cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

14 state occidentale și UE fac front comun pentru reducerea dependenței de China: ”Parteneriatul pentru Securitatea Mineralelor”

23 septembrie, 2024

Statele occidentale își îndrumă agențiile de finanțare pentru dezvoltare și agențiile de credit pentru export să colaboreze cu industria privată pentru a sprijini proiectele legate de mineralele critice, într-un efort de a rupe dominația Chinei asupra unui sector esențial pentru industriile de înaltă tehnologie, transmite Financial Times.

Parteneriatul pentru Securitatea Mineralelor, o coaliție formată din 14 națiuni și Comisia Europeană, va dezvălui luni, în cadrul unui eveniment la New York (unde are loc reuniunea Națiunea Unite), o nouă rețea de finanțare, în încercarea de a intensifica colaborarea internațională și de a oferi sprijin financiar pentru un proiect uriaș de exploatare a nichelului din Tanzania, realizat de compania minieră BHP.

O declarație comună, care urmează să fie publicată precizează că rețeaua va „consolida cooperarea și va promova schimbul de informații și cofinanțarea”. Sunt enumerate 10 proiecte legate de mineralele critice care au atras deja sprijinul guvernelor partenere din MSP.


Reprezentanți ai BlackRock, Goldman Sachs, Citigroup, Rio Tinto și Anglo American au confirmat participarea la întâlnire, pe fondul unei campanii de atragere a investitorilor privați și a companiilor miniere pentru a investi mai mult în acest sector.

China controlează 90% din capacitatea mondială de procesare a pământurilor rare

Jose Fernandez, subsecretar de stat al SUA pentru creștere economică, a declarat că încă 30 de proiecte miniere legate de mineralele critice sunt evaluate de MSP, în timp ce guvernele occidentale se grăbesc să asigure materiile prime necesare pentru fabricarea de vehicule electrice și arme avansate.

„China urmează regulile din manualul monopolistului pentru a elimina concurența,” a spus Fernandez, acuzând Beijingul de „supraproducție și prețuri neloiale” pentru a-și păstra controlul asupra aprovizionării globale cu minerale critice. „Ne dăm seama că nu putem rezolva această problemă de unii singuri, suntem mai puternici împreună,” a spus el într-un interviu.

Companiile chineze controlează 90% din capacitatea mondială de procesare a pământurilor rare și mai mult de jumătate din capacitatea de procesare a cobaltului, nichelului și litiului, minerale folosite la fabricarea bateriilor pentru vehicule electrice.


„Până acum erau singura opțiune — schimbăm asta,” a declarat Abigail Hunter, director executiv la SAFE Center for Critical Minerals Strategy, un ONG care a colaborat cu Departamentul de Stat al SUA pentru a promova investițiile în lanțul de aprovizionare cu minerale critice.

Hunter a spus că scopul este de a oferi „țărilor cu venituri mai mici, în special, o alternativă la China în ceea ce privește finanțarea.”

Un prim obiectiv: Ruperea monopolului Indoneziei (susținută de finanțare chineză) de pe piața nichelului

Corporația Internațională de Finanțare pentru Dezvoltare (DFC) din SUA va publica o scrisoare de intenție pentru a oferi finanțare pentru un proiect minier din Tanzania, care ar diminua controlul Chinei și Indoneziei asupra aprovizionării cu nichel, un ingredient cheie pentru baterii.

Proiectul de nichel Kabanga este dezvoltat de Lifezone Metals, o companie cu sediul în Isle of Man, deținută în proporție de 17% de BHP.

Acest proiect reprezintă concurență pentru investițiile susținute de China în Indonezia, care au remodelat piața nichelului, transformând națiunea din Asia de Sud-Est într-un monopol care asigură 55% din producția globală, în creștere de la 16% în 2017.

DFC a refuzat să specifice ce valoare ar avea împrumutul pe care îl va oferi pentru acest proiect. „Ne concentrăm cu adevărat pe a ne asigura că sectorul privat are o șansă corectă și are instrumentele necesare pentru a furniza finanțare și investiții pentru a stimula creșterea acestei industrii,” a declarat Scott Nathan, director executiv al DFC.

Cererea mare de materii prime critice ar putea crea o piață privată profitabilă

China a devansat Occidentul la proiectele legate de mineralele critice, beneficiind de subvenții, acces mai ușor la finanțare, tehnologie superioară de procesare, costuri mai mici și toleranță pentru standarde de mediu mai permisive.

Investitorii privați cred că cererea în creștere pentru materii prime critice necesare tranziției energetice va crea o piață profitabilă și mai stabilă. Cu toate acestea, spun că este nevoie de un sprijin suplimentar și de o cooperare public-privată pentru a atrage mai mult capital.

„Investitorii nu ar analiza aceste oportunități dacă nu ar exista potențiale câștiguri, dar este dificil. Iar întrebarea este dacă putem reuși,” a spus Dominic Raab, fost viceprim-ministru al Regatului Unit și șef al afacerilor globale la Appian capital Advisory, un investitor major în minerale critice.

„Cred că am început să punem bazele unui plan. Dar încă nu avem amploarea necesară. Și trebuie să demonstrăm că putem menține acest efort pe termen lung.”

SUA, Australia, Canada, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, India, Italia, Japonia, Republica Coreea, Norvegia, Suedia, Regatul Unit și UE sunt membri ai Parteneriatului pentru Securitatea Mineralelor (MSP).

(Citiți și: ”Interviu Iulian Stanciu / Între SUA și China, ”piața unică europeană are probleme foarte mari și ea va trebui complet regândită în noul mandat al Comisiei Europene””)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: