cursdeguvernare

joi

26 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Dronă rusească căzută pe teritoriul României – mesaj RO-Alert emis în premieră pentru județul Constanța – Armata a ridicat 2 avioane F-16

8 septembrie, 2024

MApN a anunțat duminică dimineața că verifică posibilitatea ca o dronă rusească să fi căzut sâmbătă noptea în apropiere de Priprava. Rusia a atacat sâmbătă noaptea cu drone și rachete Ucraina, MApN a mai anunțat că a identificat și urmărit pe sistemul de supraveghere radar traseul unei alte drone ”care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina”.

Un mesaj RO-Alert a fost emis în jurul orei 03:00, în județele Constanța și Tulcea, prin care populația a fost avertizată despre despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian și îndrumată să se adăpostească.

Astfel de mesaje au fost emise frecvent în ultimul an pentru județul Tulcea, și ocazional pentru Brăila și Galați, dar este pentru prima dată când locuitorii din Constanța primesc un astfel de mesaj.

Anunțul MApN: Armata a ridicat 2 avioane F-16. Posibilă zonă de impact în apropiere de Periprava


Ministerul Apărării a transmis că două aeronave F-16 au monitorizat situația și au observat o dronă care a intrat în spațiul României apoi a părăsit teritoriul spre Ucraina.

”Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de 8 septembrie, în proximitatea frontierei cu România (…) Începând cu ora 2.25, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene.

În cursul acestor evenimente, a fost identificat și urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina. Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 4.08.

Din datele disponibile la acest moment, a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava. Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cu mijloace aeriene și cu echipe la sol, cercetări în zonă”, a transmis MApN în comunicatul de presă.

Ucraina vorbește de ”un grup de drone Shahed” intrate în spațiul aerian românesc


Forțele aeriene ale Ucrainei au anunțat printr-un mesaj pe Telegram că mai multe drone ”au încălcat spațiul aerian al României”. Acestea au fost lansate în sudul Odesei, spun autoritățile ucrainene.

Ucrainenii spun că una dintre drone ar fi survolat un sat care aparține de comuna tulceană Sarichioi- de pe malul lacului Razem, aflat la circa 40 de kilometri de granița cu Ucraina.

Rusia a atacat azi-noapte cu 4 rachete ghidate X-59 lansate din regiunea Belgorod și 23 de drone de tip Shahed lansate din regiunea Kursk și din Crimeea, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

„Ca urmare a luptei aeriene, au fost doborâte o rachetă ghidată X-59 și 15 drone de atac Shahed. În plus, două drone inamice au fost pierdute local (probabil că au căzut sub influența războiului electronic). De asemenea, trei rachete X-59 nu și-au atins țintele vizate din cauza contramăsurilor active ale forțelor de apărare ucrainene. Apărarea aeriană a fost activă în regiunile Odesa, Harkov și Dnipro”, anunță armata ucraineană.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: