cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Atacuri masive ale Israelului asupra unor zone din Liban. Reacții internaționale

24 septembrie, 2024

Aviaţia israeliană a lansat luni seară un val de bombardamente în Valea Bekaa din estul Libanului, după o serie de raiduri ce au vizat în partea de sud a acestei ţări gruparea islamistă pro-iraniană Hezbollah. Tel Avivul a anunțat că a lovit „peste 1.100 de ţinte” ale Hezbollah în ultimele 24 de ore în Liban, unde schimburile de focuri dintre armată şi mişcarea islamistă libaneză au crescut în intensitate în ultimele zile.

În aceste atacuri aeriene israeliene au murit 492 de persoane și aproape 1.650 de persoane au fost rănite, conform Ministerului libanez al Sănătății.

„Armata a lovit peste 1.100 de ţinte în Liban în ultimele 24 de ore”

„Armata a lovit peste 1.100 de ţinte în Liban în ultimele 24 de ore”, se arată într-un comunicat al Israelului, care precizează că este vorba de „clădiri, vehicule şi infrastructuri în care obuzele, rachetele, rampele de lansare ( pentru rachete) şi dronele reprezintă o ameninţare” pentru Israel.


Premierul libanez Najib Mikati a denunţat „un plan de distrugere” a ţării sale, unde spitalele au fost plasate în alertă în sud şi est în faţa valului de răniţi, al căror număr a depăşit o mie în urma bombardamentelor israeliene lansate luni.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell: „Suntem în pragul unui război total”

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat luni că actualul conflict dintre Israel şi Hezbollahul libanez ameninţă să scufunde Orientul Mijlociu într-un „război total”, notează AFP, agenție preluată de Agerpres.

„Pot spune că suntem aproape în pragul unui război total”, a declarat diplomatul european, care urma să participe în cursul serii la o reuniune a ţărilor din G7, în ajunul începerii „săptămânii la nivel înalt” a Adunării Generale a ONU la New York.


Înaltul Reprezentant al UE a cerut din nou încetarea focului de-a lungul liniei albastre dintre nordul Israelului şi sudul Libanului unde s-a implantat Hezbollah.

La fel ca în Fâşia Gaza, devastată de aproape un an de război între Israel şi Hamasul palestinian, Borrell a denunţat faptul că civilii „plătesc un preţ intolerabil, inacceptabil”.

Linia albastră a Naţiunilor Unite separă din 2000 forţele armate libaneze de cele ale Israelului.

„Acum este momentul să facem ceva. Fiecare trebuie să facă tot ce poate pentru a opri acest lucru”, a spus el, recunoscând eşecul eforturilor diplomatice de până în prezent pentru a opri războiul din Fâşia Gaza. 

Parisul cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Franţa a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre situaţia din Liban care se confruntă cu o creştere a ciocnirilor cu Israelul, a anunțat luni ministrul de externe Jean-Noël Barrot.

„În acest moment, mă gândesc la poporul libanez, în timp ce atacurile israeliene tocmai au făcut sute de victime civile, printre care zeci de copii. Aceste lovituri desfăşurate de ambele părţi ale liniei albastre (linia de demarcaţie a ONU dintre Israel şi Liban) şi mai pe larg în regiune trebuie să înceteze imediat”, a declarat el la tribuna Adunării Generale a ONU.

„Franţa solicită părţilor şi celor care le susţin să detensioneze situaţia şi să evite o conflagraţie regională care ar fi devastatoare pentru toată lumea, începând cu populaţia civilă. Acesta este motivul pentru care am cerut săptămâna aceasta să aibă loc o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate asupra Libanului”, a adăugat noul şef al diplomaţiei franceze care şi-a preluat mandatul luni.

„În Liban, ca şi în alte părţi, Franţa va rămâne pe deplin mobilizată pentru a rezolva crizele majore care rup ordinea internaţională. Ea va lua iniţiative”, a asigurat el.

SUA își întăresc prezenţa militară în Orientul Mijlociu

Statele Unite vor trimite suplimentar „un număr mic” de efective militare în Orientul Mijlociu ca răspuns la tensiunile regionale în creştere, în plină escaladare între armata israeliană şi puternicul Hezbollah libanez, a anunţat luni Pentagonul.

Anunţul Washingtonului, principalul susţinător al Israelului, vine într-un moment în care teama de un conflict generalizat creşte, după atacurile de luni, unele dintre cele mai grave de până acum.

„În lumina tensiunilor sporite din Orientul Mijlociu şi ca măsură de precauţie, trimitem suplimentar un număr mic de militari americani cu scopul de a ne consolida forţele deja prezente în regiune”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, refuzând să dea mai multe detalii, din motive de securitate.

Statele Unite au desfăşurat mii de soldaţi în regiune, precum şi nave militare, avioane de luptă şi sisteme de apărare aeriană menite să protejeze Israelul şi forţele americane la faţa locului.

„Este clar că aceste operaţiuni de represalii între Israel şi (Hezbollah) riscă să se intensifice şi să degenereze într-un război regional de mai mare amploare, de unde importanţa rezolvării situaţiei prin diplomaţie”, a mai pledat Ryder.

Irakul cere o ”reuniune de urgenţă” a ţărilor arabe în marja Adunării Generale a ONU

Irakul a cerut luni o „reuniune de urgenţă” a delegaţiilor din ţările arabe prezente la New York, în marja Adunării Generale a Naţiunilor Unite, pentru a discuta „repercusiunile agresiunii sioniste” asupra Libanului şi „a lucra împreună pentru a opri comportament său criminal”.

„Irakul solicită şi lucrează pentru organizarea unei reuniuni de urgenţă a şefilor de delegaţii din ţările arabe care se află în prezent la New York (…) pentru a discuta repercusiunile agresiunii sioniste asupra (…) Libanului şi a lucra pentru a pune capăt comportamentului său criminal”, potrivit unui comunicat al premierului irakian Mohamed Chia al-Soudani, care se află în prezent în Statele Unite.

De asemenea, prim-ministrul irakian a cerut organizarea unui „summit islamic” care să reunească ţările musulmane.

Irakul va stabili, de asemenea, „un pod aerian şi terestru” pentru a continua să ofere ajutoare Libanului, şi să ” faciliteze trimiterea de combustibili pentru funcţionarea centralelor electrice de care au nevoie spitalele şi serviciile (publice) libaneze”, se arată în comunicat.

Marele Ayatollah Ali Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă pentru milioane de şiiţi din Irak şi din întreaga lume, a cerut luni „depunerea tuturor eforturilor posibile pentru a opri agresiunea barbară” împotriva Libanului, unde mişcarea Hezbollah este ţinta bombardamentelor israeliene.

La rândul său, Egiptul a cerut, de asemenea, puterilor internaţionale şi Consiliului de Securitate al ONU să intervină imediat pentru a pune capăt „periculoasei escaladări israeliene în Liban”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: