Preşedintele Asociaţiei ROMIL, colonelul în retragere Tudor Marian, a declarat că în urma discuţiilor purtate cu premierul Marcel Ciolacu, vineri, la Guvern, s-a convenit crearea unui grup de lucru comun care să elaboreze un proiect de ordonanţă de urgenţă cu scopul de readuce Legea 223/2015 la forma iniţială şi a înlătura, astfel, discriminările din sistemul pensiilor militare, transmite Agerpres
Tudor Marian, care este şi preşedinte în exerciţiu al structurilor asociative din întreg sistemul de apărare şi securitate, a participat la întâlnirea de vineri cu premierul Ciolacu, organizată la Palatul Victoria
”Un grup de specialişti din toate structurile noastre asociative, împreună cu specialiştii din cadrul Guvernului, vor stabili luni un proiect de ordonanţă de urgenţă care va încerca să elimine toate problemele legate de cele trei renumite ordonanţe – 57, 59 şi 114, care au ciuntit în mod nejustificat Legea 223 privind pensiile militare de stat, urmând ca acest proiect de ordonanţă să facă în aşa fel încât aceste ordonanţe să fie abrogate, iar Legea 223 să-şi intre în drepturile depline.
În principal, proiectul de ordonanţă urmează să prevadă eliminarea prevederilor ordonanţelor 57, 59 şi 114, respectiv revenirea la forma iniţială a Legii 223, care prevede actualizarea soldelor, funcţiilor, de grad şi tot ce mai e, şi punerea pensiilor în drepturile depline”, a declarat Tudor Marian.
Totodată, acesta a precizat că premierul le-a prezentat un punct de vedere care va fi înaintat Curţii Constituţionale pe data de 3 decembrie.
„Domnul prim-ministru ne-a prezentat un punct de vedere al Guvernului care va fi înaintat Curţii Constituţionale, pentru ca aceasta să se pronunţe în ideea în care Avocatul Poporului a declarat neconstituţional proiectul de lege sau Legea 559/2024, urmând ca pe 18 decembrie să se elaboreze un proiect de ordonanţă de urgenţă ca să lămurească problemele în funcţie de decizia Curţii Constituţionale. Am ajuns la un consens”, a explicat vineri Tudor Marian.
Problema majorării pensiilor militare
La începutul lunii noiembrie, Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care pensiile militarilor, polițiștilor și lucrătorilor din serviciile secrete vor fi indexate, în anumite procente, odată cu majorarea soldelor și a salariului de grad sau de funcţie aflate în plată.
Pe acest proiect de lege, Guvernul a trimis la Parlament un punct de vedere, în care a scris negru pe alb că legea încalcă principiul ireversibilității: însă nu le-a atras atenția parlamentarilor și asupra faptului că asta înseamnă că aprobarea legii îneamnă pierderea sigură a unor bani din PNRR.
Care e de fapt problema:
legea va modifica reforma pensiilor speciale, adoptată anul trecut și care reprezintă Jalonul 2015 aferent celei de-a doua Cereri de plată din PNRR. Jalonul a fost considerat bifat, chiar dacă impactul său era mult prea redus față de ceea ce ar fi dorit Comisia Europeană și Banca Mondială.
Cererea de plată numărul 2 a fost deja plătită.
Dacă se face modificarea operată prin proiectul adoptat de Parlament, sau prin oricare altă formă, OUG, de exemplu, Comisia cere returnarea unei sume care se va calcula conform formulelor elaborate de experții executivului de la Bruxelles, întrucât PNRR precizează expres că reformele asumate în PNRR nu pot fi reversate.
Textul adoptat de Parlament se află în prezent la promulgare.
(Citește și: ”Bomba de sub PNRR – pe care o poate scoate numai CCR: Legea pensiilor militare încalcă principiul ireversibilității reformelor aprobate, ceea ce duce la pierderea automată a banilor. Deja primiți”)
***
Un răspuns
Când trebuiesc eliminate inechitățile intervine prostia avocatului Poporului cel care va avea pensie nesimțită evident nu va e rușine un caporal are pensia mai mare că a unui general ,in ce tara trăiți plecat acasă