vineri

19 aprilie, 2024

25 aprilie, 2016

ziua internationala a proprietatii inteectuale 2016Anul trecut, statele membre au depus la Oficiul UE de proprietate Intelectuală (EUIPO) 89.420 cereri de protejare a mărcii  – un număr de 4 ori mai mare decât de la mijlocul anilor 1990, potrivit unui comunicat transmis de Eurostat cu ocazia Zilei Internaționale a Proprietății Intelectuale.
Din acest total, doar 1% cereri provin din România.

Cele aproape 90.000 de cereri reprezintă 70% din totalul de 130.385 de cereri de protejare de înregistrate în EUIPO, restul provenind din state din afara continentului – SUA au înregistrat 16.881 de aplicații, China (4.153), Elveția (3.997), Japonia (2.593) și Coreea de Sud (2.038).

Ziua proprietății intelectuale este celebrată în fiecare 26 aprilie și își dorește stimularea discuțiilor privind rolul pe care îl au  brevetele, mărcile, desenele industriale etc. în încurajarea inovării și a creativității.


Anul acesta, motto-ul sub care se desfășoară Ziua Internațională a Proprietății Intelectuale este “Creativitatea Digitală – Reinventarea Culturii”.

Numărul mărcilor înregistrate la (EUIPO) a crescut constant în ultimele decenii, cu o încetinire în timpul crizei financiare din 2008:

inregistrare marci ue

Indicatorul cereri de înregistrare a mărcilor la nivel european este ilustrativ pentru că este direct legat de intenția firmelor de a-și extinde activitatea la nivel european.

România și Croația, cel mai mic număr de mărci pe cap de locuitor înregistrate la nivel european


În termeni absoluți, România, cu 652 de cereri de înregistrare de mărci, stă puțin mai bine decât alte state din Europa Centrală și de Est.

Dacă însîă numărul este raportatla populație, ne aflăm pe penultimul loc, cu 33 de mărci înregistrate la un milion de locuitori. Mai rău decât noi stau doar croații, cu 32 de cereri de protejare la nivel european la milionul de locuitori.

Bulgaria are de aproape 3 ori mai multe cereri decât România – 91 de solicitări la un milion de locuitori. În termeni absoluți, bulgarii au cu doar o cerere mai mult decât firmele din România – 653, comparativ cu 652.

cereri de inregistrare marci ue

Raportat la populație, cele mai multe cereri de protejare de mărci s-au înregistrat în Luxemburg (2.190 de aplicații la un milion de locuitori), Malta (960), Cipru (652), Austria (345) și Danemarca (309).

Cele mai puține – Croația (32), România (33), Ungaria (57), Slovacia (67) și Grecia (72).

Una din trei mărci este înregistrată de germani și britanici

Germania și Marea Britanie conduc de departe în topul cererilor d eprotejare la nivel european a mărcilor, cu 20.447 de cereri (23%din total), respectiv 12.527 cereri (14% din numărul total):

Parisul și Barcelona, regiunile cu cele mai multe cereri de protejare de mărci la nivel european

Cererile de mărci provin în cea mai mare parte din capitale, iar Parisul și Barcelona se remarcă cu peste 2.000 de aplicații pentru protejarea mărcilor – 2.083, respectiv 2.022 cereri.

top 20 regiuni marci inregistrate

Ele sunt urmate de Madrid (1.843) Milano (1.484), Berlin (1.275) și Luxembourg (1.253).

În topul 20 regiuni cu cel mai numeroase cereri de înregistrare se află patru regiuni din Spania, trei din germania, câte două din Franța, Italia și Marea Britanie, și câte o regiune din Irlanda, Olanda, Austria, Polonia, Finlanda, Luxemburg  și Suedia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: