joi

28 martie, 2024

24 decembrie, 2010

Atacuri cu pachete-bombă la ambasadele din Roma. Poliţia italiană a percheziţionat ambasadele şi oficiile consulare din Roma, după ce două pachete cu bombă au explodat la ambasadele Elveţiei şi Chile. Un angajat al misiunii elveţiene a fost rănit grav, iar un funcţionar chilian a suferit răni uşoare. Cei doi au desfăcut pachetele primite de ambasade, iar acestea au explodat. Un grup anarhist italian a revendicat producerea acestor atentate, pe un bileţel găsit pe hainele chilianului rănit. Mesajul, scris în numele Federaţiei Informale Anarhiste (FAI), spunea: ”Am decis să ne facem vocile auzite, cu cuvinte şi cu fapte, vom distruge sistemul dominaţiei, trăiască FAI, trăiască Anarhia!”. (BBC News)

O lege controversată privind mass-media ar putea fi adoptată în Ungaria. Potrivit unui membru al guvernului de la Budapesta, Janos Lazar, dacă legea va fi aplicată în mod greşit sau vor exista probleme, Parlamentul o va schimba. Partidul Fidesz doreşte să “îmbunătătţească presa ungară şi nu să deschidă un război contra ei”. Opoziţia, guvernele străine şi organizaţiile pentru apărarea drepturilor mass-media şi-au exprimat nemulţumirea faţă de lege, pentru că aceasta creează instituţii ce vor monitoriza şi amenda jurnaliştii. Este vorba despre Autoritatea Naţională pentru Mass-Media şi Comunicaţii, care va supraveghea activitatea presei publice şi private. (BBC News)

Liderii opoziţiei din Rusia vor deschide procese de calomnie împotriva premierului Vladimir Putin. Acesta i-a acuzat că au încercat să cheltuiască toate resursele ţării. “Nu sunt decât minciuni şi calomnii”, a spus Boris Nemtsov, un fost vicepremier din timpul mandatului lui Boris Elţân, devenit între timp lider al opoziţiei. “Îi cerem lui Putin să-şi ceară scuze şi daune morale de 25.000 euro, a spus Nemtsov. Vom cheltui aceşti bani pentru a tipări materiale privind corupţia din cercul lui Putin”, a spus el. Primul proces a fost deja deschis la un tribunal, urmează al doilea, luna viitoare. (Telegraph)


Belarus ar putea acuza şi condamna foştii candidaţi la preşedinţie, arestaţi în timpul protestelor de la Minsk. SUA şi UE au anunţat că vor revizui legăturile politice cu Belarus, după înăbuşirea violentă a demonstraţiilor post-electorale. Cinci foşti candidaţi şi 14 activişti ai opoziţiei sunt reţinuţi în urma protestelor de după alegerile prezidenţiale de duminică şi riscă să fie acuzaţi de “organizarea unei dezordini în masă”, spun poliţiştii. Pedeapsa este de până la 15 ani de închisoare dacă sunt condamnaţi. Câteva sute de poliţişti bieloruşi au folosit bastoane şi scuturi pentru a împrăştia mulţimea (circa 10.000 de oameni) adunată să protesteze după realegerea în fucnţia de preşedinte a lui Alexander Lukaşenko pentru al patrulea mandate, cerând reluarea scrutinului. (Telegraph)

Pe de altă parte, Uniunea Europeană şi Statele Unite au dat publicităţii o declaraţie comună, în care ameninţă că vor lua măsuri contra Belarus, dacă regimul de la Minsk nu eliberează oamenii arestaţi. “UE şi SUA cer eliberarea imediată a candidaţilor la preşedinţie şi a celor 600 de demonstranţi arestaţi”, susţin comisarul pentru politică externă al UE, Catherine Ashton, şi secretarul de stat americna Hilary Clinton, într-un comunicat transmis presei. Sancţiunile c ear putea fi luate de UE se referă la: reintroducerea interzicerii vizei pentru Lukaşenko şi alţi 35 de oficiali din această ţară, măsură suspendată în octombrie; amânarea planului de a simplifica procedurile de acordarea a vizei pentru cetăţenii din Belarus; blocarea ajutorului de 5 milioane de euro/an acordat de UE acestui stat; îngheţarea statutului său de membru al Parteneriatului European, o politică creată recent de UE pentru a îmbunătăţi relaţiile cu statele foste sovietice. (Euobserver)

Tensiuni în peninsula coreană, Coreea de Nord ameninţă cu utilizarea armelor nucleare. Conflictul a ajuns la cel mai înalt nivel de după războiul din 1950-1953, pentur că nord-coreeni au ameninţat că vor folosi armele nucleare, într-un “război sfânt” împotriva vecinului de la sud. Ameninţarea vine după ce Coreea de Sud a pus în practică una dintre cele mai mari aplicaţii militare din istorie, cu arme de foc reale, la graniţa dintre cele două ţări. Exerciţiul de la Pocheon, la sud de zona demilitarizată, a fost un al treilea episod de demonstrare a forţei, organizat de sud-coreeni, cu rachete, tancuri şi sute de oameni. Exerciţiul a fost caracterizat de preşedintele Lee Myung-bak ca fiind necesar pentru propria apărare, după atacurile mortale de luna trecută, când au murit doi militari şi doi civili la graniţa de pe insula Yeonpyeong, iar în martie 46 de ofiţeri marini au murit, după scufundarea unui vas sud-coreean. (Guardian)

Stare de spirit proastă pe străzile din Dublin, în ajun de Crăciun, din cauza măsurilor de austeritate. Comisia Europeană a anunţat că fondurile europene ce vor fi acordate Irlandei, 40,1 miliarde de euro în 2011 şi 2012, fac parte dintr-un pachet de întrajutorare internaţional, asupra căreia s-a căzut de accord luna trecută. Comisia a anunţat că fondurile “de salvare” pentur ieşirea din criză vor începe să emită obligaţiuni la începutul noului an, pentru a creşte ajutorul financiar, Dublin urmând a primi 11,7 miliarde de euro în primele trei luni ale lui 2011. (EUObserver)


În ciuda embargourilor, companiile americane pot face comerţ cu Iranul şi alte state considerate sponsori ai terorismului. În ciuda sancţiunilor şi embargourilor comerciale, din ultimul deceniu, guvenrul SUA a permis companiilor americane să facă afaceri de miliarde de dolari cu Iranul şi alte ţări ce susţin terorismul. Potrivit unei anchtete realizate de New York Times, la cererea unor companii precum Kraft Food sau Pepsi şi unele dintre cele mai mari bănci americane, un mic birou al Trezoreriei a acordat aproape 10.000 de licenţe pentru afaceri în ţări “interzise”. Majoritatea licenţelor au fost aprobate în timpul unui mandat care spunea că sunt exceptate de la sancţiuni agricultura şi ajutorul umanitar. Dar legea a fost redactată extrem de evaziv, la cererea marilor gruprui de lobby din agricultură şi alte doemnii, astfel încât ajutorul umanitar includea şi ţigările, guma de mestecat, sosul Loiusiana, remedii pentru slăbit, supliemente pentru body-building şi echipament sportive, de exemplu, vândut institutului ce pregăteşte atleţii olimpici iranieni. (New York Times)

Restricţii în cumpărarea de noi maşini, în China. Guvernul de la Beijing va permite înmatricularea a doar 240.000 de vehicule în 2011, o treime din numărul din acest an, în încercarea de a combate problemele serioase de trafic din capitală. Cumpărătorii de maşini s-au transformat în dealeri în avanpremiera aplicării acestor noi măsuri, care lasă însă circa 5 milioane de maşini pe străzile capitalei chineze. Traficul aglomerat şi poluarea aerului sunt printre cele mai mari din lume. (BBC News)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: