Senatul a adoptat, în şedinţa de plen, cu 108 voturi pentru, legea pentru ratificarea Acordului de sediu al Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică (ECCC), prima agenţie europeană cu sediul în România relatează, News.ro.
Potrivit preşedintelui interimar al Senatului, Mircea Abrudean, este o oportunitate care face din ţara noastră „un pilon important în strategia de apărare”.
Prima agenţie europeană pe care România o găzduieşte
Actul normativ, aprobat în 19 februarie de Camera Deputaţilor, a fost votat de 108 senatori. 9 senatori s-au declarat împotrivă şi 7 s-au abţinut.
Birourile ECCC, prima agenţie europeană pe care România o găzduieşte, se vor afla în campusul Universităţii Politehnica Bucureşti, într-un sediu nou, construit de la zero din fonduri europene.
„ECCC gestionează, anual, sute de milioane de euro la nivel comunitar, pentru proiecte de cercetare şi inovare în domeniul securităţii cibernetice, componentă indispensabilă atât a securităţii naţionale, cât şi a celei economice. Mă bucur că România este un pilon important în această strategie de apărare”, a declarat Abrudean, preşedintele interimar al Senatului.
Obiectivele Centrului european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică:
- stabilirea recomandărilor strategice pentru cercetare, inovare și diseminare de soluții/aplicații în materie de securitate cibernetică în conformitate cu dreptul Uniunii și stabilirea priorităților strategice pentru activitățile Centrului de competențe;
- implementarea de acțiuni în cadrul programelor de finanțare relevante ale Uniunii
- promovarea cooperării și a coordonării între centrele naționale de coordonare, precum și cu comunitatea și în cadrul acesteia
- când este relevant și oportun, achiziționarea și exploatarea infrastructurii și a serviciilor TIC
Premisele din care a rezultat necesitatea unui Centru de competențe în cybersecurity:
- Uniunea nu dispune încă de capabilități și capacități tehnologice și industriale suficiente pentru a asigura în mod autonom securitatea economiei și a infrastructurilor sale critice și pentru a deveni un lider mondial în materie de securitate cibernetică.
- Nivelul de coordonare și cooperare strategică și durabilă între industrii, comunități de cercetare în materie de securitate cibernetică și guverne este insuficient.
- Uniunea suferă din cauza investițiilor insuficiente și a accesului limitat la know-how, competențe și dotări în materie de securitate cibernetică și puține rezultate în domeniul cercetării și inovării în materie de securitate cibernetică în Uniune sunt transpuse în soluții comercializabile sau implementate pe scară largă în economie.
Cu ce se va ocupa concret Centrul
- Va fi principalul instrument de a pune în comun investițiile în cercetarea, tehnologia și dezvoltarea industrială în materie de securitate cibernetică și pentru a implementa proiectele și inițiativele relevante, împreună cu rețeaua.
- Centrul de competențe va gestiona sprijinul financiar în materie de securitate cibernetică din programul-cadru pentru cercetare și inovare – Orizont Europa și din programul „Europa digitală”.
- Va genera sinergii și coordonarea sprijinului financiar pentru inițiativele Uniunii în domeniul cercetării și dezvoltării, inovării, tehnologiei și dezvoltării industriale în materie de securitate cibernetică și ar trebui să evite suprapunerile inutile.
***