Analiză

Prognoză de primăvară, pe-un picior de plai: PIB creşte în lei, scade în euro. Triumful vine din creșterea prețurilor

Prognoza privind Produsul Intern Brut pe anul 2019 a fost revizuită în sus în termeni nominali cu 8,5 miliarde lei ( de la 1.022,5 miliarde… Mai mult

07.05.2019

Analiză

Ecuaţia bugetarilor în cheltuielile României, comparativ cu UE

Simplificat, datele consemnate în decursul timpului în execuţiile bugetare lunare publicate de Ministerul Finanţelor arată o pondere a cheltuielilor cu personalul în totalul cheltuielilor bugetare… Mai mult

07.05.2019

La obiect

Grupurile de întreprinderi străine din România și domeniile în care activează. Schimbările în ierarhie

Germania (16,9%), Franţa (11,7%) şi Italia (9,5%) sunt ţările care au cea mai mare pondere în economia României după numărul de salariaţi care activează în… Mai mult

06.05.2019

Chestiunea

Principalii 4 candidați la șefia Comisiei Europene: proiectele și viziunile fiecăruia pentru viitorul UE

Candidații susținuți de principalele patru familii politice europene să ocupe poziția de președinte al viitoarei Comisii Europene s-au confruntat joi seara într-o dezbatere privind viitorul… Mai mult

06.05.2019

Cronicile

Barometrul industrial: Plafonarea exporturilor și inflația alimentează neîncrederea managerilor

de Adrian N Ionescu , 23.4.2019

Optimismul managerilor a continuat să scadă, deşi cererea internă şi a producţiei au crescut, potrivit datelor Barometrului industrial din martie, publicate marţi.

„Optimismul managerilor a continuat să scadă, semn că firmele nu se aşteaptă la creşteri semnificative în perioada viitoare”, spune comunicatul SNSPA & IRSOP.

Neîncrederea managerilor a fost stimulată de plafonarea realativă a exporturilor şi de „o uşoară creştere a preţurilor şi a importurilor”.

Așteptările

Aşteptările managerilor au scăzut constant de la o lună la alta. Indicatorul sintetic al încrederii a coborât de la 70 în ianuarie, la 68 în februarie şi la 65 în martie.

„Faptul că optimismul managerilor scade în pofida revenirii comenzilor şi a producţiei sugerează persistenţa unui puternic sentiment de incertitudine şi de teamă faţă de viitor”, spune raportul citat.

Producţia

Indicele rezultat din răspunsurile la sondaj a ajuns la 63 de puncte, cel mai înalt nivel din martie anul trecut încoace.

Astfel, activitatea industrială s-a îndepărtat, statistic, de frontiera dintre „contracţie” (sub 50 de puncte) şi „expansiune” (peste 50 de puncte).

Creşterea volumului producției s-a înscris în limitele obişnuite ale fluctuaţiilor activităţii anuale din ultimii doi ani.

Stocurile au reînceput să crească, deși sunt cu un punct sub zona de expansiune (49).

„Volumul activităţii se află sub potenţialul capacităţii industriale”, din moment ce comenzile neexecutate au crescut foarte puţin de la 41 la 43 și sunt în interiorul zonei de contracţie.

Cererea

Răspunsurile mai arată o creștere a comenzilor noi de la 56 de puncte în februarie la 61 de puncte în martie.

„Creşterea a fost însă mai mică decât în perioada similară din ultimii doi ani ceea ce semnalează slăbirea activităţii economice pe termen lung”, spune raportul citat.

Comenzile pentru export au stagnat, indicatorul acestora a urcat „mai mult simbolic” de la 54 de puncte la 55 de puncte.

„De fapt, volumul comenzilor pentru export a scăzut constant în primul trimestru din ultimii 3 ani, de la 60 de puncte în 2017, la 57 în 2018 şi la 56 în 2019. Micşorarea sensibilă a exportului reprezintă un proces mai degrabă structural decât conjunctural”.

Importurile de materii prime arată o uşoară creştere de la 52 de puncte în februarie la 55 în martie, odată cu revenirea cererii pentru produse industriale.

Forţa de muncă

Între februarie şi martie, la o mărire a indicatorului comenzilor cu 5 puncte si a volumului producţiei cu 8 puncte, indicatorul de ocupare a forţei de muncă a crescut cu numai 1 punct, de la 50 la 51.

„Politica de angajări ultra-rezervată arată că managerii nu sunt convinşi că fluxul comenzilor şi producţia vor creşte în continuare”.

Costuri şi venituri

Costurile de producţie au coborât de la 72 de puncte în februarie la 70 în martie

„Pe termen lung, costurile arată un nivel ridicat de rezistenţă la eroziune. În primul trimestru din 2017, media costurilor a fost 69 de puncte, în 2018 a urcat la 72, iar în primul trimestru din 2019 s-a menţinut la 72”.

Preţurile încasate de firme au urcat de la o valoarea a indicatorului de 58 de puncte la 59, dar ar putea să crească mai substanţial, dacă se menţine cererea în lunile care vin.

Barometrul indistrial este realizat de IRSOP şi Facultatea de Management din SNSPA pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 16-18 aprilie 2019.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.4.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Klaus Iohannis la mitingul PNL: ”Vă chem la referendum, dacă pierdem justiția, pierdem tot!”

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a îndemnat românii să se prezinte la alegerile europarlamentare din 26 mai și să voteze și la referendum. Șeful statului a participat… Mai mult

Europa

Scandal politic în Austria / UPDATE – Vicecancelarul Strache a demisionat, după postarea unui film care i-a compromis cariera politică

Iulian Soare

Update. Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache și-a anunțat sâmbătă demisia. Funcția din guvern va fi preluată de ministrul transporturilor, Norbert Hofer. Demisia survine publicării vineri seara,… Mai mult

Stiri

Viorica Dăncilă asigură că România își menține decizia de a muta ambasada din Israel

Vladimir Ionescu

Viorica Dăncilă l-a sunat pe ambasadorul israelian la Bucureşti, David Saranga, pentru a-l asigura că România îşi menţine angajamentul de a muta Ambasada din Israel… Mai mult

Europa

Rusia a reprimit drept de vot în Consiliul Europei

Iulian Soare

Rusia rămâne membră a Consiliului Europei duupă ce, vineri, membrii acestei organizații au ajuns la o înțelegere care rezolvă disputa care a început odată cu… Mai mult

Stiri

4,2%, de la 3%: BNR a majorat prognoza de inflație pentru 2019

Razvan Diaconu

Banca Naţională a majorat prognoza de inflaţie pentru 2019 cu 1,2 puncte procentuale, de la 3% la 4,2%. Și prognoza pentru 2020 urcă cu 0,2… Mai mult

Europa

Regim de urgență la Curtea Europeană, pentru întrebarea din România: Este obligatorie respectarea recomandărilor din MCV?

Vladimir Ionescu

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca solicitarea Tribunalului Bihor să fie discutată în procedură de urgență, ceea ce reprezintă o premieră,… Mai mult

Stiri

[P] Votează ”Da” la referendum, votează pentru Europa. Corupția ne arde la buzunar

Advertor Point

Ziua de 26 mai este una crucială pentru modul în care va arăta România în următorii ani. Referendumul pe teme de justiție și alegerile europarlamentare… Mai mult