 1. adrian_hora
  8.8.2011, 2:38 pm

  nu pot sa vad altfel decat ca un prim pas catre federalizarea Romaniei aceasta reorganizare pe regiuni. Urmatorul pas ar fi ca in loc de 8+1 regiuni sa avem 4 provincii si un tinut autonom (gen kosovo). Nu cred ca va fi prea greu ca dintr-o mare de baroni locali, adevarate cozi de topor, sa nu se alaeaga cativa care vor dori sa fie marii sefi (presedinti) ai acestor provincii -de aici e f putin pana la Romania o noua Iugoslavie.

 2. pedro
  20.6.2012, 8:34 am

  Propunerea lui Basescu e de-a dreptul criminala prin consecintele pe care le-ar antrena.Sunt demne de luat in seama si “fasoanele” cocotei udemeriste, care stramba din nas la cadoul pehlivanului cotrocenist,ingrijorat,cica, de surplusul de salariati din administratie. E aceiasi manevra de “invaluire” utilizata cu succes in toate marile “opere” de instrainare spre jefuire a companiilor profitabile romanesti.Cu asemenea conducatori,viitor de
  carpa tara noastra are,ce va fi calcata ades in picioare….

Lăsați un comentariu


Stiri

Libia / Turcia pune la dispoziția guvernului din Tripoli o forță militară ”de reacție rapidă”

Iulian Soare

Turcia se pregătește să furnizeze ajutor militar guvernului rccunoscut internațional în Libia, un acord bilateral, care prevede lansarea ”unei forțe de reacție rapidă” în cazul… Mai mult

Stiri

CFR Infrastructură pierde 30 % din finanțarea europeană pentru modernizarea liniei Brașov-Sighișoara

Razvan Diaconu

Compania CFR Infrastructură pierde cel puțin 30 % din finanțarea europeană pentru modernizarea liniei de tren dintre Brașov și Sighișoara pentru că, la trei ani… Mai mult

Stiri

Alexandru Cumpănașu a fost pus sub acuzare de DNA pentru fraudă fiscală

Vladimir Ionescu

Alexandru Cumpănașu a fost pus sub acuzare de procurorii DNA Constanța pentru fraudă, după ce ar fi mințit că deține diplomă de studii superioare atunci… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis a primit premiul Charlemagne

Iulian Soare

Președintele Klaus Iohannis a primit premiul Charlemagne (Carol cel Mare) pentru anul 2020. Juriul i-a acordat această distincție pentru că a fost „un campion de… Mai mult

Stiri

PSD sesizează CCR pe legile asumate de Guvern. Motivul: ”Nu poți tu, Guvern, să treci peste Parlament”

Vladimir Ionescu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu (foto), afirmă că partidul va sesiza luni Curtea Constituţională în legătură cu legile asumate de Guvern. Ciolacu spune că… Mai mult

Stiri

Statul cumpără manuscrise Eliade, Cioran și Nae Ionescu, scoase la licitație de deținătorii legali

Razvan Diaconu

Ministerul Culturii a anunţat sâmbătă că a semnat un protocol de vânzare directă către viitorul Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc/ Biblioteca Aman Craiova a… Mai mult

Stiri

Fondul de Dezvoltare și Investiții se desființează, programul grădinițelor sportive se închide

Razvan Diaconu

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii va fi transferat la Ministerul Lucrărilor Publice spre desfiinţare, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă (foto), transmite Agerpres. „Un… Mai mult