cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Emmanul Macron: Avem nevoie de o nouă ordine internațională. Relația cu Rusia trebuie regândită

23 septembrie, 2024

Președintele francez Emmanuel Macron este de părere că ar trebui să „regândim relația cu Rusia” după războiul din Ucraina și a pledat pentru „o nouă ordine internațională”, duminică, la Paris, în cadrul „Întâlnirii pentru pace”, organizată de comunitatea religioasă Sant’Egidio, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Va trebui să ne gândim la o nouă formă de organizare a Europei și să regândim relația noastră cu Rusia după” războiul din Ucraina, a declarat Macron în deschiderea întâlnirilor acestei comunități catolice apropiate Vaticanului.

Emmanuel Macron a fost foarte criticat pe tema relațiilor cu Moscova, după ce a declarat în mai 2022, la mai bine de două luni de la invazia Ucrainei, că Rusia nu trebuie „umilită”. Doi ani mai târziu, el și-a atras noi critici occidentale pentru că a refuzat să excludă trimiterea de trupe pe pământul ucrainean.

Europa nu este nici doar UE, nici doar NATO


„Trebuie să fim suficient de creativi pentru a ne gândi la pacea de mâine, la o pace în Europa sub o nouă formă”, a declarat el în cadrul acestor întâlniri care au reunit clerici, politicieni și experți. Va fi necesar să se țină seama de „reconcilierea cu Balcanii și de realitatea unei Europe în forma sa geografică, care nu este nici Uniunea Europeană, și nici NATO”, a adăugat el.

Macron a îndemnat la „edificarea unei noi ordini internaționale”, pentru că „ordinea noastră de astăzi este incompletă și nedreaptă” deoarece „multe dintre cele mai populate țări nu existau atunci când au fost distribuite locurile”.

Avem nevoie de „o ordine în care unul sau altul să nu poată bloca pe ceilalți și în care țările sunt reprezentate demn şi, prin urmare, să facem asta cu organisme mult mai corecte, fie că este vorba de Naţiunile Unite, Banca Mondială sau Fondul Monetar Internațional”, a spus șeful statului francez.

„Voi reveni săptămâna aceasta la ONU”, a declarat Emmanuel Macron care va fi prezent marți și miercuri la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.


„Pacea este posibilă numai în conviețuire” și „va exista un loc, un pământ, un stat, o conviețuire, recunoașterea existenței tuturor, recunoașterea dreptului de a trăi în pace al fiecăruia”, a mai spus el, subliniind că, „pentru ceea ce este în joc astăzi în Orientul Mijlociu, aceasta este cheia”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: