luni

22 aprilie, 2024

5 februarie, 2018

Creșterea salariilor salariaților statului a adus firmelor din comerțul cu amănuntul o creștere 10,7% în întreg anul 2017 față de anul anterior (în serie statistică brută), potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Sărbătorile de iarnă au sporit viteza de creștere a afacerilor din comerțul de retail cu aproape un punct procentual, de la 9,8% în primele nouă luni ale anului.

Pe întreg anul 2017, creşterea a venit mai ales din vânzările de produse nealimentare (+13,2%). Creșterea comerţului cu carburanţi a fost de 12,4% şi cea a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun de 6,8%).


Pe de altă parte, creșterea volumului cifrei de afaceri din domeniu a fost și mai mare în decembrie 2017 față de aceeași lună din 2016: + 13,4% atât în serie brută, cât și în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Statistica nu include comerţul cu autovehicule şi motociclete și se referă la prețuri fără TVA.

Tendința

Vânzările din comerțul cu amănuntul au accelerat în convergență către ritmul potențial, însă „acesta s-a consolidat”, ceea ce „reflectă intrarea în faza de maturitate a consumului privat, principala componentă a PIB” după cum rezultă din estimările econometrice elaborate de analiștii Băncii Transilvania.


„Ne așteptăm la decelerarea dinamicii anuale a consumului privat pe termen mediu, pe fondul maturității ciclului economic post-criză în plan global și a perspectivelor de rebalansare a politicii economice în România, cu impact asupra costurilor de finanțare, scrie Andrei Rădulescu, economist senior al Băncii Transilvania, într-o notă către investitori.

Cifrele sectoriale

Creșterile afacerilor din retail decembrie 2017 / decembrie 2016 au fost diferite pe diferite domenii după seria brută de dfate, respectiv după cea ajustată, astfel:

În serie brută:

  • vânzările de produse nealimentare (+15,5% în serie brută ),
  • carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate (+14,5%)
  • vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+10,3%).

În serie ajustată:

  • vânzările de carburanți au crescut cel mai mult (+18,7%),
  • vânzările de produse nealimentare (+15,8%),
  • vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+11,7%).

În luna decembrie 2017, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) faţă de luna precedentă a crescut, atât ca serie brută, cu 7,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,3%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul  în decembrie 2017 comparativ cu luna precedentă serie brută (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) , a crescut pe ansamblu cu 7,0%, datorită creşterii vânzărilor de:

  • produse alimentare, băuturi şi tutun (+15,7%)
  • produse nealimentare (+6,5%),
  • carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 5,6%.

Creşterea în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2017, faţă de luna precedentă a fost de 1,3% datorită creşterilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor (+6,5%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+4,2%). Surprinzător, s-au înregistrat scăderi în vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,2%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: