Reprezentanţii TikTok vor fi audiaţi săptămâna viitoare, marţi, în Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorilor din Parlamentul European. Informația a fost anunţată de eurodeputatul PSD Dan Nica, anunță Agerpres.
Tema audierilor va fi «Îndeplinirea obligaţiilor TikTok prevăzute în Directiva Serviciilor Digitale (DSA) în contextul ultimelor evoluţii»”, a transmis Dan Nica pe pagina sa de Facebook. „Această audiere este un pas important spre transparenţă şi responsabilitate, un moment în care putem spera la măsuri clare care să protejeze democraţia în România şi în Europa. Un lucru este foarte clar: democraţia nu trebuie să fie niciodată de vânzare!”, a transmis Dan Nica.
”Masă rotundă” la Bruxelles cu participarea TikTok și a autorităților române
În conferinţa de presă zilnică de la Bruxelles, joi, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat, răspunzând unei întrebări din partea jurnaliştilor, că vineri va avea loc o „masă rotundă” între autorităţile române şi reprezentanţii TikTok, organizată de executivul comunitar, „dată fiind situaţia actuală din România”.
El a mai precizat că la întâlnire au fost invitate şi alte platforme şi că este un „exerciţiu obişnuit” înainte de alegeri. „Este o practică obişnuită pe care tindem să o facem în cadrul Directivei Serviciilor Digitale, pentru că alegerile corecte şi libere sunt centrul democraţiilor noastre”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
România a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie formală asupra TikTok, platformă de socializare cu acţionariat chinez, în baza regulilor comunitare privind social media.
Joi, într-o declaraţie transmisă Agerpres, reprezentanţii TikTok au spus că, până în prezent, nu au fost găsite dovezi ale unei „operaţiuni de influenţă ascunsă” pe platformă, în ultimele săptămâni, legate de alegerile prezidenţiale din România şi nici dovezi de influenţă străină.
În așteptarea deciziei CCR
Curtea Constituţională reia vineri, de la ora 14.00, discuțiile privind cererea de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin al alegerilor, depusă de Cristian Terheș, candidat la prezidențiale din partea Partidului Național Conservator Român.
Cu o zi în urmă, judecătorii Curții au luat o decizie fără precedent în România și au cerut Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor, proces care este acum în desfășurare.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a anunțat, după ședința de joi de la Palatul Cotroceni, că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral. De asemeenea, Consiliul a ajuns la concluzia că un candidat la președinție a fost favorizat de platforma TikTok. Este vorba de Călin Georgescu, care a avut o expunere masivă pe rețeaua socială.
(Citește și: ”CSAT: ”Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”. ”Un candidat” a beneficiat de ”tratament preferențial al TikTok”)
***