vineri

19 aprilie, 2024

3 aprilie, 2018

Cei mai importanți indicii bursieri din România au crescut cu peste 10% în primul trimestru al acestui an, investitorii fiind stimulați de un nou sezon atractiv al dividendelor.

BET, indicele de referință al Bursei de Valori București (BVB), a câștigat 12,39% în 2017, cel mai mare avans din Europa, potrivit datelor Bloomberg.

Cele mai mari dividende au fost propuse acţionarilor de managementul companiilor de stat, sub imperiul comandamentului guvernamental de a distribui astfel cel puţin 90% din profitul pe anul trecut.


BET exprimă variaţia medie ponderată a cotaţiilor celor mai importante 13 companii de la BVB, dar cea mai mare apreciere a fost consemnată de BET-TR (+12,43%), care adaugă şi dividendele la câştigul cotaţiilor.

(Citiţi şi: Guvernul-acționar își va depăși planul la încasări pe 2018 din dividendele companiilor: 3,5 miliarde)

Pe de altă parte, însă, companiile de stat au de suferit pentru că li se iau fondurile proprii de investiţii. Astfel, managementul Transgaz (TGN) s-a văzut nevoit să apeleze la „insubordonare”, anunţând că va propune o cotă de alocare de 50%, pentru a-i mai rămâne lichidități la dispoziție.

Cele mai multe companii de stat nu au adoptat aceeași poziție  şi se află în situaţii similare celei a CN Aeroporturi București (nelistată), care nu a repus în folosința una dintre cele două piste ale sale, deși a înregistrat un profit record anul trecut.

Topul dividendelor

Romgaz (SNG) și Nuclearelectrica (SNN) au cele mai mari randamente ale dividendelor, după Alro Slatina (ALR) dintre cele mai mari și mai lichide companii de la BVB: 13,49%, respectiv 11,18%, potrivit cotațiilor din 31 martie.


Și alte companii de stat listate la Bursă sunt în Topul 25 al randamentelor dividendelor propuse acţionarilor de managementul celor mai lichide şi mai tranzacţionate 25 de companii, din indicele BET XT, care a crescut cu 10,34%.

Iată sinteza realizată de casa de investiții Prime Transaction.

 

Randamentul dividendului este raportul dintre acesta și prețul acțiunii, iar indicatorul acțiunilor românești continuă să fie unul dintre cele mai mari din Europa, chiar dacă mărimea divindendelor a fost estimată cu acuratețe încă de la începutul anului și, întretimp, cererea pentru acțiuni le-a crescut prețul.

„Ultima zi” este ziua în care mai pot fi cumpărate acțiunile, pentru ca investitorul să fie în registul acționarilor la „data de înregistrare”, și să obțină dreptul la dividende.

Alte performanțe

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni de pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut cu 28,5%, în primul trimestru din acest an față de T1 / 2017, dar nu a trecut cu mult peste 3,51 miliarde lei.

În martie, primul loc în topul celor mai tranzacţionate companii este ocupat de:

  • Banca Transilvania (TLV), cu peste 219,4 milioane lei, urmată de:
  • Fondul Proprietatea (FP), cu 145,4 milioane lei,
  • Romgaz (SNG), 119,3 milioane lei.
  • BRD  (BRD) 114,7 milioane lei,
  • SIF5 Oltenia (SIF5), 77,1 milioane lei.

O indicaţie a fpatului că creşterile indicilor se datorează mai ales atracţiei conjuncturale a dividendelor este aceea că acţiunile mici şi puţin lichide au crescut mult, ca acelea ale Alumil Rom Industry (ALU).

Titlurile ALU au crescut cu 37,04%, dar tot au rămas cu recordul de cel mai maer randament al dividendului, de peste 21%.

Indicele BET Plus, ce reflectă evoluţia companiilor româneşti listate pe piaţa reglementată a BVB care îndeplinesc criterii minime de selecţie referitoare la lichiditate şi la valoarea acţiunilor incluse în free float, cu excepţia societăţilor de investiţii financiare (SIF), are un plus de 11,97%.

apreciere semnificativă se observă şi la BET-NG, care arată evoluţia companiilor listate pe piaţa reglementată, care au domeniul principal de activitate energia şi utilităţile aferente, respectiv de 11,12%.

BET-BK, indice construit pentru a putea fi folosit ca benchmark de către administratorii de fonduri, dar şi de alţi investitori instituţionali, a crescut cu 6,44%.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: