cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Președintele Zelenski la ONU – cere o participare mare la cel de-al doilea summit pentru pace în Ucraina

24 septembrie, 2024

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut în discursul său de la Summitul Viitorului, desfăşurat la sediul ONU din New York, o participare semnificativă la următoarea reuniune pe care o pregăteşte cu scopul de a creşte presiunea internaţională asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului.

„Invit toţi liderii, toate naţiunile, să continue să susţină eforturile noastre comune pentru un viitor just şi paşnic”, a insistat Zelenski în discursul său, citat de Agerpres.

El le-a explicat liderilor prezenți că summitul pe care speră să îl organizeze la sfârşitul acestui an are ca obiectiv obţinerea sprijinului din partea unui număr cât mai mare de ţări pentru formula sa de pace.


Planul său de pace conţine 10 propuneri pentru a pune capăt războiului şi a fost deja discutat la primul summit pe acest subiect, care a avut loc în Elveţia în iunie.

Aproape 100 de ţări şi organizaţii internaţionale, printre care nu s-au numărat însă puteri emergente precum India, China sau Brazilia, dar pe care Kievul continuă să mizeze pentru a forţa Rusia să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei, au semnat o declaraţie de sprijin a trei din cele zece puncte ale documentului – cele referitoare la securitatea alimentară şi energetică şi la îmbunătăţirea situaţiei umanitare din țara atacată de Rusia.

La al doilea summit, președintele Zelenski speră să abordeze restul punctelor incluse în iniţiativa sa.

Cea mai ambiţioasă cerere din Formula de Pace ucraineană prevede retragerea trupelor ruse de pe toate teritoriile ucrainene, inclusiv din peninsula Crimeea şi regiunile Doneţk şi Lugansk ocupate de rebelii proruşi în 2014 şi anexate ulterior de către Rusia.


Ucraina a anunţat că este dispusă să invite Rusia la cel de-al doilea summit pentru pace, în ideea de a forţa Moscova, prin intermediul presiunilor făcute de ţările participante, să accepte angajamente cu care Kievul este în principiu de acord.

Președintele Zelenski își prezintă în SUA „Planul pentru victorie”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Statele Unite duminică pentru a participa la sesiunile de la Adunarea Generală a ONU și și-a îndemnat partenerii să contribuie la obținerea „unei victorii comune, pentru o pace cu adevărat justă”. „Toamna aceasta va determina viitorul acestui război”, a spus el într-o postare pe X.

Președintele Zelenski a făcut o oprire neanunțată în orașul natal al președintelui Joe Biden, Scranton, Pennsylvania, pentru a vizita o fabrică de muniție despre care el a spus că intensifică producția de obuze de artilerie esențiale de 155 de milimetri pentru a ajuta efortul de război al Ucrainei.

„În locuri ca acesta poți simți cu adevărat că lumea democratică poate prevala”, a spus Zelenski într-o postare pe X, alături de fotografii cu el mulțumind lucrătorilor fabricii.

Preocupările liderului ucrainean cu privire la deficitul de astfel de muniții au devenit urgente, deoarece Rusia lovește rețeaua energetică a Ucrainei înaintea lunilor critice de iarnă.

Vizita coincide cu eforturile SUA de a pregăti un pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Președintele Ucrainei a anunțat înainte de plecare că va prezenta lui Joe Biden un „plan al victoriei” în războiul împotriva Rusiei. De asemenea, este de așteptat ca Zelenski să discute planul și cu vicepreședintele Kamala Harris într-o întâlnire separată de joi, precum și cu alți lideri mondiali.

Zelenski speră, de asemenea, să se întâlnească și cu candidatul republican la președinție, Donald Trump, care a numit ajutorul SUA pentru aliatul său din estul Europei ”o risipă de ban“i” și a refuzat să spună că vrea ca Ucraina să câștige. Trump a spus că probabil se va întâlni cu Zelensky în această săptămână, dar nu a fost anunțată nicio dată.

Doi oficiali americani au declarat vineri pentru Reuters că un pachet de ajutor, care urmează să fie anunțat în această săptămână, include bărci de patrulare, muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), muniție de artilerie de 155 și 105 milimetri, piese de schimb și alte arme.

Oficialii au spus că conținutul și dimensiunea pachetului s-ar putea schimba în zilele următoare, înainte de aprobarea lui Joe Biden.

Rusia nu este interesată de summitul pentru pace

Rusia nu va lua parte la nicio continuare a „summit-ului pentru pace” organizat de Elveția, care a avut loc în iunie, deoarece procesul echivalează cu „fraudă”, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova.

Rusia nu a fost invitată la întâlnirea din iunie, la care au participat delegații din peste 90 de țări, și a respins deliberările ca fiind lipsite de sens fără participarea Moscovei: „Este o altă manifestare de fraudă a anglo-saxonilor și a păpușilor lor ucrainene.”

Ea a spus că Rusia este pregătită să discute „propuneri cu adevărat serioase” care țin cont de „situația de la fața locului” – o referire la anexarea parțială a patru regiuni ucrainene.

În ajunul summitului din iunie, Vladimir Putin a stabilit condițiile pentru a purta discuții cu Ucraina. De atunci, Moscova a anunțat că nu poate purta discuții cât timp trupele ucrainene se află pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: