miercuri

24 aprilie, 2024

24 octombrie, 2015

CHINA-ECONOMY-FINANCE-CURRENCYReprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar fi oferit indicii puternice potrivit cărora moneda chineză – yuan-ul – ar urma să fie introdusă în coşul de rezerve valutare, cunoscut sub numele de Drepturi Speciale de Tragere (SDR), au arătat mai mulţi oficiali chinezi citaţi de Bloomberg.

FMI a creat SDR în 1969 pentru a da un imbold lichidităţii de la nivel global, în contextul prăbuşirii sistemului de rate fixe de schimb de la Bretton Woods. Cu toate că SDR nu este, tehnic, o monedă, statele membre FMI care deţin astfel de drepturi de tragere pot obţine oricând orice valută din coş – la ora actuală dolari, euro, yeni sau lire sterline – pentru a-şi asigura necesarul de finanţare al balaneţi de plăţi. Prin urmare, posibilitatea de a transforma SDR în yuani este esenţială, notează jurnaliştii străini. Actuala lor valoare este determinată de ratele ponderate ale celorlalte patru valute.

Într-un discurs susţinut în 2009, guvernatorul băncii centrale din China, Zhou Xiaochuan, spunea că izbucnirea crizei financiare internaţionale a subliniat riscurile sistemului monetar global care se bazează pe monede naţionale. Cu toate că nu a făcut referire la yuan, guvernatorul a argumentat că SDR ar trebui să îşi asume rolul de „valută de rezervă super-naţională”, iar din coşul SDR să facă parte toate monedele marilor economii.

1.000 de miliarde de dolari ar „migra” către yuan


De la respingerea anterioară a yuan-ului din coşul de valute de rezervă, în 2010, utilizarea sa la nivel global a crescut semnificativ.

O statistică arată că moneda chineză ar fi fost a patra cea mai folosită din lume, cu o pondere de 2,79% în totalul tranzacţiilor din august, depăşind astfel yen-ului, potrivit analizei realizată de Swift.

Cel puţin 1.000 de miliarde de dolari din rezervele internaţionale ar putea „migra” către moneda chineză dacă aceasta va fi inclusă în coşul FMI, potrivit unor estimări.

Emiterile de titluri de valoare denominate în yuani ale companiilor străine – titluri cunoscute drept obligaţiuni panda – ar putea depăşi 50 de miliarde de dolari în următorii 5 ani, potrivit unei analize a Băncii Mondiale.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: