Până la sfârșitul săptămânii s-ar putea ajunge la un acord final pe măsurile fiscale și apoi se va trece la negocierile politice privind premierul și detaliile colaborării în coaliție, a declarat liderul interimar al PSD, Sorin Grindeanu, înainte de a intra la ședința BPN al partidului.
Social – democrații nu renunță la condițiile politice puse pentru a rămâne la guvernare
Sorin Grindeanu a repetat marți că „toate scenariile pentru PSD sunt în continuare valabile: de la a da premierul până la a intra în opoziție”.
Întrebat dacă PSD ar accepta ca Ilie Bolojan să fie premier, Grindeanu a afirmat: „Am spus că toate variantele sunt pe masă”.
PSD va decide premierul și miniștrii în interiorul partidului. „Nu ne decide nimeni altcineva, cum nici noi nu decidem la PNL sau USR”, a mai declarat el.
Reamintim că social-democrații nu-l doresc premier pe Ilie Bolojan și au pretenția de a da prim-ministrul măcar pentru un interval din cei patru ani de guvernare care se pregătește în aceste zile.
În pofida refuzului partenerilor din posibila coaliție – PNL, USR și UDMR -, PSD insistă pentru un premier tehnocrat sau rotativă a premierilor, pe modelul ineficient experimentat de România cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
Ce măsuri dorește și respinge total PSD
Discuțiile în grupul tehnic de la Cotroceni vor fi reluate marți după-amiază, întrucât partidele sunt încă departe de a ajunge al un consens:
„Nu am ajuns la niciun consens pe nicio zonă. Există un consens pe reducerea unor cheltuieli pe anumite zone, pe comasări de instituții, să facem statul mai suplu, … dar nu cu decizii pe care să le luăm din birou. De exemplu, să zicem reducem cu 5% angajații în administrația publică locală. Nu putem așa, din pix. Dacă se face o analiză, poate e nevoie să reducem cu 10%. Deciziile trebuie foarte bine cântărite”, a susținut Grindeanu.
Sorin Grindeanu a explicat poziția PSD pe câteva subiecte măsuri fiscale ce au încins discuțiile tehnice purtate la Cotroceni:
PSD nu este de acord cu introducerea unei taxe pe tranzacțiile bancare
PSD dorește implementarea taxei de solidaritate, printr-un sistem de impozitare progresivă: „Mai sunt câteva țări care au această cotă unică. Nici noi nu o avem în final. Nu știu dacă taxă de solidaritate e cea mai bună formulă așa cum sună, doar că trebuie să ne gândim cum păzim oamenii cu venituri mici și mijlocii și încercăm să găsim soluții pentru a crește veniturile. Fie că va exista un asemenea mod de taxare pe impozit progresiv. Noi nu am renunțat la acest scenariu. … Chiar din partea instituțiilor financiare internaționale vin recomandări pentru un asemenea impozit”, a explicat Sorin Grindeanu.
Impozitarea și contribuția la sănătate pentru pensiile mici și mijlocii nu îți au rostul și „aici toată lumea e de acord”.
(Citește și: Negocierile de la Cotroceni / Nici un acord privind viitorul guvern sau măsurile de corecție bugetară. O nouă întâlnire a președintelui cu liderii partidelor va avea loc joi)
****