vineri

29 martie, 2024

28 martie, 2023

La începutul acestei luni, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin, acuzat de crime de război. Începând cu data de 1 aprilie, Rusia lui Vladimir Putin urmează să preia președinția Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Activistul Colombe Cahen-Salvador, co-fondator al mișcării globale Atlas, pledează în favoarea unui boicot într-un articol de opinie publicat de Politico.

Articolul, în cele ce urmează.


Poate un criminal de război să conducă Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite? La 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin pentru „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni – o acuzație de crimă de război.

Și totuși, la 1 aprilie, Rusia lui Vladimir Putin urmează să preia președinția celui mai puternic organism internațional.

(Citiți și: ”Roger Waters, chemat de Rusia să vorbească în Consiliul de Securitate ONU despre livrarea de arme în Ucraina”)

Deși sună ca o glumă de 1 Aprilie, nu este. Și timp de 30 de zile – durata președinției rotative a Consiliului de Securitate al ONU – lumea va trăi cu rușinea de a permite Rusiei imperialiste să-și asume acest rol de conducere. Cu excepția cazului în care facem ceva pentru a opri acest lucru.

Suntem învățați să privim istoria într-o manieră binară – unii au rezistat, alții au colaborat; sau unii au făcut bine și alții au făcut rău. Dar adevărul este că cei mai mulți dintre noi suntem pasivi, privind în altă parte pur și simplu.


Gândiți-vă doar că Germania nazistă a lui Adolf Hitler, Irakul lui Saddam Hussein sau Chile condus de Augusto Pinochet ar fi preluat conducerea Consiliului de Securitate – ar fi fost incredibil.

Consiliul de Securitate „are responsabilitatea principală, conform Cartei Națiunilor Unite, pentru menținerea păcii și securității internaționale”. Cu toate acestea, organismul a căzut de mult timp victimă a blocajelor, iar defectele sale nu au fost niciodată mai evidente.

După cum spunea președintele ucrainean Volodimir Zelenski: „Unde este securitatea pe care Consiliul de Securitate trebuie să o garanteze? Nu există securitate.” Deci, Rusia trebuia să fie împiedicată să ocupe Ucraina și trebuie împiedicată să dezmembreze ce a mai rămas din ordinea internațională, începând cu președinția de luna viitoare a Consiliului de Securitate.

Și în acest sens, Atlas a început campania „ONU Boicotează Rusia”, dorind ca cel puțin șapte din cele 15 țări membre ale Consiliului de Securitate să boicoteze organismul pe parcursul lunii aprilie, blocând astfel rezoluțiile Rusiei.

Membrii permanenți ai corpului pot întotdeauna să se opună prin veto asupra chestiunilor de fond, dar nu este cazul celor procedurale, care necesită doar „un vot afirmativ a nouă membri”, conform regulilor de procedură provizorii și evoluțiilor procedurale aferente.

Având în vedere sprijinul lor trecut pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, țările care susțin aceste eforturi sunt cele trei membri permanenți – Statele Unite, Regatul Unit și Franța – precum și cinci membri rotativi – Albania, Ecuador, Japonia, Malta și Elveția. Și dacă șapte dintre aceste opt țări nu s-ar prezenta la niciuna dintre sesiuni ar însemna că președinția Rusiei va deveni complet inutilă.

De asemenea, ar arăta o imagine puternică. Imaginile pot întruchipa spiritul unei epoci. De la fotografiile celor care trec peste Zidul Berlinului până la cele cu lansarea de către Arabia Saudită a „consiliului fetelor” format din 13 bărbați, momentele surprinse în timp exemplifică lupta constantă dintre lumină și întuneric, libertate și constrângere.

În acest moment, avem puterea de a arăta că națiunile democratice au luat poziție, iar imaginea unei săli goale a Consiliului de Securitate poate fi mărturia noastră pentru istorie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: