sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 septembrie, 2017

Parlamentul European a adoptat rezoluția care permite deblocarea programului WiFi4EU de finanțare a înfiinţării de puncte de acces gratuit wifi de către comunităţile locale.

Astfel, Comisia Europeană va putea declanșa finanțările care însumează 120 de milioane de euro, începând din 2018, pentru a permite instalarea a cel puţin 6.000 de spoturi de wifi gratuite în toată Europa, în locuri publice, precum parcuri, spitale sau biblioteci.


Programul a fost anunţat în urmă cu un an de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, în discursul său despre „Starea Uniunii” şi, până în în vara acestui an, urma să fie lansat primul call pentru voucherele care permit comunităților locale introducerea gratuită a internetului.

Voucherele de câte 20.000 de euro fiecare vor fi distribuite pe principiul „primul venit – primul servit ” şi vor acoperi costurile echipamentelor şi de instalare a acestora. Pentru a fi eligibile, administraţiile locale trebuie să acopere costurile de funcţionare cel puţin trei ani, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Programul face parte din politica UE de realizare a Europeran Gigabit Society, menită să sporească atât competitivitatea economiilor uniunii cât şi incluziunea socială mai profundă.

Obiectivul este simplificarea la maxim accesului la acest serviciu, inclusiv pentru micile primării rurale, care nu sunt la curent cu formalităţile europene, uneori complexe şi care se pot asocia.


Pentru a cere voucherele, reprezentanţii comunităţilor locale vor putea să se conecteze la un site dedicat, unde vor găsi şi o listă cu firmele autorizate să facă lucrările de instalare. Vor oferi voucherele companiilor furnizoare, care se vor adresa apoi autorităţile europene, pentru a fi plătite.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: