vineri

19 iulie, 2024

9 iulie, 2024

Aleasă pe lista PSD-PNL pentru Parlamentul European la alegerile din 9 iunie, Adina Vălean va prelua mandatul de europarlamentar pe data de 16 iulie, dată la care va demisiona din postul de Comisar pentru Transporturi, deoarece calitatea de membru al PE este incompatibilă cu cea de comisar european.

În aceste condiții, România ar trebui să propună un alt comisar, interimar, pentru următoarele luni până la formarea noii Comisii Europene.

În ultima conferinţă de presă din postura de comisar european, Adina Vălean a explicat marți că România nu poate emite pretenții la portofoliu ”din zona financiară” în viitoarea Comisiei Europeană, aşa declara în iunie premierul Marcel Ciolacu, pentru simplul motiv că România ”nu face parte din zona euro”.

Vălean: ”România ar fi trebuit să participe deja la creionarea unei arhitecturi de portofolii”


Adina Vălean, comisar european, a fost întrebată de News.ro ce portofoliu ar trebui să negocieze România în viitoarea Comisie Europeană.

”E puţin târziu, trebuie să vă spun. România ar fi trebuit să participe deja la creionarea unei arhitecturi de portofolii a Comisiei Europene. Portofoliile nu vor rămâne aşa cum sunt acum. În funcţie de priorităţi, se vor desena noi portofolii. Şi atunci, în momentul în care participi la discuţia despre portofolii, îţi poţi face o idee despre ce ţi s-ar potrivi mai bine şi ţi-ai dori. Dacă ai competenţe într-o anumită direcţie, soliciţi un portofoliu în direcţia respectivă. Trebuie să te diferenţiezi faţă de restul ţărilor UE prin ceva ce ştii tu mai bine. De exemplu, România nu e o ţară în zona euro, nu are cum să primească un portofoliul de influenţă  în zona financiară, pentru că ţările euro vor dori să aibă un cuvânt de spus acolo, nu să pună pe cineva din afara zonei euro. Comerţul internaţional este un portofoliu cu mare vizibilitate. Este România un campion în comerţul internaţional? Poate că este, nu pot să spun eu”, a răspuns Adina Vălean. 

Cât despre afirmaţia premierului Marcel Ciolacu, potrivit căreia va negocia un portofoliu în zona economică, Adina Vălean a răspuns: ”Zona economică este puţin vag, rămâne de definit. Transporturile înseamnă şi zona economică. Agricultura, la fel”. 

Adina Vălean a mai fost întrebată dacă ar putea rămâne comisar şi în viitoarea Comisie Europeană. ”În particular nu mi-a făcut nimeni o astfel de invitaţie, deci în momentul de faţă nu mă aştept”, a răspuns eurodeputatul PNL.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: