cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Pagerele care au explodat în Liban au fost fabricate de o firmă din Ungaria

18 septembrie, 2024

companie din Ungaria a fabricat pagerele utilizate în atacul din Liban, a precizat Gold Apollo, compania taiwaneză despre care se spune că ar fi produs dispozitivele, relatează The Guardian.

Hezbollah îl pune pe seama Israelului acest atac în care nouă persoane au murit și alte aproximativ 3.000 au fost rănite. Hezbollah a acuzat Israelul și a promis atacuri de răzbunare.

Pagerul AR-924, armă împotriva Hezbollah

Fondatorul companiei taiwaneze producătoare de pagere, Hsu Ching-Kuang (foto), a declarat miercuri, că Gold Apollo și-a autorizat marca pe pagerele care au explodat în Liban și Siria, dar că o altă companie cu sediul în Budapesta le-a fabricat.


Pagerul AR-924 folosit de militanți a fost fabricat de BAC Consulting KFT, cu sediul în Budapesta. „În conformitate cu acordul de cooperare, autorizăm BAC să utilizeze marca noastră comercială pentru vânzarea produselor în regiunile desemnate, dar proiectarea și fabricarea produselor sunt exclusiv responsabilitatea BAC”, a precizat compania taiwaneză, într-o declarație de presă.

Bilanț actualizat: 9 morții, 3.000 de răniți

Potrivit estimărilor, mii de pagere au fost detonate de la distanță și simultan în tot Libanul, ucigând cel puțin nouă persoane și rănind aproape 3.000 de persoane. Ministrul sănătății din Liban, Firass Abiad, a spus că o fetiță se numără printre morți și că peste 200 de persoane au suferit răni critice.

Printre răniții din atac se numără și ambasadorul Iranului la Beirut, Mojtaba Amani.

Ministrul libanez al informațiilor, Ziad Makary, a condamnat atacul ca fiind o „agresiune israeliană”. Armata israeliană nu a comentat direct exploziile, dar a declarat că a fost făcută o evaluare „axată pe pregătirea atât în atac, cât și în apărare pe toate fronturile” de către comandanții săi.


O sursă din Hezbollah a spus că ei cred că atacul a fost un răspuns la o presupusă tentativă de asasinare de către miliția șiită a unui fost oficial de vârf din apărarea israeliană, dezvăluită marți de agenția de securitate israeliană Shin Bet.

Atac purtat după ce Israel a anunțat noi obiective de război

Atacul survine în timp ce oficialii americani încearcă să detensioneze conflictele dintre cele două părți și rămân îngrijorați că prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, ar putea ordona o invazie terestră a Libanului.

Atacul a avut loc la câteva ore după ce Israelul a anunțat că își extinde obiectivele în războiul declanșat de atacurile Hamas din 7 octombrie pentru a include lupta împotriva Hezbollah de-a lungul graniței cu Libanul.

Pagerele au explodat în sudul Libanului, în suburbiile sudice ale Beirutului cunoscute sub numele de Dahiyeh și în Valea Bekaa din est – toate fiind fortărețe ale Hezbollah.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: