vineri

19 aprilie, 2024

3 iulie, 2016

hans klemmAmbasadorul Hans Klemm le-a răspuns vineri seara politicienilor nemulțumiți de pozițiile sale critice, explicând că Washingtonul dorește o Românie „și mai prosperă (…) care să respecte și mai mult statul de drept”.

Explicațiile au fost date într-un interviu acordat TVR cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței SUA.

Întrebat ce crede despre faptul că unii politicieni români, precum Traian Băsescu și Călin Popescu-Tăriceanu, nu sunt foarte mulțumiți de interesul său față de sistemul judiciar și de activitatea Parlamentului, diplomatul a răspuns:


„Eu cred, Guvernul SUA crede – pentru că vorbesc în numele Guvernului SUA, nu al meu – că este în interesul SUA și al parteneriatului nostru strategic să fac anumite observații în mod public. Asta e datoria mea în calitate de ambasador al SUA în România”, a spus Hans Klemm.

SUA își doresc un parteneriat strategic cu o Românie puternică, sigură, a mai explicat el:

„Pentru a realiza aceste lucruri, pentru ca România să fie un partener mai puternic pentru SUA pe măsură ce înfruntăm împreună nesiguranța cu care se confruntă ambele țări în această lume instabilă, SUA își doresc o Românie și mai prosperă, care să îmbrățișeze și mai mult un viitor democratic, care să-și construiască instituții democratice și mai solide, care să respecte și mai mult statul de drept și să continue să aibă contribuții foarte importante la garantarea siguranței transatlantice. Acestea sunt lucrurile pe care le dorește SUA”, a adăugat oficialul american.

Parlamentarii trebuie să consolideze legislația anticorupție, în loc să o submineze

Hans Klemm a spus că îi încurajează pe „legiuitori” să caute modalități de a consolida într-o măsură și mai mare legislația anticorupție, în loc să o submineze pe cea deja existentă în domeniu, precizând că procesul de luptă împotriva corupției nu este unul ireversibil.


Întrebat care sunt cele mai mari riscuri de subminare a acestui proces, Klemm a amintit de „marțea neagră”.

„Nu am fost aici, însă în perioada de pregătire pentru funcția de ambasador al SUA în România am aflat de așa-zisa ‘marțea neagră’ de acum câțiva ani. Din fericire, cred că instituțiile judiciare și guvernamentale din România sunt suficient de puternice de a preveni un astfel de incident. Cred că societatea civilă din România e vigilentă și suficient de puternică. Așadar, un astfel de efort rapid și de amploare de a reduce legislația existentă care să ajute România în lupta împotriva corupției este, cred eu, puțin probabil”, a spus ambasadorul american.

„Este acest proces ireversibil? Nu, din păcate nu este și am văzut în vecinătatea României, recent, în ultimii ani, țări în care s-a înregistrat o involuție în respectarea statului de drept și lupta împotriva corupției. Această luptă nu se va încheia niciodată. Corupția e o problemă cu care se confruntă toate țările. Știu acest lucru pentru că el este valabil și în Statele Unite. Numeroși guvernatori, foști membri ai Congresului SUA, membri ai legislaturilor diferitelor state americane sunt acum la închisoare pentru corupție. Așadar, este o luptă care va dura un deceniu, o generație și încurajez legislatorii români să caute modalități de a consolida și mai mult legislația anticorupție a României, în loc să submineze legislația deja existentă„, a mai spus ambasadorul Hans Klemm.

Administrația publică trebuie să răspundă mai bine nevoilor cetățenilor și investitorilor

Ambasadorul și-a exprimat speranța că Executivul Cioloș va face reforme astfel încât administrația publică din România să răspundă mai bine nevoilor investitorilor și să fie capabilă să sprijine o economie puternică ce poate atrage investiții din SUA și Europa.

„În ceea ce privește creșterea investițiilor americane în România, în calitate de ambasador al SUA nu pot face prea multe pentru a determina o companie americană să investească aici”, a afirmat Klemm.

„S-au făcut pași importanți în această direcție, iar o măsură esențială e lupta împotriva corupției. Așadar, pe lângă continuarea luptei împotriva corupției, sper ca intențiile Guvernului Cioloș de a face reforme administrative vor înregistra progrese, astfel încât funcționarii publici și administrația publică din România să devină mai puțin politizată, mai profesionistă, mai bine pregătită, să dea dovadă de mai multă previzibilitate și transparență, să răspundă mai bine nevoilor cetățenilor și investitorilor, să poată sprijini o economie puternică, activă în România, să atragă investitorii din SUA și Europa, dar și să ofere investitorilor români oportunități mai mari de investiții în România”, a adăugat oficialul american.

Declarațiile ambasadorul la recepția organizată cu ocazia Zilei Independenței SUA

La recepția de Ziua Statelor Unite au participat vineri președintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș, membri ai Guvernului, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Declarațiile ambasadorului Hans Klemm:

  • „În această seară celebrăm și forța Parteneriatului strategic SUA — România și legăturile noastre în calitate de aliați și prieteni. În ultimul an, sub auspiciile parteneriatului nostru, am investit împreună în securitatea regiunii transatlantice prin finalizarea amplasamentului sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu”, a declarat Hans Klemm.
  • „Membrii forțelor noastre armate au avut frecvent antrenamente comune, menite să descurajeze amenințările la adresa României și a regiunii Mării Negre. Soldații, membrii forțelor marine și aeriene și infanteriștii noștri au luptat împreună pe câmpuri de luptă aflate departe de România. Iar reprezentanții instituțiilor noastre de aplicare a legii au avut o strânsă colaborare pentru a combate terorismul, proliferarea armamentului de distrugere în masă, pentru a pune capăt infracționalității organizate, pentru a opri traficul de persoane și de droguri și a sprijini lupta României împotriva corupției”, a spus Klemm.
  • „Mi-ați cerut să dedic energie suplimentară dimensiunii economice a parteneriatului nostru, să sporesc volumul schimburilor comerciale și investițiilor dintre țările noastre. Drept răspuns, am adus delegații comerciale în România, susținem antreprenorii români din domeniile IT, educațional și al turismului ecologic și i-am încurajat pe investitorii americani să ia în considerare potențialul economic pe care îl oferă România, așa cum i-am încurajat și pe investitorii români să ia în considerare America”, a afirmat Hans Klemm.
  • „Pentru a extinde și mai mult parteneriatul nostru, anul acesta am lansat împreună noi inițiative în domeniul securității cibernetice și, cel mai promițător, inițiative menite să dubleze din nou promovarea colaborării noastre și schimburile educaționale de studenți și membri ai mediului academic din știință, tehnologie, educație și cultură și poate chiar energie, medicină și cercetare în domeniul agricol”, a arătat Klemm.
  • „Domnule președinte, sunt convins că, printr-o colaborare cu toate forțele, parteneriatul nostru va avea un potențial nelimitat. Sub conducerea dumneavoastră, putem promova împreună securitatea, democrația și prosperitatea, nu numai ale României și Statelor Unite, ci și ale întregii regiuni transatlantice și nu doar”, i s-a adresat Hans Klemm președintelui Klaus Iohannis, prezent la ceremonie.
  • „Împreună, în calitate de aliați, parteneri și prieteni, putem avea o contribuție decisivă la asigurarea unei Europe întregi, libere și în pace. Și, în concordanță cu tema recepției din această seară — parcurile noastre naționale — putem căuta modalități de colaborare pentru protejarea pădurilor, platourilor, pășunilor, munților, râurilor și pârâurilor, florei și faunei noastre sălbatice, a căror existență depinde, generații de acum înainte, de sănătatea mediului înconjurător”
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: