cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

SUA vor interzice software-ul și hardware-ul chineze pe mașinile autonome sau conectate la internet

22 septembrie, 2024

Departamentul de Comerț al SUA ar urma să propună luni interzicerea software-ului și hardware-ului chineze instalate pe vehiculele conectate la internet și pe cele autonome, din cauza problemelor de securitate națională, au declarat două surse pentru Reuters.

Administrația Biden a exprimat îngrijorări serioase cu privire la colectarea de date de către companiile chineze despre șoferii și infrastructura din SUA, precum și la potențiala manipulare străină a vehiculelor conectate la internet și la sistemele de navigație.

Regulamentul propus ar interzice importul și vânzarea de vehicule din China dotate cu sisteme cheie de comunicații, precum și pe cele dotate cu software sau hardware pentru sistemul de conducere automată, au spus cele două surse, care au refuzat să fie numite deoarece decizia nu a fost făcută încă publică.


Mișcarea reprezintă o escaladare semnificativă a restricțiilor în vigoare ale Statelor Unite asupra vehiculelor, software-ului și componentelor chinezești. Săptămâna trecută, administrația Biden a confirmat majorări abrupte ale tarifelor la importurile din China, inclusiv o taxă de 100% la vehiculele electrice, precum și noi creșteri ale tarifelor impuse bateriilor pentru mașini electrice și mineralelor cheie.

Secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo, a declarat în mai că riscurile utilizării software-ului sau hardware-ului chinez în vehiculele conectate la internet din SUA sunt semnificative.

„Îți poți imagina cel mai catastrofal scenariu, să ai avea câteva milioane de mașini pe drum și software-ul să fie dezactivat”, a spus ea.

Președintele Joe Biden a ordonat în februarie o investigație pentru a stabili dacă importurile de vehicule din China prezintă riscuri de securitate națională, în special în ceea ce privește tehnologia mașinilor conectate – și dacă acele software-uri și hardware-uri ar trebui interzise în toate vehiculele de pe drumurile din SUA.


„Politicile Chinei ar putea inunda piața noastră cu vehiculele sale, crescând riscurile la adresa securității noastre naționale”, a spus Biden anterior. „Nu voi lăsa să se întâmple asta în mandatul meu”.

Departamentul de Comerț intenționează să propună intrarea în vigoare a interdicțiilor privind software-ul în anul 2027, iar interdicția asupra hardware-ului ar urma să intre în vigoare în ianuarie 2029 sau în 2030.

Interdicțiile în cauză s-ar aplica vehiculelor cu anumite caracteristici bluetooth, satelit și wireless, precum și vehicule extrem de autonome care ar putea funcționa fără un șofer la volan.

Un grup comercial care reprezintă intereselor marilor producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor, Volkswagen, Hyundai și alții, a avertizat că schimbarea hardware-ului și a software-ului va lua timp. Producătorii de automobile au punctat că sistemele lor „sunt supuse unor procese extinse de inginerie, testare și validare de pre-producție și, în general, nu pot fi schimbate cu ușurință cu sisteme sau componente de la un alt furnizor”.

Noile reguli pe care le va anunța executivul american au ca scop asigurarea securității lanțului de aprovizionare pentru vehiculele conectate din SUA. Se vor aplica tuturor vehiculelor de pe drumurile din SUA, dar nu și vehiculelor agricole sau miniere, au mai spus sursele.

Biden a remarcat că majoritatea mașinilor sunt conectate precum telefoanele inteligente pe roți, legate la telefoane, sisteme de navigație, infrastructură critică și la companiile care le-au produs.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: