cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Cum poți copia la un examen pentru un post public, fără ca asta să se considere copiat: Rețeta succesului la examenul de promovare în Poliția Rutieră Vrancea

25 septembrie, 2024

Un dosar care vizează un examen de promovare în Poliția Rutieră Vrancea asupra căruia planează mari dubii de corectitudine este soluționat după trei ani de către adjunctul șefului Parchetului Vrancea cu clasarea cauzelor.

Decizia a fost cel mai probabil facilitată de încadrarea discutabilă a acuzațiilor: copiatul de pe mijloace electronice – de pe telefon sau de pe ceasul inteligent, NU e copiat. În plus – consideră procurorii – odată ce candidații la concursuri pentru posturi primesc subiectele, ”subiectele sunt considerate publice”: adică poti să copiezi.

Vă prezentăm mai jos cazul unui examen de promovare în Poliția Rutieră județenă, în care copiatul nu e considerat copiat:

Examenul și plângerea candidaților picați


Inspectoratul de Poliție al Județului Vrancea a organizat în ianuarie 2021 un concurs pentru ocuparea a două posturi vacante la Poliția Rutieră, prin trecerea în corpul ofițerilor a agenților de poliție care îndeplineau condițiile necesare.

La acest concurs și-au depus dosarele 28 de candidați. 7 dosare au fost invalidate de comisia de concurs, iar la proba scrisă s-au prezentat 15 candidați, toți având calitatea de agenți de poliție în cadrul IPJ Vrancea.

În urma susținerii concursului au fost declarați admiși agenții Bernovici Cătălin și Sorin Oprea.

După anunțarea rezultatului, ceilați candidați au formulat un denunț, reclamat că cei admiși au copiat la examen cu ajutorul unor smartwatch-uri și cu complicitatea unor membri ai comisiei de examinare.


A fost întocmit un dosar penal, fiind începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunea de abuz în serviciu care viza membri ai comisiei de examinare și pentru infracțiuni de divulgare de secrete sau nepublice, care îl viza în primul rând pe agentul Sorin Oprea.

Ce arată înregistrarea video a examenului

În acest dosar, au fost delegați ofițeri de poliție judiciară pentru a analiza înregistrarea video a concursului. Aceștia au descoperit, în aprilie 2021, că:

Șeful comisiei de examinare, comisarul Cătălin Manea, îi informează pe candidați că nu au voie în bănci decât cu cartea de identitate și un pix, fiind interzisă deținerea de mijloace de comunicare între candidați sau cu exteriorul.

În imagini nu este surprinsă însă nicio solicitare expresă ca aceste mijloce de comunicare să fie predate la comisia de examinare.

Tot din imagini se vede cum Sorin Oprea își consultă în mod repetat smartwatch-ul (fără ca nimeni din comisia de examinare să îi ceară să predea dispozitivul electronic), iar apoi scrie în lucrare.

La scurt timp după începerea examenului examenului, candidatul cere să meargă la toaletă. Îi este permis, fiind însoțit la toaletă de comisarul Cătălin Manea. Sorin Oprea lipsește din sala de examinare un minut și 52 de secunde.

Ce au arătat datele operatorului de telefonie

Pentru a obține probe relevante, procurorul din dosar a solicitat judecătorului de drepturi și libertăți să aprobe o cerere de acces la date a operatorului de telefonie mobilă cu care agentul Sorin Oprea avea contract. Judecătorul a admis cererea în mai 2021.

Operatorul de telefonie a transmis datele solicitate, în urma analizei acestora de către Biroul de analiză a datelor Vrancea stabilindu-se că telefonul mobil al agentului Sorin Oprea s-a aflat în ziua examenului în locul unde a fost susținut concursul, a fost în trafic de date pe toată durata examenului și, mai mult, a apelat un alt număr în timpul examenului.

Apelul s-a produs în timpul examenului, în momentul în care agentul Oprea se afla ”la toaletă”, sub supravegherea unuia dintre membri comisiei de examinare.

Detaliu relevant: În ianuarie 2021, soția lui Sorin Oprea, Ana, lucra ca ofițer în cadrul Serviciului Resurse umane din cadrul IPJ Vrancea. În momentul susțineri examenului de trecere în corpul ofițerilor, aceasta a făcut parte din comia de multiplicare a subiectelor.

Faptele, în interpretarea adjunctului șefului Parchetului Vrancea

În februarie 2024, având în dosar datele operatorului de telefonie care confirmă concluziile ofițerilor de poliție judiciară care au analizat înregistrarea video a examenului, Dorina Rîșca, prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, decide clasarea cauzei privind infracțiunile de abuz în serviciu imputate membrilor comisiei de examinare și de divulgare a informațiilor care i se imputa agentului Sorin Oprea.

Motivația deciziilor:

”Întrucât în cauză s-au încălcat dispoziții prevăzute de normele metodologice de organizare a concursului, eventual aspecte care țin de deontologie, nu sunt întrunite elementele de tipicitate ale infracțiunii de abuz în serviciu întrucât nu au fost încălcate dispoziții prevăzute în legislația primară. Se dispune clasarea întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală, urmând a fi cercetată din punct de vedere disciplinar.”

În ceea ce-l privește pe Sorin Oprea, același procuror consideră că ”fapta nu întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii”. Argumentația este fabuloasă:

După ce subiectele concursului au fost distribuite candidaților, nu putem opina că acestea nu erau publice, mai ales că nu este prevăzut acest aspect în normele metodologice.

În cazul în care subiectele sunt transmise unor terțe persoane de către un candidat, scopul este de a obține răspunsurile corecte de către candidat, a satisfacerii unui interes al său, nu acela de a divulga informații nepublice pentru a satisface interesele altor persoane sau a prejudicia altă persoană. Persoana căreia i-ar fi fost trimise informațiile nu avea niciun interes personal în a le cunoaște, singurul scop fiind acela de a furniza răspunsurile corecte.

Față de aceste aspecte, fapta nu este prevăzută în legea penală, urmând a fi cercetată disciplinar.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: