miercuri

27 martie, 2024

20 iunie, 2017

Anul trecut, numărul persoanelor strămutate, care au fost obligate de conflictele și persecuții să-și părăsească orașul sau țara și trăiau departe de casă, a ajuns la 65,6 miliaone de persoane.

Este noul record de după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar numărul depășește populația Marii Britanii, de exemplu, arată un raport al ONU prezentat marți, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților.

Creșterea este substabțială, comparativ cu 1997, când acest număr era sub 34 de milioane.


Creșterea din ultimii 20 de ani a fost mai accelerată în intervalul 2012 și 2015, determinată în principal de conflictul sirian și de alte conflicte din regiune – Irak și Yemen, Burundi, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Sudanul de Sud și Sudan.

Din cei 65,6 milioane de persoane care își părăsiseră forțat casa și trăiau în alt oraș sau altă țară la sfârșitul lui 2016:

  • 10,3 milioane persoane au fost strămutate în 2016 (“aceasta înseamnă o persoană strămutată la fiecare trei secunde”, menționează raportul, “adică la un interval ce vă ia mai puțin timp decât este necesar pentru această informație.”
  • numărul refugiaților din întreaga lume a ajuns la 22,5 milioane, un record istoric. Cei mai mulți (5,5 milioane) provin din Siria, Afganistan și Sudanul de Sud (este cel mai nou rezervor de imigranți – aproape 750.000 de persoane și-au părăsit țara anul trecut din cauza conflictelor și persecuției).
  • dintre acești refugiați, 2,8 milioane de persoane aplicaseră pentru o formă de protecție inetrnațională până la sfârșitul anului 2016.
  • 40,3 milioane de persoane erau strămutate în interiorul țării unde s-au născut.

Jumătate dintre refugiații lumii sunt copii, în timp ce ponderea minorilor în populația Terrei este de numai o treime, mai arată raprotul ONU.

De asemenea, 75.000 de copii neînsoțiți au solicitat azil în 2016, dar nu se știe exact numărul de copii care fug pe cont propriu ori care au fost separați de familie în timpul călătoriei spre o țară sigură.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: