joi

28 martie, 2024

27 noiembrie, 2012

În timp ce criza din zona euro începe să-şi facă simţit efectul asupra Germaniei, “omul puternic al Europei”, scăderea ritmului de creştere economică din această ţară pune în pericol şi statele din Estul Europei, relevă o analiză publicată de CNBC.

Germania a fost cel mai mare partener economic al Cehiei, Slovaciei, Ungariei, Poloniei şi Sloveniei, după căderea Zidului Berlinului – 25% dintre exporturile poloneze şi 30% din cele ceheşti mergând către Germania în 2011, potrivit analiştilor de la Moody’s Investors Service.

În consecinţă, aceste state europene, în care exporturile sunt extrem de importante pentru economie, de exemplu Cehia şi Slovacia, sunt vulnerabile la fluctuaţiile cererilor de pe piaţa germană, crede Katarzyna Rzentarzewska, n analist la Erste Bank, una dintre cele mai mari bănci de pe piaţa est-europeană.


“Este cu certitudine adevărat că Cehia, Slovacia şi, într-o anumită măsură, Ungaria, sunt expuse foarte puternic la ceea ce se întâmplă în Germania”, explică ea. “N-aş spune încă că Polonia este în aceeaşi situaţie, având în vedere că acolo cererea pe piaţa internă a fost mereu stâlpul de susţinere al economiei polonez. Toate economiile din Estul Europei sunt, însă, afectate de recesiunea din zona euro şi de ritmul lent de creştere al economiei germane, dar gradul în care se manifestă acest impact este diferit”, explică expertul.

Exporturile, parte importantă din PIB

Potrivit OECD, atât Cehia, cât şi Slovacia au avut rata exporturilor în PIB de 79,3%, respectiv 80,9%, cu mult peste media din UE de 40,5%.

În ciuda unei rate mai mici a exporturilor în PIB-ul Poloniei, de 41,5%, ministrul polonez de Finanţe, Jacek Rostowski, a declarat că economia ţării sale este “evident un ostatic al Europei…pentru că 40% din PIB este reprezentat de exporturi”.

Deşi Polonia rămâne un stat performant în contextul crizei datoriilor europene, creşterea PIB-ului polonez a scăzut în al doilea trimestru al anului 2012 până la 2.4% de la 3,5% în primul trimestru.


Principalele motive din spatele frânării creşterii economice sunt: recesiunea din zona euro şi ritmul lent de creştere din Germania, precum şi de un ritm lent de creştere a investiţiilor publice, după Campionatul European de Fotbal 2012, spune Rafal Benecki, economist-şef la ING Financial Markets din Polonia. “Investiţiile slabe, precum şi consumul slab (pentru că salariile cresc mai încet decât inflaţia) contribuie la slăbirea cererii pe piaţa internă”, spune el.

ING prognozează că economia poloneză va creşte cu 2% comparativ cu anul anterior, în 2012, şi cu 1,6% în 2013, în scpădere de la 4,3% în 2011. “Aceste cifre arată ok, comparativ cu alte ţări din zona euro şi din Uniunea Europeană, dar pentru Polonia este un rezultat slab”, spune Benecki.

Unul dintre sectoarele care resimte impactul economiei germane este industria auto, un motor important al economiei şi al asigurării locurilor de muncă din regiune (în Cehia sunt angajaţi în acest sector 260.000 de oameni).

“Industria auto este foarte dependentă de cererea externă, pentru că majoritatea maşinilor produse sunt exportate, în primul rând, în alte state ale Uniunii Europene”, arată analiza Moody’s.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: