Activitatea din industrie nu a dat semne de contracţie în luna august, dar persistenţa creşterii slabe, care durează deja de cinci – şase luni, va face mai dificilă reluarea expansiunii, potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP şi SNSPA.
Indexul pentru volumul total al producţiei arată 56 de puncte, comparativ cu 55 în iulie, în condiţiile în care sub 50 începe contracţia.
Tendinţele au forţe apropiate şi menţin industria totală la nivel staţionar, a constatat sondajul: procentul firmelor ce raportează creşteri ale producţiei a crescut cu 7 puncte, iar procentul firmelor care au declarat diminuări a crescut şi el, cu 6 puncte, în timp ce societăţile cu producţie neschimbată a coborât 12 puncte.
Stocurile confirmă plafonarea
De aproximativ trei luni, indexul stocurilor se află aproape nemişcat sub 50 de puncte (în zona de contracţie).
“Când vânzările merg mai greu, unele firme preferă să producă mai puţin obţinând venituri mai mici, pentru a evita costuri mari cu stocuri excedentare. Uneori, costul stocului excedentar poate fi mai mare decât venitul mai mic rezultat dintr-o producţie mai mică”, explică Barometrul.
Explicaţii:
- Regresul economiei. Potrivit Eurostat, în trimestrul doi economia a crescut cu numai 0,1%
- Cererea insuficientă, posibil ca efect de sezonalitate. Indexul pentru comenzi noi a fost de 56 în august, faţă de 57 în iulie. Indexul pentru volumul comenzilor neexecutate a crescut de la 43 în iulie la 49 în august.
- Dincolo de sezonalitate, există semne care arată că cererea slabă are mai multe cauze. Firmele raportează o scădere a volumului comenzilor pentru export de la 59 în iulie la 55 în august, şi o scădere a indexului pentru importurile de materii prime de la 59 în iulie la 52 în august, în condiţiile în care preţurile la materii prime s-au prăbuşit pe plan mondial.
Barometrul Industrial este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Marketing, pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România şi care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor, în intervalul 16-18 septembrie 2015.