cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

CJUE confirmă amenda de 2,4 mld. euro aplicată Google de către Comisia Europeană

10 septembrie, 2024

CJUE a respins marți recursul formulat de Google și de Alphabet împotriva amenzii de 2,4 miliarde de euro pe care Comisia Europeană a aplicat-o în 2017 pentru abuz de poziția dominantă pe piața căutărilor online.

Google a fost acuzată că favorizează serviciul său de comparare a preţurilor Google Shopping prin faptul că îşi face concurenţii practic invizibili pentru consumatori. Google a fost obligată să modifice modul în care sunt afişate rezultatele căutărilor sale pentru a se conforma cerinţelor europene.

Google mai are două sancțiuni ale UE împotriva cărora a deschis acțiuni în instanță, cea mai importantă fiind amenda antitrust de 4,3 miliarde euro aplicată pentru sistemul său de operare Android pe smartphone-uri.


Acesta este unul dintre cazurile majore deschise de Bruxelles împotriva Google, care deţine recordul pentru cele mai mari două amenzi aplicate vreodată de executivul european pentru practici anticoncurenţiale.

În total, Google a fost amendat cu peste 8 miliarde de euro pentru diverse încălcări ale legilor concurenţei.

Cronologia și obiectul dosarului

  • În anul 2017, Comisia a aplicat Google o amendă de aproximativ 2,4 miliarde de euro pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe mai multe piețe naționale ale căutării pe internet, favorizând propriul serviciu de comparare a produselor în raport cu cel al concurenților săi. Întrucât Tribunalul a confirmat în esență această decizie și a menținut această amendă, Google și Alphabet au introdus un recurs în fața Curții, care îl respinge și confirmă astfel hotărârea Tribunalului.

  • Prin decizia din 27 iunie 2017, Comisia a constatat că, în 13 țări din Spațiul Economic European (SEE), Google a privilegiat, pe pagina sa de rezultate de căutare generală, rezultatele propriului serviciu de comparare a produselor în raport cu cele ale serviciilor concurente de comparare a produselor. Astfel, Google a prezentat rezultatele căutării serviciului său de comparare a produselor pe prima poziție și le-a pus în valoare în „casete”, însoțindu-le de informații vizuale și textuale atractive. În schimb, rezultatele căutării serviciilor concurente de comparare a produselor nu apăreau decât ca simple rezultate generice (prezentate sub formă de linkuri albastre) și, prin urmare, erau, contrar rezultatelor serviciului de comparare a produselor al Google, susceptibile să fie retrogradate de algoritmi de ajustare în paginile de rezultate generale ale Google.

  • Comisia a concluzionat că Google a abuzat de poziția sa dominantă pe piața serviciilor de căutare generală pe internet, precum și pe piața serviciilor de căutare specializată de produse și i-a aplicat o amendă de 2 424 495 000 de euro, din care Alphabet, în calitate de asociat unic al Google, a fost obligată să suporte în solidar cuantumul de 523 518 000 de euro.

  • Google și Alphabet au contestat decizia Comisiei în fața Tribunalului Uniunii Europene. Prin Hotărârea din 10 noiembrie 2021, Tribunalul a respins în esență acțiunea și, în special, a confirmat amenda. În schimb, Tribunalul a considerat că nu s-a stabilit că practica societății Google a avut efecte anticoncurențiale, fie și numai potențiale, pe piața serviciilor de căutare generală. Prin urmare, Tribunalul a anulat decizia Comisiei în măsura în care aceasta a constatat o încălcare a interdicției abuzului de poziție dominantă și în ceea ce privește respectiva piață.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: