Apple plănuiește să mute asamblarea tuturor iPhone-urilor vândute în SUA din China în India începând de anul viitor, ca parte a unei reorientări strategice departe de China, pe fondul intensificării ostilităților comerciale dintre SUA și China, relatează vineri Financial Times.
Această tranziție va fi probabil mai rapidă și mai amplă decât anticipează investitorii, scrie FT, Apple având obiectivul de a produce în India toate cele peste 60 de milioane de iPhone-uri vândute anual în SUA până la finalul lui 2026.
Potrivit FT, care citează surse apropiate situației, obiectivul presupune dublarea producției de iPhone-uri în India în puțin peste un an — o perioadă mult mai scurtă decât cea necesară Apple pentru dezvoltarea liniei de producție din China, care a necesitat aproape două decenii, cu investiții masive.
Apple a pierdut 700 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră
Apple se bazează masiv pe China ca hub de producție, unde compania își fabrică numeroase produse prin intermediul unor terți precum Foxconn. Această dependență o expune însă la tarifele comerciale dure impuse de președintele american Donald Trump asupra importurilor din China și care, cu toate că ar putea fi reduse, tot vor rămâne la niveluri mult superioare trecutului pentru următorii ani de mandat Trump.
Apple a adus deja în SUA o multitudine de bunuri electronici din India și China la începutul lunii aprilie, după ce Trump a anunțat tarifele reciproce și a dus tarifele pe China la 145%. Deși președintele Trump a scutit temporar electronicele importate din China de tarife, acesta a precizat că măsura este doar provizorie și că intenționează să impună tarife separate pentru electronice.
Îngrijorările legate de expunerea Apple la acest conflict tarifar au șters până la 700 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a gigantului tech.
Apple își dezvoltă în mod constant capacitatea de producție în India prin contractori precum Tata Electronics și Foxconn. Aceste eforturi s-au accelerat în ultimii ani, mai ales după ce compania s-a confruntat cu întreruperi de producție în China cauzate de anumite tulburări civile. Compania se confruntă, de asemenea, cu o creștere a presiunii din partea Beijingului, pe măsură ce relațiile cu SUA se deteriorează. Totuși, o mare parte dintre iPhone-uri sunt în continuare fabricate în China.
(Citește și: ”China, deschisă negocierilor pe comerț dacă SUA „arată respect” – Xi vrea o persoană mandatată oficial de Trump pentru negocieri, SUA vor o „formulă specială” pentru relația cu China”)
(Citește și: ”Primele consecințe ale războiului comercial SUA-China: Importurile Statelor Unite s-au prăbușit”)
(Citește și: ”Donald Trump anunță o viitoare ajustare a tarifelor „reciproce”, în următoarele „două-trei săptămâni””)
***