cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Joe Biden, la summitul Quad: China ne pune la încercare în toată regiunea

22 septembrie, 2024

Joe Biden a fost înregistrat de un microfon uitat pornit spunându-le liderilor din Australia, India și Japonia că o China agresivă „ne pune la încercare”, remarcile sale de la summitul Quad riscând să submineze declarația grupului care a evitat cu grijă orice referire directă la Beijing, scrie The Guardian.

Comentariile au fost făcute în deschiderea summit-ului Quad din orașul natal al președintelui Biden, Wilmington, Delaware. La eveniment participau premierul indian Narendra Modi, prim-ministrul japonez Fumio Kishida și prim-ministrul australian Anthony Albanese.

„China continuă să se comporte agresiv, punându-ne la încercare în întreaga regiune. Acest lucru este valabil în Marea Chinei de Sud, în Marea Chinei de Est, în China de Sud, în Asia de Sud și în strâmtoarea Taiwan”, a spus Biden, într-o intervenție care ar fi trebuit să fie cu ușile închise.


Biden a spus că, în timp ce președintele chinez Xi Jinping se concentrează pe „provocările economice interne”, el „căută și să cumpere un spațiu diplomatic, în opinia mea, pentru a urmări în mod agresiv interesele Chinei”.

Dar el a insistat că „eforturile intense” recente ale Washingtonului de a reduce tensiunile, inclusiv un apel cu Xi în aprilie, au ajutat la prevenirea conflictului.

Comentariile riscă să submineze eforturile diplomatice atente ale tuturor celor patru țări participante la summit care insistă că acest format nu este menit să constituie o contrapondere a Chinei.

În declaraţia lor de la finalul summitului, cei patru lideri nu au menţionat direct China, deşi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la „manevrele coercitive şi de intimidare” din Marea Chinei de Sud.


Beijingul revendică suveranitatea asupra aproape tuturor insulelor din această mare, ignorând o hotărâre a unei instanţe internaţionale care a stabilit că nu există niciun temei juridic pentru pretenţiile sale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: