cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Comisia propune un ajutor de 21,6 mil. euro pentru fermierii români afectați de secetă și grindină

23 septembrie, 2024

Comisia Europeană a propus luni alocarea a 21,6 milioane de euro pentru a-i sprijini pe fermierii români afectați de fenomenele meteo extreme ce au avut loc în primăvară și vară, conform unui comunicat al executivului european. Ajutorul face parte dintr-un pachet de despăgubiri în valoare totală de 119,7 de milioane de euro din rezerva pentru agricultură pentru a sprijini în mod direct fermierii din Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România, pachet ce urmează a fi aprobat pe 7 octombrie.

Sumele pot fi completat cu până la 200 % din fonduri naționale, arată comunicatul CE.

Sumele propuse de Comisie:

  • Bulgaria – 10,9 milioane euro
  • Germania – 46,5 milioane
  • Estonia – 3,3 milioane euro
  • Italia – 37,4 milioane
  • România – 21,6 milioane euro

Aceste sume vor acoperi o parte din pierderile de producție înregistrate de fermieri.

Condițiile ce trebuie îndeplinite de autoritățile statelor beneficiare

Autoritățile naționale vor trebui să distribuie acest ajutor până la 30 aprilie 2025 și să se asigure că fermierii sunt beneficiarii finali.

Statele membre în cauză vor trebui să notifice Comisiei Europene, până la 31 decembrie 2024, detaliile punerii în aplicare a măsurilor, în special criteriile utilizate pentru a determina acordarea ajutorului individual, impactul preconizat al măsurii, previziunile privind plățile defalcate pe lună până la sfârșitul lunii aprilie și nivelul sprijinului suplimentar care urmează să fie acordat.


Notificarea ar trebui să includă, de asemenea, măsurile luate pentru a evita denaturarea concurenței și supracompensarea.

Propunerea Comisiei va fi discutată cu toate statele membre înainte ca acestea să decidă cu privire la aprobarea sa în cadrul reuniunii Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole din 7 octombrie.

Fenomenele ce au afectat agricultura acestor state

În prima jumătate a anului 2024, în sudul continentului și în insulele Italiei s-au înregistrat temperaturi neobișnuit de ridicate și condiții de secetă de o amploare fără precedent. Acest lucru a afectat producția de fructe și legume, vin și culturi arabile, arată comunicatul CE.

Bulgaria a fost, de asemenea, afectată de secetă în timpul verii, cu un impact asupra culturilor însămânțate în primăvară, în special porumb și floarea-soarelui.

În iulie, România a fost afectată de valuri de căldură, secetă, dar și de furtuni violente și grindină puternică, care au afectat producția de culturi arabile și oleaginoase.

În aprilie, gerul din unele părți ale Germaniei a afectat semnificativ livezile și viile, după ce acestea au început să crească în urma temperaturilor blânde din martie.

În ceea ce privește Estonia, aceasta a fost afectată de condițiile meteorologice extraordinar de fluctuante, trecând de la îngheț și perioade reci în decembrie și ianuarie la temperaturi neobișnuit de ridicate în martie, urmate de îngheț și grindină și, mai târziu în vară, de ploi intense și inundații.

Polonia, Cehia, Austria și Portugalia au primit deja alocările din rezerva pentru agricultură

În iulie, o parte din rezerva agricolă a fost deja alocată Austriei, Cehiei și Poloniei, care s-au confruntat cu fenomene climatice nefavorabile similare, precum și Portugaliei, care s-a confruntat cu perturbări grave ale pieței în cazul producătorilor de vin.

Politica agricolă comună (PAC) 2023-2027 include o rezervă pentru agricultură de cel puțin 450 de milioane euro pe an pentru a face față perturbărilor pieței sau evenimentelor excepționale care afectează producția sau distribuția.

Pentru a activa rezerva pentru agricultură, statele membre trebuie să trimită Comisiei un raport în care să își justifice cererile de despăgubire și să prezinte evaluarea pagubelor suferite din cauza fenomenelor meteorologice excepționale sau de măsurile sanitare excepționale.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: