miercuri

27 martie, 2024

15 februarie, 2012

INS a anunţat o uşoară scădere a Produsul Intern Brut în trimestrul IV din 2011, respectiv 0,2% comparativ cu trimestrul III 2011 (date ajustate sezonier).

În serie brută, faţă de trimestrul IV din 2010, s-a înregistrat o creştere cu 1,9% (2,1% pe seria ajustată sezonier pentru comparabilitate şi transmisă la Bruxelles).Conform majorităţii estimărilor de la finele anului anterior, Produsul intern brut pe 2011 s-a majorat cu 2,5%.

Pentru a înţelege mai bine evoluţiile din perioada de criză, am centralizat datele referitoare la creşterea PIB în serie brută, trimestru faţă de acelaşi trimestru din anul anterior ( pentru a evita efectele sezonalităţii şi comentariile privind trecerea relativ recentă la ajustarea sezonieră).


Datele din tabel converg spre ideea că asistăm la o repliere minoră pe o traiectorie ascendentă. Dacă ar fi să apreciem rezultatele pe trimestrele din 2011, efectul de bază are un rol determinant. Care nu scuză, însă, în totalitate, valoarea cea mai redusă a PIB, localizată în trimestrul al doilea.

După trei ani scurşi de la declanşarea crizei, economia românească se situează la şase procente sub performanţa maximă atinsă, ceea ce ar trebui să ne dea de gândit asupra posibilităţilor reale de reluare a unei politici de venituri mai relaxată.

Cel puţin cât timp, refacerea indicatorilor de creştere spre şi peste pragul de 5% nu se confirmă, este riscantă punerea mizei pe relansare şi acordarea de beneficii în consecinţă. Cert este că, pe fondul unor prognoze modeste de avans al PIB în 2012, revenirea la nivelul din 2008 este exclusă mai devreme de 2013, fiind cel mai probabilă pentru 2014.

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: