cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Romgaz listează obligațiuni corporate de 1,5 mld. euro pe bursa de la Luxemburg, sumă record pentru o companie de stat

21 septembrie, 2024

Romgaz a anunțat vineri prima emisiune de obligațiuni demarată de o companie cu capital majoritar de stat, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Programul record de 1,5 miliarde euro vizează obținerea finanțării necesare pentru susținerea planului de investiții, inclusiv marele proiect Neptun Deep.
Emisiunile de bonduri din cadrul programului vor fi listate la bursa din Luxemburg, luându-se în calcul și înscrierea lor la cota Bursei de Valori București (BVB), precum și, eventual, pe alte piețe reglementate.

”Se lansează astfel cea mai mare emisiune de obligațiuni din partea unei companii cu capital majoritar de stat. Acest demers vine după ce compania a obținut anterior un rating excelent din partea Fitch (BBB- investment grade), un demers pe care l-am susținut personal în mai multe discuții cu agenția de rating”, a anunțat ministrul pe pagina sa de Facebook.


Emisiunea inaugurală din cadrul programului, a cărei lansare este avută în vedere pentru anul în curs, ar urma să fie în valoare de 500 de milioane de euro, negarantată, cu maturitate între 5 și 12 ani și cu scop corporativ general, incluzând investiții pentru Neptun Deep.

Ministerul Energiei deține 70% din Romgaz.

Sebastian Burduja a precizat totodată că investiția de două miliarde de euro în Neptun Deep este în grafic și ne va asigura locul întâi în UE la producția de gaz, dublând producția de gaz românesc.

”Rămâne să îi dăm valoare adăugată cât mai mare în economie, prin investiții în fabrici de medicamente, îngrășăminte și producția de energie electrică în grupuri pe gaz. Și da, avem peste 3500MW în lucru, de la Mintia la Ișalnița, Turceni, Iernut și Midia, plus modernizarea CET-urilor care încă utilizează cărbune și vor trece pe gaz (Craiova)”, a precizat el.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: