vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 ianuarie, 2013

Statul român trebuie să plătească despăgubiri de 8 miliarde de euro proprietarilor deposedaţi abuziv de proprietăţi, în timpul regimului comunist, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, cifra avansată fiind la jumătatea celei invocate de fostul Executiv Ungureanu.

”Mai sunt solicitări care sunt evaluate la 8 miliarde de euro”, a spus Ponta.

Această sumă este însă la jumătate faţă de cea avansată de fostul guvern Ungureanu.


Astă-primăvară, fostul ministru de Finanţe Bogdan Drăgoi susţinea că despăgubirile pe care statul român trebuie să le acorde proprietarilor de drept ai proprietăţilor naţionalizate se ridică la 16 miliarde de euro, din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic maghiar.

De asemenea, joi, premierul Ponta a precizat că până în prezent, în afară de restituirile în natură, statul a plătit proprietarilor de drept ai caselor şi terenurilor naţionalizate despăgubiri de 5 miliarde de euro, din care 4 miliarde în Fondul Proprietatea şi 1 miliard de euro cash.

”Voi cere conducerii Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor să publice, pentru dumneavoastră şi pentru opinia publică, pe site, foarte clar, cine cât a primit şi prin ce ţară se află în acest moment”, a mai spus Ponta.

Restituim ce putem, iar restul plătim eşalonat

Premierul Ponta a mai precizat joi că Guvernul ar trebui să restituie în natură ceea ce se poate, iar pentru restul proprietăţilor statul să efectueze plăţi eşalonate, prioritate la plată având moştenitorii direcţi, în detrimentul celor care au cumpărat drepturi litigioase.


”Din punctul meu de vedere, soluţia nu este simplă deloc. Trebuie să restituim în natură ceea ce se mai poate restitui în natură. Trebuie să verificăm corectitudinea cererilor. Trebuie să eşalonăm această plată şi mai ales trebuie să facem o distincţie clară între moştenitorii direcţi şi cei care au cumpărat drepturi litigioase, adică cei care n-au nici o legătură, de nici un fel, cu moştenirea respectivă, ci doar au cumpărat dreptul de a solicita de la statul român restituiri”, a spus Ponta.

Guvernul şi Parlamentul trebuie să legifereze până în aprilie 2013 sistemul de restituire şi despăgubire.

” Decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului este foarte clară – până în aprilie, Guvernul României şi Parlamentul României trebuie să adopte o decizie clară referitoare la aceste opt miliarde de euro”, a precizat prim-ministrul.

Fostul guvern Ungureanu avansase un proiect de lege care prevedea despăgubiri plafonate la 15% pentru proprietarii caselor naţionalizate. Proiectul nu a mai apucat să fie transformat în lege.

Datorii istorice – 14,1 miliarde de euro

Premierul a inclus aceste 8 miliarde de euro pentru proprietarii caselor naţionalizate într-un total de 14,1 miliarde de euro denumit de el ”datorii istorice”:

  • Datorii către proprietarii caselor naţionalizate: 8 miliarde de euro
  • Datoriile autorităţilor locale – 2 miliarde de euro (lucrări efectuate şi neplătite, în principal)
  • Hotărâri judecătoreşti obţinute de bugetari: 1,4 miliarde de euro pentru cei care au beneficiat de legi speciale (magistraţi), salarii compensatorii pentru alţi bugetari disponibilizaţi, plus 0.77 miliarde de euro pentru cadrele didactice, care au obţinut majorarea salarială decisă de Parlament în 2008.
  • Datorii ale sistemului de sănătate – 1 miliar de euro
  • Restituirea taxei auto încasată ilegal – 1 miliard de euro.
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: