duminică

21 aprilie, 2024

19 septembrie, 2022

”Au început să iasă şobolanii din galerii. Nu putem tolera aşa ceva!”, este reacția președintelui Asociației Foștilor Deținuți Politici (AFDPR) referitoare la manifestarea de la Piteşti, unde săptămâna trecută a fost dezvelit un monument ridicat în memoria foștilor ofiţeri de Securitate.

Monumentul dedicat celor din serviciile de informaţii, inclusiv din fosta Securitate comunistă, a fost inaugurat în 14 septembrie la capela militară din Cimitirul Eroilor din Piteşti, iniţiativa aparţinându-i  preşedintelui Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ACMRR) Argeş.

Pitești este orașul în care a funcționat una dintre cele mai cumplite închisori comuniste, locul în care Securitatea îi extermina pe cei pe care regimul îi considera dușmanii săi.

Sergiu Rizescu: E strigător la cer!


Preşedintele AFDPR, Sergiu Rizescu a afirmat luni că este cu atât mai grav ceea ce s-a întâmplat pentru că a avut loc într-un judeţ al luptei anticomuniste, cu rezistenţa în munţi.

”Este strigător la cer că au acest tupeu de a-şi ridica un monument în cinstea lor. Care cinste? Că au omorât oameni, că au schingiuit, că au deportat oameni, că i-au strămutat, că au făcut crime abominabile? Un regim odios, sute de mii de de oameni deportaţi, strămutaţi. (.) Au vrut să arate că ei şi-au făcut datoria faţă de ţară. Care datorie? Că au nenorocit nişte oameni, i-au băgat în închisori? ”, a comentat preşedintele AFDPR. 

”Este trist că se întâmplă aşa ceva după 30 de ani, au început să iasă şobolanii din galerii. Nu putem tolera aşa ceva şi trebuie să aducem la cunoştinţă opiniei publice”, a afirmat Sergiu Rizescu, citat de News.ro.

Leonard Câmpeanu: Nu este un eveniment singular

Vicepreşedintele AFDPR, Leonard Câmpeanu a declarat, la rândul lui, că acest eveniment nu este unul singular.


”Apar din ce în ce mai des manifestări de elogii aduse organelor de Securitate. În ultima perioadă constatăm că atât în Ministerul Justiţiei cât şi în Ministerul Muncii, respective Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială se recunosc acte emise în perioada stalinistă ca act perfect valabile pentru deciziile pe care le iau. Este inadmisibil ca la 32 de ani de democraţie ca acte care au fost înfierate de toată societatea să fie considerate ca valabile”, a spus el, precizând că este vorba de sentinţe date în perioada stalinistă, luate pe baza unor declaraţii luate prin tortură.

Vicepreședintele Câmpeanu, care a făcut parte din delegația AFDPR care s-a întâlnit luni dimineață cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, a declarat CursDeGuvernare că asociația i-a transmis premierului că monumentul de la Pitești reprezintă o ofensă adusă memoriei celor care au murit în închisorile comuniste.

”Reprobabil este că fețe bisericești, ai căror frați au fost uciși în temnițele comuniste, au participat la sfințirea acelui monument. Am cerut guvernului înlăturarea din acel loc a monumentului. Noi nu am așteptat o asigurare din partea premierului, avem convingerea fermă că prim-ministrul, care s-a pronunțat deja prin vocea consilierului Andrei Muraru, nu este de acord cu cele întâmplate”, a declarat Leonard Câmpeanu.

Monument ridicat în Cimitirul Eroilor din Pitești

Monumentul dedicat celor din serviciile de informaţii, inclusiv din fosta Securitate comunistă, a fost inaugurat în 14 septembrie la capela militară din Cimitirul Eroilor din Piteşti, iniţiativa aparţinându-i  preşedintelui Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ACMRR) Argeş.

La ceremonie au participat cadre militare în rezervă ale SRI, SIE şi Direcţiei de Informaţii Militare din mai multe judeţe ale ţării, reprezentanţi ai asociaţiilor de rezervişti ai MAPN, MAI, precum şi membri ai Asociaţiei Cultul Eroilor Regina Maria.

„Serviciile de informaţii au cerut multe jertfe generaţiilor care au precedat şi vor mai cere încă. Ele însă nu au putut oferi şi nu vor oferi niciodată vreo favoare a recunoştinţei celor sortiţi să poarte povara acestor grele misiuni.  E lung şirul celor care au sacrificat zeci de ani, de zile şi de nopţi şi au depus un imens capital de străduinţă pentru a aduce cu un pas mai departe soarta acestor instituţii”, a declarat col.(r) Dumitru Şovar, preşedinte ACMRR SRI Argeş, organizatorul evenimentului.

În fostul penitenciar de la Pitești a avut loc, în perioada 1949-1952, „Experimentul Pitești”, pus în aplicare de fosta Securitate pentru lichidarea rezistenței morale a deținuților politici.

Numărul celor care au suferit acest experiment, care consta în administrarea zilnică de bătăi în scopul „reeducării”, este estimat la 1.000 – 5.000 de persoane.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: