miercuri

27 martie, 2024

26 aprilie, 2019

Autoritățile publice nu se vor putea pronunța, în timpul campaniei electorale, asupra unei teme de referendum, reiese dintr-un proiect de Ordonanță de Urgență de monitorizare a legii referendumului, aflată pe masa Guvernului.

De asemenea, potrivit proiectului, Guvernul este cel care ar trebui să informeze alegătorii în cazul referendumului național, cum este cel convocat de președintele Klaus Iohannis.

Mai exact, este vorba despre modificarea articolul 30 din legea referendumului, referitor la campania electorală, potrivit proiectului de ordonanță postat pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP).


Astfel la alineatele 6 și 7 se prevede că:

  • Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului.

În cazul referendumului naţional, Guvernul, prin Secretariatul General al Guvernului, informează alegătorii de o manieră neutră şi imparţială cu privire la obiectul şi efectele acestuia.”

În același timp, potrivit aceluiași articol, partidele pot face campanie pentru referendum.

Astfel, președintelui care, potrivit Constituției este autoritate publică îi e interzis să pronunțe în favoarea problemei supuse referendumului. În caz contrar, poate fi amendat cu sume între 10.000 și 50.000 de lei.


De asemenea, cvorumul de prezență pentru validarea referendumului este modificat, procentul de 30% fiind calculat altfel, raportat nu la numărul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, ci la cei din registrul electoral.

Modificări la cvorumul de prezență

Potrivit proiectului de ordonanță, procentul de 30% de prezență necesar pentru validarea referendumului se calculează raportat la numărul alegătorilor din registrul electoral și nu la cel din listele electorale permanente. Numărul alegătorilor din registru este mai mare cu aproape 600.000 față de cel din liste.

Alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:

  • Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării.
  • Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării.”

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 28 februarie 2019 este de 18.937.258, potrivit ultimelor date ale AEP. Un număr de 18.266.936 de cetățeni au domiciliul sau reședința în țară, iar 670.322 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Spre comparație, la referendumul pentru familie, prezența la vot a fost calculată raportând numărul cetățenilor prezenți la vot la numărul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, respectiv 18.278.496.

Astfel, dacă la referendumul pentru familie era nevoie de un cvorum de prezență de 5.483.548, la referendumul convocat de președinte acesta ar fi de 5.681.177, adică cu aproape două sute de mii mai mare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: