cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Cofondatorul Oracle visează la o lume distopică în care IA va monitoriza orice mișcare a oamenilor

20 septembrie, 2024

Inteligența artificială (AI) este pe punctul de a deschide o nouă eră de supraveghere în masă, spune cofondatorul Oracle, Larry Ellison, adăugând că gigantul american este pregătit să servească drept coloana vertebrală tehnologică pentru astfel de aplicații, transmite The Register.

Aceste aplicații vor servi inclusiv pentru asigurarea „bunei purtări” a cetățenilor, prin monitorizarea lor constantă, în timp real, cu ajutorul machine learning, a punctat el.

Ellison a făcut aceste comentarii în cadrul unei discuții cu analiștii financiari, de săptămâna trecută, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri în care, deloc surprinzător, a prezentat Oracle – un vechi contractor guvernamental al SUA, care a încheiat recent diverse acorduri IT cu AWS și Microsoft – ca fiind un jucător-cheie în infrastructura IA a viitorului.


Multe companii, a susținut Ellison, construiesc modele AI cu Oracle datorită „arhitecturii sale de rețea unice”, care datează din epoca bazelor de date.

„AI-ul este la mare căutare, iar bazele de date nu,” a spus el, sugerând ca rolul Oracle în această ecuație este mai puțin atrăgător, dar nu mai puțin important, cel puțin conform propriilor afirmații: sistemele AI trebuie să aibă date bine organizate, altfel nu vor fi de mare valoare. Faptul că unele nume mari din cloud computing (inclusiv Grok-ul lui Elon Musk) au apelat la Oracle pentru a-și gestiona infrastructura AI arată clar că Oracle face ceva bine, a susținut Ellison, actualul CTO al companiei.

„Dacă Elon și Satya [Nadella] ne aleg pe noi, asta este un semn bun – avem o tehnologie valoroasă, care ne diferențiază,” a spus Ellison, adăugând: „Unul dintre utilizările ideale ale oferte noastre? Maximizarea capacităților AI în domeniul securității publice.”

Oracle: Platforma de cloud pentru supravegherea în masă

Previzionând combinația dintre Oracle Cloud Infrastructure și o inteligență artificială avansată, Ellison crede că vom trăi într-o lume în care vom fi constant responsabili pentru acțiunile noastre, iar computerele vor menține ordinea.


„Poliția se va comporta exemplar pentru că vom monitoriza și înregistra constant tot ce se întâmplă,” le-a spus Ellison analiștilor. El a descris camerele de corp ale poliției, care ar fi permanent pornite, fără posibilitatea ca ofițerii să oprească transmisiunea către Oracle.

Chiar și solicitarea de intimitate pentru o pauză la baie sau o masă ar însemna doar că secțiunile respective din înregistrare ar necesita un mandat pentru a fi vizionate – nu că transmisia video ar fi oprită vreodată. AI-ul ar fi instruit să monitorizeze transmisiunile ofițerilor pentru orice comportament necorespunzător, despre care Ellison a spus că ar putea preveni abuzul de putere și ar salva vieți.

„Fiecare ofițer de poliție va fi supravegheat în permanență,” a explicat Ellison. „Dacă apare o problemă, AI-ul va raporta acea problemă persoanei potrivite.”

Însă Oracle nu vrea să se oprească doar la polițiști. „Cetățenii vor avea un comportament exemplar pentru că înregistrăm și raportăm constant,” a adăugat Ellison, deși nu este clar ce consideră el ca sursă a acestor înregistrări – camerele de corp ale poliției sau camerele de securitate plasate public.

„Există atât de multe oportunități de a exploata AI-ul,” a spus el.

CTO-ul Oracle a sugerat, de asemenea, că dronele ar putea fi folosite pentru a urmări suspecții, în loc să se bazeze pe urmăriri cu vehicule de patrulare, și că imaginile prin satelit ale fermelor pot fi analizate de AI pentru a prognoza producția agricolă și a sugera modalități de îmbunătățire a condițiilor. Indiferent de aplicație, Ellison vrea ca partea Oracle din această piață să crească, indiferent de potențialele implicații asupra vieții private.

Compania a refuzat să comenteze declarațiile lui Ellison.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: