8 mai, 2025

În paralel cu ceremoniile de astăzi de la Londra, Paris și Berlin, aniversarea a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial readuce în prim-plan o temă importantă: viitorul aranjamentului de securitate de acum opt decenii, pus sub semnul întrebării după invadarea Rusiei de către Ucraina și revenirea la putere în SUA a lui Donald Trump.

Al Doilea Război Mondial s-a încheiat în Europa acum 80 de ani. De atunci, SUA au asigurat securitatea în Europa, însă lucrurile s-au schimbat mai ales după ce Donald Trump și-a început al doilea mandat de președinte, se arată într-o analiză Deutsche Welle.

Wehrmachtul s-a predat pe 8 mai 1945. Acest moment a marcat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, care începuse pe 1 septembrie 1939, când Germania a invadat Polonia; în Asia, războiul a continuat încă câteva luni, până la capitularea Japoniei.


Ororile războiului au depășit toate războaiele anterioare: aproximativ 60 de milioane de oameni au murit în întreaga lume, șase milioane de evrei au fost uciși de nazisti, mari părți ale Europei au fost distruse, iar milioane de oameni au dispărut sau au fost strămutați.

Odată cu căderea Germaniei național-socialiste în 1945, în Europa și dincolo de granițele acesteia a apărut o nouă ordine bipolară, care a durat aproape 40 de ani. În timpul războiului, aliații occidentali – SUA, Marea Britanie și Franța – au colaborat cu Uniunea Sovietică pentru a învinge naziștii.

Însă tensiunile au apărut încă înainte de sfârșitul războiului: puterile occidentale susțineau democrația și doreau o alianță liberă cu statele învinse, în timp ce Uniunea Sovietică, pe de altă parte, a supus toate țările ocupate în timpul campaniei sale militare unui sistem comunist.

În 1947, președintele american Harry Truman a anunțat ceea ce a fost numit ulterior Doctrina Truman. SUA s-au angajat să sprijine „populațiile libere care se opun încercărilor de subjugare de către minorități armate sau presiuni externe”. Scopul era de a opri expansiunea Uniunii Sovietice. Europa a fost împărțită într-o jumătate estică dominată de sovietici și o jumătate vestică dominată de americani.

Perioada în care se putea avea încredere în protecția SUA

Germania a devenit punctul central al acestui conflict: în curând, o frontieră a traversat mijlocul țării și Berlinul. Era epoca Războiului Rece. Descurajarea reciprocă dintre cele două blocuri militare nucleare ale NATO, sub conducerea SUA, și Pactul de la Varșovia, sub dominația sovietică, a împiedicat izbucnirea unui război nuclear. Cu toate acestea, lumea a fost de mai multe ori la un pas de război.


În partea de vest a Germaniei (țara a rămas divizată până în 1990), Republica Federală Germania era protejată de SUA în cadrul NATO. Această situație a rămas neschimbată chiar și după sfârșitul confruntării Est-Vest, reunificarea Germaniei și dizolvarea Uniunii Sovietice. Timp de câțiva ani, părea că întregul continent, inclusiv Rusia, se va dezvolta în mod pașnic și democratic. Țările care făceau parte din Uniunea Sovietică au aderat la NATO.

Rusia invadează Ucraina și spulberă iluzia. Apoi intră în scenă Donald Trump

De la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, iluzia s-a spulberat. Unul dintre principiile ordinii anterioare, potrivit căruia frontierele naționale pot fi modificate numai în mod pașnic, a încetat să se mai aplice.

Între timp, președintele SUA, Donald Trump, a pus sub semnul întrebării acordurile de securitate ale NATO. „Dacă ei (aliații din NATO, n.r.) nu plătesc, nu îi voi apăra”, a declarat Trump încă o dată în martie.

„Ne aflăm în mijlocul unei revoluții istorice, comparabilă cu marile schimbări politice din secolul al XX-lea, în special cele din 1945 și 1989/91”, a declarat istoricul Norbert Frei de la Universitatea din Jena. „Ordinea transatlantică stabilită după al Doilea Război Mondial, în mare parte de SUA, de care Germania a beneficiat enorm – mai întâi în contextul unificării Europei de Vest, dar apoi și după sfârșitul conflictului Est-Vest și integrarea Europei de Est – se dezintegrează sub ochii noștri”, a mai spus el.

Colegul său, istoricul Manfred Görtemaker, a declarat că Administrația Trump a arătat „că europenii și-au neglijat propria apărare în timp ce se uitau la americani”.


Donald Trump nu a fost primul președinte american care a cerut europenilor să cheltuiască mai mult pentru propria apărare. În 2016, Barack Obama a declarat: „Europa s-a mulțumit cu o stare de confort iluzoriu în ceea ce privește propria apărare”.

Dar Trump a mers mult mai departe și mulți îl acuză că e mai mult de partea Rusiei. În cazul unui acord de pace, Ucraina nu și-ar recupera întregul teritoriu și nici nu ar putea adera la NATO. Aceasta este o veste bună pentru președintele rus Vladimir Putin. „Întregul sistem de securitate euro-atlantic se prăbușește sub ochii noștri”, a declarat Putin. anul trecut.

Friedrich Merz vrea „independență” față de Washington

În Germania se speră încă la revenirea vechii ordini transatlantice după ce Trump nu va mai fi președintele SUA. Este realist acest lucru?

Norbert Frei este sceptic: „În prezent, este greu de spus ce va rămâne după președinția Trump și este și mai greu de spus dacă se va putea reconstrui ceva după aceea”. Sfatul său pentru guvernul german: „De când Konrad Adenauer a introdus un angajament necondiționat față de Occident, Germania a fost ferm ancorată în Europa. Și Germania ar trebui să facă acum tot ce poate pentru a se asigura că Uniunea Europeană poate supraviețui politic, economic și militar, dacă este necesar, chiar și fără SUA”.

Noul cancelar german, Friedrich Merz, este de acord. Imediat după alegerile pentru Bundestag, el a declarat că Europa trebuie să-și dezvolte propria politică de securitate, independentă de America.


Manfred Görtemaker avertizează împotriva acestei idei: „Independența față de SUA este o iluzie totală”. Europenii nu vor putea merge pe drumul lor, „pentru că americanii vor trebui să garanteze în continuare descurajarea nucleară. Așadar, cel mai logic este să se revină la o cooperare strânsă între SUA și Europa, bazată pe un nou calcul Realpolitik”, spune el. Görtemaker și-a exprimat speranța că Merz va călători la Washington cât mai curând posibil și „că această cooperare, care a funcționat întotdeauna foarte bine în trecut, va continua”.

La 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, o Europă mai puternică va înlocui o Americă pe care nu se mai poate conta? Sau va exista o nouă alianță cu Washingtonul? Sunt întrebări la care noul guvern al Germaniei, dar și aliații europeni ai acesteia, vor trebui să răspundă cât de curând.

(Citește și: Front comun Franța-Germania împotriva agresiunii Rusiei: Emmanuel Macron și Friedrich Merz anunță la Paris crearea Consiliului de apărare și securitate franco-german)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: