Rata inflației din Statele Unite a accelerat în noiembrie la 2,7%, ceea ce determină Rezerva Federală să fie mai precaută în ceea ce privește ritmul în care va reduce dobânzile, scrie Bloomberg.
Nivelul dobânzilor din SUA are implicații inclusiv asupra României, deoarece poate determina mișcări ample de capital la nivel mondial (dacă dobânzile sunt mari, investitorii pot alege dolarul în defavoarea euro și a monedelor din piețele emergente, spre exemplu).
Conform raportului Biroului de Statistică a Muncii din SUA, indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut la 2,7% în noiembrie, înregistrând o creştere de 0,3 puncte procentuale faţă de luna precedentă.
Excluzând prețurile volatile ale alimentelor şi energia, inflaţia de bază a rămas constantă la 3,3%, cu o creştere lunară de 0,3%, la fel ca în octombrie.
Investitorii încă mizează în marea lor majoritate că banca centrală a SUA, Fed, va reduce costul împrumuturilor cu un sfert de punct procentual la reuniunea de săptămâna viitoare, conform așteptărilor. Dar persistența presiunilor inflaționiste subliniază și îngrijorarea că atingerea țintei a ratei inflației de 2% va fi întârziată.
Aceste riscuri ar putea să-i determine pe oficialii Fed să limiteze numărul de reduceri a dobânzilor planificate pentru 2025, până nu vor avea o confirmare clară că inflația este pe traiectoria dorită pentru atingerea țintei. Oficialii Fed vor face plublice noile prognoze odată cu raportul asupra inflației așteptat după ședința din 17-18 decembrie de la Washington.
„Cred că se simt în siguranță cu o reducere de 25 puncte de bază în decembrie. Piețele așteaptă această mișcare”, a declarat Loretta Mester, fost președinte Fed din Cleveland. „Cu toate acestea, trebuie să își refacă calculele pentru anul viitor, pentru că cel puțin deocamdată, procesul de dezinflație este blocat”.
Cu doar trei luni în urmă, Fed și-a început ciclul de tăiere cu o mișcare agresivă de jumătate de punct, determinată de îngrijorările tot mai mari că piața forței de muncă din SUA, care se înrăutățește, se apropie de un punct periculos. O reducere de săptămâna viitoare ar fi cea de-a treia reducere consecutivă a Fed și ar scădea rata dobânzilor Fed la un interval cuprins între 4,25% până la 4,5%, cu un punct procentual sub nivelul de la începutul lunii septembrie
Aceasta este încă mult peste estimarea mediană de 2,9% prezentată de factorii de decizie în septembrie. Acest lucru se datorează faptului că, din septembrie, inflația a scăzut mai lent decât se aștepta, iar piața muncii nu s-a deteriorat atât de mult pe cât se anticipa. Oficialii Fed, inclusiv președintele Fed, Jerome Powell, au transmis semnale că sunt pregătiți pentru a reduce costurile împrumuturilor la întrunirea din decembrie.
Dacă factorii de decizie ar trebui și-ar păstra estimările din septembrie neschimbate, asta ar indica încă patru reduceri în 2025, după tăierea din decembrie. Însă mulți analiști se așteaptă ca numărul tăierilor din 2025 să scadă din cauza preocupărilor tot mai mari cu privire la instabilitatea inflației, mai ales dacă consiliul guvernatorilor va continua cu o reducere a ratei dobânzii săptămâna viitoare.
***