joi

28 martie, 2024

28 septembrie, 2015

francois saint paulAmbasadorul Franței la București, François Saint-Paul, s-a declarat luni „frapat” de lipsa „de viziune pe termen lung și de înțelegere” a acestui subiect de către oamenii politici români.

„Am fost frapat de poziția României pe chestiunea refugiaților. Ceea ce m-a frapat a fost lipsa de viziune pe termen lung și de înțelegere a oamenilor politici români pe subiect și de poziția defensivă, regresivă pe această chestiune de a primi 6.000 de persoane”, a declarat François Saint-Paul, citat de Agerpres.

În opinia ambasadorului există două explicații pentru această lipsă de viziune: o anumită pasivitate a societății românești și „slăbiciunea” clasei politice, care nu știe să anticipeze.


„Nu putem spune merge bine, dar nu pot lua 2.000 de persoane în plus”, a explicat luni ambasadorul François Saint-Paul, la semnarea unei convenții de parteneriat științific între Academia Română și Ambasada Franței în România.

În opinia diplomatului, România are o capacitate enormă să se organizeze pentru primirea refugiaților.

Cum și-a schimbat România poziția în privința numărului de refugiați pe care-i poate primi

România a fost unul dintre cele patru state (alături de Ungaria, Cehia și Slovacia) care au votat la ultimul Consiliu JAI împotriva cotelor obligatorii, poziție pe care și-a menținut-o în permanență după ce Comisia European a propus mecanismul de relocare.


„România a comunicat la începutul lunii iulie că poate primi 1.785 de refugiaţi, 1.705 care sunt deja în perimetrul UE şi 80 de refugiaţi care vor fi relocaţi, aduşi din tabere tranzitorii din afara UE.

Atâţia refugiaţi vor veni maxim în România, pentru că atâtea locuri de cazare sunt disponibile. Mai mult, nu!”, spunea președintele Klaus Iohannis pe 7 septembrie, cu două zile înainte ca șeful Comisiei Europene să propună suplimentarea cu 120.000 a numărului de refugiați ce urmau să fie redistribuiți.

După ce cotele au devenit obligatorii, pe 22 septembrie, Klaus Iohannis revenea asupra declarațiilor: ”Numărul de refugiaţi în realitate nu este mare, poate fi uşor de gestionat de către România (…) Guvernul poate găsi căile cele mai bune nu doar pentru primirea şi amprentarea imigranţilor, ci şi pentru a face demersuri de integrare a lor”,spunea șeful statului, imediat după anunțarea rezultatului votului din Consiliul Jai de pe 22 septembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: