cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Peste 60 de delegații străine la a 5-a ediție a Platformei pentru Moldova – 385,1 mil. euro mobilizate prin 9 acorduri semnate

17 septembrie, 2024

Guvernul de la Chișinău a semnat marți, în marja celei de-a cincea conferințe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, nouă acorduri de finanțare a unor investiții în infrastructură și pentru tranziția la economia verde. Din suma totală, 80 de milioane de euro sunt granturi, iar 305,1 milioane de euro sunt împrumuturi în condiții avantajoase.

Șeful Guvernului de la Chișinău, Dorin Recean, le-a mulțumit celor peste 60 de delegații străine pentru sprijinul acordat, unul esențial pentru Moldova.

„Republica Moldova a demonstrat de nenumărate ori că poate depăși orice obstacol, dar pentru a accelera progresul nostru avem nevoie de susținerea continuă a partenerilor noștri. Zeci de țări și organizații s-au mobilizat să fie alături de noi, pentru că împreună suntem mai puternici”, a declarat președintele Maia Sanduîn deschiderea celei de-a cincea ediții a Platformei de Parteneriat pentru Moldova.


„Mesajul meu principal de astăzi este că nu mai avem luxul de a pierde timp. Trebuie să acționăm decisiv și cu mai multă certitudine. Am cerut ca sprijinul pe care îl primim să fie cât mai direct, flexibil și rapid. R. Moldova are un potențial enorm, dar, cu războiul la hotar, ne este dificil să-l valorificăm. Iar istoria ne-a învățat că nicio țară nu a reușit să devină un succes economic fără un sprijin inițial solid și parteneriate de durată. Acesta este ajutorul pe care l-am cerut partenerilor noștri”, a mai adăugat Maia Sandu.

Înființată în 2022, la inițiativa Franței, Germaniei și României, Platforma de Suport pentru Moldova este un instrument pentru coordonarea eforturilor și resurselor din partea diverselor părți implicate în abordarea provocărilor interne și externe semnificative cu care s-a confruntat Republica Moldova.

Primele trei ediții ale Platformei de Suport pentru Moldova au avut loc la Berlin (5 aprilie 2022), București (15 iulie 2022) și Paris (21 noiembrie 2022), după care Moldova a preluat conducerea și a organizat a patra ediție la Chișinău (17 octombrie 2023).

Cele nouă acorduri semnate marți la Chișinău, în debutul reuniunii

„Republica Moldova a obținut un sprijin semnificativ în cadrul Platformei de Parteneriat pentru accelerarea modernizării țării, stimularea creșterii economice durabile, îmbunătățirea condițiilor de trai și adaptarea la schimbările climatice. În cadrul reuniunii de la Chișinău, au fost semnat, astăzi, noi acorduri de finanțare care vor sprijini investițiile în infrastructură și tranziția la economia verde și durabilă în beneficiul cetățenilor” se arată într-un comunicat al executivului de la Chișinău în care sunt prezentate cele nouă acorduri: 


  • Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Canadei au semnat un acord de împrumut în condiții preferențiale în valoare de 120 de milioane de dolari canadieni (circa 79 milioane de euro). Finanțarea va sprijini familiile vulnerabile, integrarea refugiaților ucraineni, va promova creșterea economică durabilă și va contribui la tranziția către o energie verde.

  • Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii au convenit asupra unui amendament în valoare de 12 milioane de dolari americani (circa 10,7 milioane de euro) la acordul de asistență pentru întărirea instituțiilor democratice. Noul sprijin va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor publice, creșterea transparenței instituțiilor statului, va promova independența mass-mediei și va încuraja o implicare mai activă a cetățenilor în procesul decizional.

  • Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii au semnat un nou amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare în valoare de peste 26 de milioane de dolari (circa 23 milioane de euro). Noua finanțare va sprijini dezvoltarea comerțului, îmbunătățirea climatului investițional, creșterea exporturilor și consolidarea securității energetice prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și consolidarea infrastructurii energetice naționale.

  • Guvernul Republicii Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare au semnat un acord în valoare de 25 de milioane de euro, destinat finanțării bugetului de stat pentru impulsionarea tranziției la energia verde. Acordul va sprijini reformele în domeniul energetic, creșterea eficienței energetice, extinderea utilizării energiei regenerabile, protecția consumatorilor și protejarea mediului.

  • Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare au semnat un Memorandum de Înțelegere în valoare de 8 milioane de franci elvețieni (echivalentul a 8,5 milioane de euro) pentru promovarea unor proiecte comunitare de susținere a egalității de șanse între femei și bărbați, dar și a participării active a femeilor în procesul decizional.

  • Ministerul Energiei, Centrul Național pentru Energie Durabilă, Ministerul de Externe al Germaniei, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei au încheiat o înțelegere multilaterală, semnând o Intenție de Cooperare în domeniul eficienţei energetice în sectorul rezidenţial din Moldova. Valoarea totală a sprijinului financiar al partenerilor este de peste 20 de milioane de euro.

  • Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au semnat un acord prin care Fondul E5P (Fondul Regional al Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est) oferă un grant de peste 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor. Proiectul, aflat deja în derulare, vizează îmbunătățirea infrastructurii de colectare, transfer și tratare a deșeurilor în orașele Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga. Odată cu finalizarea proiectului, la Cahul va fi construită o stație de sortare și compostare a deșeurilor, iar în celelalte orașe stații de transfer al deșeurilor.

  • Cu Banca Europeană de Investiții (BEI) a fost semnat un acord de asistență nerambursabilă, prin care țării noastre i se va oferi un grant al Uniunii Europene de 12 milioane de euro în cadrul proiectului de reabilitare a unei porțiuni de 128 km de cale ferată pe tronsonul Vălcineț – Ungheni – Chișinău – Căinari.

  • Prin acordul semnat cu Banca Europeană de Investiții, Republica Moldova va beneficia de un împrumut în condiții avantajoase în valoare de 200 de milioane de euro pentru plantarea și reabilitarea a peste 63 000 de hectare de terenuri și păduri degradate, în următorii 4 ani. Acest sprijin va permite îndeplinirea a 44% din obiectivele Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor. Finanțarea va acoperi, de asemenea, investițiile necesare în infrastructură și echipamente pentru gestionarea durabilă a pădurilor, va crea noi locuri de muncă în domeniul silviculturii în zonele rurale și va încuraja încadrarea tinerilor specialiști în profesie.

„Suntem aici să susţinem libertatea Moldovei şi libertatea Ucrainei” – Annalena Baerbock

Șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a spus că ţara sa va continua să sprijine Republica Moldova în faţa politicii agresive a Federaţiei Ruse, menţionând interferenţele Rusiei în procesele electorale din Moldova şi compromiterea parcursului european al republicii.

„Suntem aici să susţinem libertatea Moldovei şi libertatea Ucrainei. Rusia a răspuns la toate ofertele de pace cu şi mai multă agresiune şi cu mai multe bombe. Ucraina are nevoie de o pace, dar nu de o pace dictată de Rusia. O asemenea pace va fi doar despre cedări în faţa Rusiei şi va fi doar o scurtă pauză pentru ca Putin să atace din nou. Iar următoarea ţintă am putea fi noi, ar putea fi chiar Republica Moldova”, a declarat Annalena Baerbock.

Republica Moldova nu este singură, iar reuniunea este o dovadă în acest sens, a declarat şefa diplomaţiei române, Luminiţa Odobescu. Ea a subliniat şi cu această ocazie că România a fost şi va fi mereu alături de Republica Moldova, conform Radio Chişinău.

„Dorim să sprijinim în continuare Republica Moldova în parcursul său european, în dezvoltarea sa economică, cu proiecte de interconectivitate în sectorul energetic, digital şi transport. România a fost şi va fi mereu alături de Republica Moldova. Ştim că trecem cu toţii printr-o situaţie dificilă cu războiul dus de Rusia în Ucraina, cu atacurile hibride ale Rusiei împotriva Republicii Moldova, împotriva cetăţenilor săi, dar este important să lucrăm împreună. Ceea ce facem azi este un exemplu în acest sens – să combatem dezinformarea, să combatem atacurile hibride ale Rusiei şi să consolidăm rezilienţa Republicii Moldova”, a spus Luminiţa Odobescu.

La rândul său, ministrul de externe francez, Stephane Sejourne, a subliniat că în contexul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană şi Franţa, prin intermediul Agenţiei Franceze de Investiţii, vor continua să susţină Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană, în special în consolidarea sectorului energetic.

Ministrul francez a denunţat din nou agresiunea Rusiei în Ucraina, care continuă să facă victime şi să provoace distrugeri, subliniind că prezenta platformă a luat naştere pentru a sprijini Republica Moldova să facă faţă provocărilor cauzate de acest război.

Germania anunță un sprijin suplimentar de 100 milioane de euro pentru Kiev: Dacă Ucraina pică, va urma Republica Moldova

Germania va acorda un ajutor suplimentar de 100 de milioane de euro Ucrainei în această iarnă, având în vedere atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, a anunţat marţi şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, în timpul vizitei la Chişinău, în cadrul căreia a subliniat necesitatea „stabilizării” în continuare a Republicii Moldova.

Rusia planifică din nou un „război al iernii cu scopul de a face viaţa oamenilor din Ucraina cât mai îngrozitoare posibil”, a declarat Baerbock, citată de Reuters.

Sprijinul pentru Ucraina este „de asemenea un sprijin pentru (Republica) Moldova şi pentru democraţia europeană în ansamblu”, a afirmat Baerbock într-o declaraţie de presă.

„Cea mai mare îngrijorare a locuitorilor de aici este că, dacă Ucraina va cădea, (Republica) Moldova va fi următoarea ţară care va cădea”, a mai spus Baerbock, adăugând că preşedintele rus Vladimir Putin a dorit să vadă Republica Moldova prăbuşindu-se.

„El a obţinut contrariul: Moldova, la fel ca Ucraina este în prezent candidată la aderarea la UE”, a spus şefa diplomaţiei germane, subliniind că sarcina imediată acum este de a stabiliza în continuare această țară.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: