duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 decembrie, 2020

Pandemia coronavirus va provoca pierderi de venituri de 3.700 de miliarde de dolari băncilor lumii, până în 2024, și va fi nevoie de cel puțin 5 ani ca acestea să revină la nivelul rentabilității capitalului (ROE) din 2019.

Condiția revenirii este ca băncile „să-și regândească fundamental modelul de business pentru a depăși provocarea” pandemiei, potrivit raportului Global Banking Annual Review 2020 lansat joi de McKinsey & Company.

Pandemia coronavirus „reprezintă cel mai mare test de stres din ultimele decenii pentru sistemul bancar global”.


„Criza din 2008 a fost generată de domeniul serviciilor financiare. Criza actuală, însă, este una a economiei reale, iar băncile sunt afectate economic alături de alte sectoare ale societații. Totodată, băncile au un rol important în a ajuta societatea să treacă peste criză prin sprijinul oferit statului, companiilor și cetățenilor”, potivit raportului citat de McKinsey România.

Impactul asupra României

„Criza COVID-19 i-a găsit pe români într-o poziție financiară fragilă și multe companii au fost nevoite să se reinventeze în moduri la care nimeni nu se aștepta în urmă cu câteva luni”, spune Alexandru Filip, managing partner al biroului McKinsey & Company din București.

Astfel că, „în acest context, băncile locale pot avea un rol important în îndrumarea clienților lor – atât persoane fizice, cât și companii – spre redresare economică, în timp ce se reinventează și împing mai departe agenda de digitalizare”, adaugă expertul citat.

De asemenea, „penetrarea serviciilor financiare din România se află în continuare în urma altor țări din Europa Centrală și de Est, ceea ce înseamnă oportunități suplimentare de dezvoltare pentru băncile pregătite să le susțină. Printre elementele care pot genera creștere se numără produsele adaptate nevoilor și comportamentelor în schimbare ale clienților, consultanță adecvată sau servicii digitale îmbunătățite”, conchide Alexandru Filip.

3 direcții esențiale de acțiune


Băncile trebuie să-și regândească prioritățile pe termen lung „în moduri pe care puțini le luau în considerare acum nouă luni.

Raportul McKinsey a identificat 3 direcții esențiale pe care băncile trebuie să-și desfășoare eforturile pentru a se situa „pe un nivel superior în raport cu tendințele care se conturează”:

  • Să regândească fundamental modelul de business „pentru a susține o perioadă lungă de rate cu dobânzi de zero la sută, provocări economice sau cerere mai mică, adoptând în același timp idei și practici din domeniul fintech”.
  • Să crească viteza și agilitatea de acțiune prin: instituționalizarea unor modele noi de luare a deciziilor, atenția oferită clientului, integrarea unor reguli generale noi pentru utilizarea datelor, regândirea muncii pentru echipe agile și aflate la distanță.
  • Să aducă în prim-plan problemele comunității: de mediu, sociale și de administrație, să colaboreze cu comunitățile din care fac parte pentru a-și transforma relația cu societatea.

Test de stress în două etape

McKinsey anticipează că testul la care pandemia supune băncile va decurge în două etape, „în lunile și anii care vor urma”.

În prima fază, probabil până la sfârșitul anului 2021, vor apărea pierderi mari cauzate de creditele neperformante, dar estimările arată că aproape toate băncile și sistemele bancare vor supraviețui. Apoi, pe fondul unei reveniri ușoare la nivel global, băncile se vor confrunta cu dificultăți în privința desfășurării operațiunilor. Această etapă ar putea persista după 2024”, potrivit McKinsey România.

Pandemia în sine pune probleme în două etape pentru bănci. „Inițial, va avea impact asupra riscului, iar apoi va aduce provocări asupra operațiunilor și presiune asupra veniturilor”, consideră Alexandru Filip.

Dacă redresarea va avea loc mai lent, „rentabilitatea capitalului la nivel global este preconizată să nu revină în următorii cinci ani la nivelurile dinainte de această criză”.

Pierderile cumulate de venituri ale băncilor ar putea varia între 1.500 și 4.700 de miliarde de dolari, în funcție de scanariul redresării, scanariul de bază al McKinsey oprindu-se la 3.700 de miliarde de dolari, „o sumă care nu se va întoarce și care reprezintă echivalentul veniturilor industriei pentru o perioadă de peste jumătate de an”.

Revenirea băncilor europene cere mai mult efort

Raportul McKinsey spune că este realizabil efortul pentru revenirea nivelurile de rentabilitate a capitalului de dinainte de criză. Efortul trebuie să vizeze creșterea veniturilor, gestionarea costurilor și un management mai bun al capitalurilor proprii.

„Importanța care se va da fiecăreia dintre aceste trei pârghii va depinde în funcție de regiune. O revenire pe termen scurt va necesita și mai multă muncă în regiuni precum Europa, care s-a confruntat deja cu provocări în ceea ce privește profitabilitatea, marje scăzute și niveluri de rentabilitate a capitalului cu mult sub costul capitalului propriu”, spune McKinsey România.

„Acesta este momentul în care băncile se pot afirma ca având un rol dublu: sursă de stabilitate în contextul schimbărilor pandemiei și de pilon al societății”,conchide prezentarea McKinsey România.

McKinsey & Company este o firmă globală de consultanță în management prezentă în peste 65 de țări și 130 de orașe, unde lucrează pentru a-și sprijini clienții din sectoarele privat, public și social să definească strategii îndrăznețe și să transforme modul în care lucrează, să încorporeze tehnologia acolo unde aduce valoare și să dezvolte capabilități pentru a susține schimbarea.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: