cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Brandenburg, alegeri cruciale pentru soarta guvernului Olaf Scholz

20 septembrie, 2024

În timp ce cancelarul german Olaf Scholz participă duminică la Adunarea Generală a ONU de la New York, viitorul său politic va fi probabil decis acasă, în cadrul unor alegeri regionale, scrie Politico.

Încă o înfrângere în fața extremei drepte în acest weekend va semnifica aproape cu siguranță sfârșitul, iar Scholz ar putea foarte bine să împărtășească soarta președintelui american Joe Biden – dat deoparte de partidul său panicat pentru a face loc unui candidat care să poată evita un ”masacru” la alegerile naționale de anul viitor.

Al patrulea test electoral pentru SPD, care a pierdut precedentele trei în fața AfD

Partidul Social Democrat (SPD) al lui Scholz, de centru-stânga, se află în urma Alternativei pentru Germania (AfD) înaintea alegerilor de duminică din Brandenburg, potrivit estimărilor sociologice.


Dacă SPD va pierde și acest bastion tradițional, atunci în Germania fie se vor organiza alegeri anticipate, fie SPD va renunța la Scholz și va ataca cu Boris Pistorius, popularul ministru al Apărării, alegerile naționale din 2025.

SPD a fost deja învins – pe locul trei după AfD – la alegerile europene din iunie. Pe 1 septembrie apoi, extrema dreaptă germană a înregistrat cel mai mare succes de la al Doilea Război Mondial, câștigând statul Turingia și terminând pe locul secund în Saxonia. SPD-ul lui Scholz a fost zdrobit la ambele voturi.

O altă înfrângere în fața dreptei radicale nu va face decât să accelereze calculul SPD-ului cu privire la momentul în care să ia măsuri radicale în partid.

Alegeri în Brandenburg, de fapt un referendum vizând viitorul lui Scholz

Votul de duminică este aparent despre un nou parlament de stat în Brandenburg, dar Scholz înțelege că viitorul său politic depinde de rezultatul acestor alegeri. SPD a deținut puterea în Brandenburg timp de 34 de ani, cu Dietmar Woidke la cârmă ca premier aproape o treime din acea perioadă.


Partidul nu va putea să rămână indiferent dacă pierde un astfel de bastion, iar rezultatul va fi perceput ca un referendum asupra politicilor guvernului Scholz, țara fiind cuprinsă de temerile legate de migrație și de apariția fisurilor în principala economie a UE.

Mai multe figuri importante din SPD au declarat pentru Politico că o pierdere în Brandenburg ar putea duce la prăbușirea coaliției de guvernare SPD, Verzi și FDP liberal.

SPD are alternativă: Boris Pistorius

SPD-ul pare că știe deja că Scholz nu poate câștiga următoarele alegeri federale. În mod amenințător pentru actualul cancelar, o alternativă atractivă este la îndemână: ministrul Apărării Pistorius.

Pistorius este cel mai popular politician din guvernul de coaliție și este de departe cel mai popular social-democrat. El este văzut ca un om de acțiune care este și un bun comunicator – comunicarea fiind considerată cea mai mare slăbiciune a lui Scholz.

Nu trece niciun eveniment public fără ca Pistorius să fie întrebat dacă este gata să preia frâiele partidului. Până acum, el a negat întotdeauna orice interes în detronarea lui Scholz.

Deși Pistorius este văzut ca parte a aripii conservatoare a SPD, el are sprijin larg în partid. Unii social-democrați încep să vorbească deschis despre nevoia de schimbare: „SPD-ul trebuie să se gândească la Pistorius ca un candidat la poziția de cancelar”, a declarat Dieter Reiter, primarul orașului München.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: