vineri

29 martie, 2024

1 octombrie, 2015

russia-syria-airstrikesLoviturile aeriene executate miercuri în Siria de către aviaţia rusă au luat prin surprindere Occidentul, iar dovezile indică faptul că primele lovituri dictate de Moscova nu au vizat grupările extremiste ale Statului Islamic, ci opozanţii regimului Bashar al-Assad.

Potrivit publicaţiei Wall Street Journal, care citează un oficial al Administraţiei Obama, unul dintre bombardamente a vizat o zonă aflată sub controlul rebelilor susţinuţi de CIA şi de serviciile secrete ale aliaţilor săi.

Acţiunea Moscovei face ca în criza siriană să se atingă un nou nivel de pericol şi nesiguranţă din moment ce marile puteri militare desfăşoară în prezent acţiuni aeriene necoordonate, existând pericolul real al declanşării unor conflicte neprevăzute pe cerul Siriei.

Primele constatări americane


Ashton Carter, secretarul american al Apărării, a descris  implicarea Rusiei în conflictul din Siria drept “echivalentă turnării de benzină peste foc”.

wsj
Grafic WSJ

“Am de a face cu Rusia de multă vreme şi nu este tipul de profesionism  pe care l-am aştepta de la forţele militare ruseşti”, a afirmat Ashton Carter la o conferinţă de presă organizată miercuri.

Secretarul de Stat John Kerry s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe Sergei Lavrov şi a exprimat îngrijorarea SUA în legătură cu faptul că aviaţia rusă a vizat oponenţii regimului în loc să lovească Statul Islamic.

În Siria, armata guvernamentală, ajutată de Iran şi de gruparea şiită libaneză Hezbollah, luptă pe două fronturi: împotriva Statului Islamic şi împotriva grupărilor care se opun regimului prezidenţial, unele dintre acestea susţinute de Statele Unite şi aliaţii săi.


John Kerry a transmis că SUA şi Rusia trebuie să angajeze de urgenţă convorbiri militare, idee susţinută şi de Sergei Lavrov.

SUA şi aliaţii săi au mai multe motive să fie nemulţumite de acţiunile de miercuri ale Rusiei:

  • acestea vin în sprijinul regimului Assad
  • nu sunt executate în coordonare cu cele desfăşurate în prezent de coaliţia anti-ISIS
  • informările clare au fost furnizate cu numai o oră înainte de executarea misiunii
  • coaliţia a fost somată să degajeze spaţiul aerian sirian
  • loviturile au ţintit zone în care activează rebelii anti- Assad, nu rebelii ISIS

Oficiali americani au declarat că nu este clar dacă Moscova a lovit locaţii controlate de rebeli susţinuţi de CIA tocmai din cauza asocierii acestora cu programele secrete americane de finanţare, înarmare şi antrenare a rebelilor sirieni.

Aceiaşi oficiali au spus că deocamdată nu este clar dacă atacurile s-au soldat cu victime în rândul luptătorilor susţinuţi de serviciile secrete occidentale.

Potrivit WSJ, purtătorul de cuvânt al CIA a refuzat să comenteze aceste informaţii.

Agenţia de informaţii externe americană derulează din 2013 programe de înarmare şi antrenare a opozanţilor regimului Assad. Rebelii care beneficiază de suport similar din partea Pentagonului nu se află în zonele vizate de primele atacuri ale aviaţiei ruse, a afirmat sursa WSJ.

Ce armament deţine Rusia în Siria

Mai nou, Rusia începe să joace un rol important şi în Iraq, stat aflat la rândul său sub presiunea ISIS, ajutat de coaliţia condusă de SUA în lupta împotriva extremiştilor islamici.

Iraq a acceptat săptămâna aceata să facă schimb de informaţii cu Rusia, cu Iran şi cu regimul sirian în ceea ce priveşte mişcările luptătorilor ISIS.

Sub pretextul participării la lupta împotriva Statului Islamic, Rusia şi-a sporit constant în ultimele săptămâni prezenţa în Siria.

Oficiali americani ai Apărării declară că Rusia deţine o flotilă de 32 de avioane de luptă în Siria, staţionate pe aeroportul din Latakia. Pe lângă avioanele de luptă Suhoi, pe aeroportul din apropierea costei siriene mai sunt amplasate 16 elicoptere şi nouă tancuri.

În condiţiile în care Statul Islamic nu deţine forţe aeriene, cele mai mari semne de întrebare le ridică cele “minim 2 sisteme” de apărare sol-aer staţionate în Latakia.

Pe aeroport au mai fost construite barăci care pot găzdui 2.000 de persoane, au mai declarat oficialii americani.

Zonele vizate de bombardamente

Presa de stat din Rusia şi din Siria a anunţat că atacurile de miercuri au vizat teritorii controlate de Statul Islamic, însă majoritatea locurilor anunţate de presă ca fiind lovite nu se află sub controlul ISIS.

Pe lista celor 7 zone enumerate, doar una- în apropierea localităţii Salamiyah din provincia Hama- este cunoscută ca fiind sub ocupaţia ISIS. Restul de 6 locaţii sunt controlate de rebeli moderaţi sau de grupări islamiste precum Ahrar al-Sham  şi Nusra Front.

Oficiali americani s-au declarat dezamăgiţi că Rusia nu a atacat fortăreţe ale ISIS, precum Raqqa, capitala de facto a Statului Islamic din nord-estul Siriei.

Activişti sirieni a anunţat că oraşul Talbiseh, situat la aproximativ 7 km de oraşul Homs, şi câteva sate din apropiere au fost vizate de bombardamentele aviaţiei ruse. Aceste zone sunt asediate de luni bune de forţele guvernamentale.

Activiştii sirieni anunţă că în bombardamente au murit cel puţin 27 de civili, inclusiv 6 copii.

Facţiunea dominantă din Talbiseh şi din împrejurimi este Armata Liberă Siriană, sprijinită de Occident, în care activează mulţi dezertori din armata regulată siriană.

Comandantul armatei libere, Tajamu al-Ezzeh, a anunţat într-o declaraţie video că aviaţia rusă a atacat poziţiile ocupate de luptătorii săi în provincia Hama.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: