cursdeguvernare

duminică

29 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Schimbare radicală a politicii Telegram: Va oferi autorităților unele date despre utilizatori

24 septembrie, 2024

Platforma de mesagerie Telegram a anunțat că va transmite adresele IP și numerele de telefon ale utilizatorilor către autorităților naționale ce au mandate de percheziție sau alte cereri legale valide, scrie BBC.

Modificarea termenilor săi de funcționare și a politicii de confidențialitate „ar trebui să descurajeze infractorii”, a declarat luni directorul general Pavel Durov, într-o postare Telegram.

”În timp ce 99,999% dintre utilizatorii Telegram nu au nimic de-a face cu criminalitatea, cei 0,001% implicați în activități ilicite creează o imagine proastă pentru întreaga platformă, punând în pericol interesele celor aproape un miliard de utilizatori ai noștri”, a explicat Durov.

Schimbarea, după arestul din Franța


Anunțul marchează un regres semnificativ pentru Durov, co-fondatorul platformei de origine rusă, care a fost reținut de autoritățile franceze luna trecută pe un aeroport situat la nord de Paris.

La câteva zile după aceea, procurorii francezi l-au acuzat că a permis activități infracționale pe platformă. Printre acuzațiile formulate împotriva sa se numără complicitatea la răspândirea de imagini cu abuzuri asupra copiilor și traficul de droguri. De asemenea, a fost acuzat de nerespectarea legii.

Durov, care a negat acuzațiile, a atacat autoritățile franceze, explicând că tragerea sa la răspundere pentru infracțiunile comise de terți pe platformă a fost atât ”surprinzătoare”, cât și ”greșită”.

(Citește și: Pavel Durov, pus sub acuzare și eliberat sub control judiciar pentru o cauțiune de 5 mil. euro. Dilema Bruxelles-ului: câți utilizatori are Telegram în UE?)

Criticii spun că Telegram a devenit locul propice pentru dezinformare, pornografie infantilă și conținut terorist, parțial din cauza unei funcții care permite grupurilor să aibă până la 200.000 de membri. În schimb, WhatsApp, deținut de Meta, limitează dimensiunea grupurilor la 1.000 de persoane.


Telegram a fost acuzată luna trecută și pentru găzduirea canalelor pe care s-au organizat grupurile de extremă dreapta ce au provocat violențele din orașele engleze.

La începutul acestei săptămâni, Ucraina a interzis aplicația pe dispozitivele emise de stat, în încercarea de a minimiza amenințările reprezentate de Rusia.

Noua politică a Telegram, motiv de îngrijorare pentru disidenți, insuficientă pentru cei care doresc eliminarea totală a conținutul ilegal

Arestarea directorului executiv în vârstă de 39 de ani a declanșat o dezbatere cu privire la viitorul libertății de exprimare pe internet.

După reținerea Durov, mulți oameni au început să se întrebe dacă Telegram este într-adevăr un loc sigur pentru disidenții politici, explică John Scott-Railton, cercetător principal la Citizen Lab al Universității din Toronto.

Această ultimă schimbare de politică este deja întâmpinată cu și mai mare îngrijorare în multe comunități. ”Marketingul Telegram ca o platformă care ar rezista cererilor guvernamentale a atras oameni care doreau să se simtă în siguranță împărtășindu-și opiniile politice în locuri precum Rusia, Belarus și Orientul Mijlociu”, a declarat Scott-Railton. ”Mulți analizează acum anunțul Telegram cu o întrebare de bază în minte: Înseamnă aceasta că platforma va începe să coopereze cu autoritățile din regimurile represive?”

Telegram nu a explicat foarte clar modul în care compania va face față în viitor solicitărilor primite din partea liderilor unor astfel de regimuri, a adăugat el.

Experții în securitate cibernetică spun că, deși Telegram a eliminat unele grupuri în trecut, are un sistem mult mai slab de moderare a conținutului extremist și ilegal decât companiile concurente de social media și aplicațiile de mesagerie.

Înainte de recenta extindere a politicii, Telegram furniza informații doar despre suspecții de terorism, potrivit 404 Media. Luni, Durov a declarat că aplicația utilizează acum „o echipă dedicată de moderatori” care utilizează inteligența artificială pentru a ascunde conținutul problematic în rezultatele căutării.

Cu toate acestea, a face acest tip de material mai greu de găsit probabil că nu va fi suficient pentru a îndeplini cerințele legislației franceze sau europene, potrivit lui Daphne Keller de la Centrul pentru internet și societate al Universității Stanford.

”Orice lucru la care angajații Telegram se uită și pot recunoaște cu o certitudine rezonabilă că este ilegal, ar trebui să fie eliminat în întregime”, spune Keller, citată de BBC.

În unele țări, aceștia trebuie, de asemenea, să informeze autoritățile cu privire la anumite tipuri de conținut grav ilegal, cum ar fi materialele privind abuzurile sexuale asupra copiilor, a adăugat ea.

Keller nu este convinsă că schimbările vor fi suficiente pentru a satisface autoritățile ce doresc informații despre subiecții unor investigații și care vor să afle cu cine comunică aceștia, precum și conținutul mesajelor. ”Pare a fi un angajament care este probabil insuficient față de ceea ce doresc autoritățile de aplicare a legii”, a declarat Keller.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: