cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Cele mai scumpe acțiuni BVB. 7 companii de pe Piața Principală

cele mai scumpe acțiuni bvb

17 septembrie, 2024

Printre cele mai scumpe acțiuni BVB se numără titlurile de capital emise de Erste Group Bank, de Hidroelectrica sau de Digi Communications.

La data de 16 septembrie 2024, acțiunile a 7 companii listate pe Piața Reglementată (Piața Principală) de la Bursa de Valori București se tranzacționau la prețuri ce depășeau pragul de 50 de RON.

Cele mai scumpe acțiuni BVB de pe Piața Reglementată

1. Erste Group Bank AG (simbol EBS). Astfel, la data menționată, cele mai scumpe acțiuni BVB erau cele emise de Erste Group Bank AG (categoria Internațional), prețul acestora fiind de 238,5 de lei / acțiune.


În ultimele 52 de săptămâni, prețul maxim la care s-au vândut acțiunile grupului bancar din Austria, ce deține BCR, a fost de 248,8 lei / acțiune, iar cel minim de 157,6 lei / acțiune. La data menționată, Erste Group Bank AG avea o capitalizare bursieră de peste 100 de miliarde de lei la BVB.

Companii listate pe Piața Principală de la BVB

2. Hidroeletrica (simbol H2O, categoria Premium). Acțiunile Hidroelectrica se tranzacționau la data de 16 septembrie 2024 la prețul de 120 de lei / acțiune. Încă de la listarea la bursă a companiei, în iulie 2023, acțiunile Hidroelectrica s-au tranzacționat la prețuri de peste 100 de RON. Maximumul ultimelor 52 de săptămâni a fost de 137,3 lei, iar prețul minim de tranzacționare din ultimul an a fost de 115,9 lei.

Hidroelectrica, al cărei acționar majoritar este statul român prin Ministerul Energiei (80%), are o capitalizare de piață de aproape 54 de miliarde de lei. Restul este deținut de persoane juridice (16,2%) și fizice (3,7%).

Cele mai scumpe acțiuni BVB de pe Piața Principală

3. Carbochim SA (simbol bursier CBC, categoria Standard), prețul de 88 de lei / acțiune. Înființată în anul 1949 la Cluj-Napoca, compania este în prezent cel mai mare producător de abrazive profesionale din România. În ultimele 52 de săptămâni, prețul maxim la care s-au tranzacționat acțiunile Carbochim a fost de 173 de lei, iar cel minim de 86 de lei.


Compania, ce are o capitalizare bursieră de peste 433 de milioane de lei, este deținută în procent de 78% de firma Carbo Europe SRL din București. Restul de 13% este deținut de persoane juridice, iar persoanele fizice dețin 9% din companie.

TOP companii listate la BVB

4. Conpet SA (simbol COTE, categoria Premium). Având prețul de 76 de lei / acțiune la data de 16 septembrie 2024, acțiunile Conpet se numără printre cele mai scumpe acțiuni BVB. Conpet are ca activitate de bază transportul prin conducte și pe calea ferată al țițeiului (producție internă plus import), gazolinei, condensatului și etanului lichid către rafinăriile din România. Potrivit legii, Sistemul Național de Transport prin conducte (SNT) se află în proprietatea statului, iar Conpet este concesionarul SNT timp de 30 de ani, începând cu 2002. Compania poate să efectueze transportul și către alte destinații, cum ar fi Oil Terminal, în situația în care țițeiul urmează să se exporte pe cale maritimă sau direct către alte destinații externe, se arată pe site-ul BVB.

Cel mai ridicat preț la care s-au tranzacționat acțiunile companiei în ultimele 52 de săptămâni a fost de 91,8 lei / acțiune, iar cel minim de 73,6 lei / acțiune. Conpet, ce are o capitalizare de piață de circa 658 de milioane de lei, are ca acționar majoritar statul român (prin Ministerul Energiei), acesta deținând 59% din acțiuni. Restul este deținut de persoane juridice (circa 25%) și fizice (circa 17%).

TOP cele mai scumpe acțiuni BVB

5. Digi Communications N.V. (simbol bursier DIGI, categoria Internațional). La data de 16 septembrie 2024, acțiunile companiei se tranzacționau la prețul de 67,4 lei / acțiune la Bursa de Valori București. Grupul de telecomunicații este prezent atât în România, cât și în Spania, Italia și mai recent în Portugalia și Belgia. Compania oferă servicii de internet și date fixe, servicii mobile, servicii de telefonie fixă, cablu TV și DTH (direct-to-home television, cunoscută și drept televiziune prin satelit).

În ultimele 52 de săptămâni, acțiunile grupului s-au tranzacționat la prețul maxim de 69,8 lei / acțiune, iar cel minim a fost de 35,1 lei / acțiune. Având o capitalizare de piață de 6,7 miliarde de lei, grupul Digi Communications N.V. este deținut în procent de circa 66% de diverse persoane juridice. Fondul de Pensii Administrat Privat NN, cu sediul în București, deține un procent important din grupul de telecomunicații (17,6%). Restul este deținut de persoane fizice (16%).

cele mai scumpe acțiuni bvb
Foto: Pagina de Facebook BVB

Cele mai valoroase acțiuni BVB

6. Simtel Team (simbol SMTL, categoria Standard). La data de 16 septembrie 2024, acțiunile companiei se tranzacționau la prețul de 50,6 lei / acțiune, arată datele BVB. Înființată în anul 2010, compania Simtel Team S.A. activează în 3 domenii de business: energie regenerabilă, telecomunicații și automatizare. Printre serviciile oferite se numără construirea și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice, servicii de integrare pentru operatorii mobili de telecomunicații și automatizarea proceselor industriale prin acționări electrice ori roboți.

Prețul maxim la care s-au tranzacționat acțiunile companiei în ultimele 52 de săptămâni a fost de 68 de lei, iar cel minim de 36,8 lei. Având o capitalizare de piață de aproape 400 de milioane de lei, compania are 3 acționari principali, care sunt și fondatorii Simtel Team: Iulian Nedea, Sergiu-Eugen Bazarciuc și Radu-Laurențiu Vilau (fiecare cu aproximativ 23% din acțiuni). Restul acțiunilor este deținut de persoane fizice (21%) și juridice (9%).

Cele mai scumpe acțiuni BVB – listă de companii

7. Bursa de Valori București (simbol BVB, categoria Premium). La data de 16 septembrie 2024, acțiunile BVB se tranzacționau la prețul de 50,3 lei / acțiune. BVB este cea mai importantă instituție a pieței locale de capital, ce organizează și administrează piețele reglementate de instrumente financiare. BVB a devenit societate pe acțiuni în 2005 și s-a listat pe propria piață în iunie 2010. De asemenea, BVB este una dintre companiile incluse în indicele BET, cel mai important indice al pieței. Compania este inclusă și în alți indici locali, dar și în indici care urmăresc evoluția burselor de valori listate, precum FTSE / Mondo Visione Exchanges sau Dow Jones Global Exchanges.

În ultimele 52 de săptămâni, prețul maxim de tranzacționare a fost de 66,3 lei / acțiune, iar cel minim de 48 de lei / acțiune. BVB are o capitalizare de piață de 445 de milioane de lei, iar un procent de 81% din societate este deținut de diverse persoane juridice. Persoanele fizice dețin restul de 19%.

Dacă acest articol despre cele mai scumpe acțiuni BVB vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Acțiuni Premium BVB. Cele 30 de companii incluse în categorie
În ce să investești 1000 euro. Ghid pe înțeles cu exemple
Riscuri investiții în titluri de stat. La ce să fie atent un investitor
TOP 10 companii BVB în funcție de capitalizarea bursieră
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultimele 6 luni. TOP 14
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultimul an. TOP 9
Cele mai tranzacționate acțiuni BVB în ultimele 6 luni. TOP 11
Cele mai tranzacționate acțiuni BVB în ultimul an. TOP 12 companii

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: