fbpx

13 martie, 2025

Guvernul a aprobat, joi, prin ordonanță de urgență, acordarea unui ajutor de stat în valoare de 3,9 miliarde de lei pentru societatea Complexul energetic Valea Jiului S.A pentru implementarea etapizată a planului de închidere a exploatărilor miniere în perioada 2025 – 2032.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat, la Palatul Victoria, că Guvernul a transpus astfel decizia aprobată la nivelul Comisiei Europene.

„Într-adevăr, în Valea Jiului, în ultimii doi ani, doi ani și jumătate, am trecut de la o companie care era practic în faliment, Complexul energetic Hunedoara, am realizat o dare în plată foarte complicată pe o nouă companie – Complexul energetic Valea Jiului, după care am început un amplu proces de negociere cu Comisia Europeană pentru aprobarea unui ajutor de stat. În toate statele europene punerea în siguranță a exploatărilor miniere s-a făcut cu ajutor de stat, deci cu sprijin, pentru că implică anumite costuri de extragere a rezervei deschise de cărbune, de punere în siguranță a exploatărilor, de ecologizare a perimetrelor”, a afirmat Burduja, citat de Agerpres.


Potrivit acestuia, acești bani merg către închiderea și punerea în siguranță a celor patru mine din Valea Jiului: Lonea, care se va închide la finalul acestui an, Lupeni – la 30 iunie 2026 și Vulcani și Livezeni – la finalul anului 2030.

„Aceste cheltuieli sunt necesare, dar, în același timp, sunt foarte strict monitorizate. Prin cadrul normativ pe care l-am adoptat și în prezent și în trecut există o verificare la nivelul Ministerului Energiei, există o verificare printr-un expert independent pe care, până în luna iunie, Ministerul Energiei îl va contracta și care va analiza, din punct de vedere tehnic, toate lucrările, toate deconturile și, bineînțeles, există și un rol al Curții de Conturi”, a completat Sebastian Burduja.

Ajutorul de stat sub formă de granturi pentru finanțarea cheltuielilor cu executarea activităților de închidere și punere în siguranță a zăcământului de huilă, inclusiv ecologizarea perimetrelor miniere, se acordă anual, de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Energiei, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație.

De asemenea, ordonanța prevede acordarea unei finanțări sub formă de grant pe anul 2025, în valoare de circa 607,7 milioane lei, în următoarea structură:

  • Costuri cu plățile compensatorii acordate angajaților care își pierd locul de muncă – circa 7,8 milioane lei;
  • Costuri cu reconversia profesională – 208.000 lei;
  • Costuri pentru lucrări privind siguranța activității în subteran – circa 514 milioane lei;
  • Costuri legate de reabilitarea fostelor exploatări miniere – circa 46,9 milioane lei;
  • Costuri de recultivare a solurilor de suprafață – circa 37,8 milioane lei.

(Citește și: ”790 mil euro, ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană pentru închiderea minelor din Valea Jiului”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: